Vogelwandeling rond de vuurtoren op Texel

Wat heb ik genoten van onze herfstvakantie op Texel. Het weer was uitstekend. En de vogels waren ruim aanwezig. En dus togen wij er elke dag te voet op uit! En omdat we verbleven in een vakantiehuisje bij De Cocksdorp, kon een flinke vogelwandeling rond de vuurtoren op Texel niet uitblijven. Mijn doel was om de sneeuwgorzen op het strand te bekijken. Maar onderweg zag ik veel meer. En ongemerkt stapten we meer dan tien kilometer weg, gedeeltelijk door het rulle zand op het strand. Vandaag in mijn serie Vogelwandelingen een vogelwandeling rond de vuurtoren op Texel.

Vogelwandeling rond de vuurtoren op Texel

De geur van de Waddenzee kwam ons meteen tegemoet toen we onze gezichten boven de dijk bij De Cocksdorp uitstaken. Jazeker, hier doen alle zintuigen mee! Het was nog hoog water en de aanwezigheid van het zilte water liet zich niet ontkennen. De golven spatten tegen de dijk en we roken de zilte tonen in de lucht. Over de dijk wandelden we naar het noorden en genoten van het weide uitzicht over de Waddenzee. Nu en dan vloog een zwermpje vogels voorbij, terwijl de zon tot net boven de horizon was geklommen.

Onderweg naar de vuurtoren passeerden we een kweldergebied dat dienst doet als hoogwatervluchtplaats. Door de verrekijker zagen we hoe duizenden steltlopers samen dromden in afwachting van eb. Scholeksters, bonte strandlopers, drieteenstrandlopers, steenlopers, tureluurs, kleine groepjes rosse grutto’s, wulpen, zilverplevieren en bontbekplevieren stonden rustig bij elkaar. Het zachte pruttelende geluid van de rotganzen klonk als muziek in de oren.

Over het strand gingen we verder, in de richting van de vuurtoren. Er kwam iemand op een kleine tractor op me afrijden. Ik zag hem niet, maar hoorde hem slechts. Mijn aandacht ging uit naar de eenzame drieteenstrandloper die voor me langs de vloedlijn scharrelde. Het bleek een visser te zijn, een oestervisser. Hij raapte kilometers verder op het wad oesters en bewaarde die in netten onder de boeien voor het strand. Hij ging een aantal grote oesters halen en zette koers naar zijn boot die op de golven dobberde.

De route over het strand bleek moeizamer dan we dachten. Het zand was rul en veel vogels zagen we niet. Een groepje groenlingen zocht in de lage duinen naar zaad. Dat was het wel. We zochten de hardste stukken zand op om zo licht mogelijk te wandelen.

We passeerden de vuurtoren op weg naar de Eierlandse Dam, een soort van verzonken dam van asfalt. Een enorme groep bontbekplevieren stond achter de zwarte paal met rode kop. Nooit eerder zag ik zoveel bontbekplevieren bij elkaar staan! Er kwam een eind aan het kijkfestijn toen een kleine jachthond ook plezier begon te beleven aan de steltlopers. Die wachten hun lot als prooi niet af en vlogen op en weg.

Ondertussen waren we in op heilige grond beland. Hier werden de sneeuwgorzen immers gezien! Rond de voet van de dam soms, en vaak in de lage duintjes erachter. Hoe we ook zochten, we vonden ze niet en we besloten om onze route door het rulle zand te vervolgen. En die inspanning werd beloond! Een groepje bijzonder lichte vinken vloog op en daalde verderop neer op het strand. Daar waren ze, de sneeuwgorzen!

O geluk, de sneeuwgorzen vlogen met ons mee terug in de richting van de Eierlandse Dam! Dat maakt een wandeltocht over het strand een stuk lichter. Rond lunchtijd is een bezoek aan Faro Beach een aanrader. Hou in vakanties wel rekening met drukte. Reserveren verdient aanbeveling, maar hoe doe je dat tijdens een vogelwandeling waarop elk moment een bijzondere vogel zich kan aandienen?

Na de lunch wandelden we over de Vuurtorenweg naar het Renvogelveld. Vanuit de vogelkijkhut hadden we een fraai uitzicht over het natuurgebied. Veel ganzen, vooral grauwe ganzen. En een enkele brandgans. We wandelden naar beneden over een onverhard pad richting de duinen. We passeerden de ganzen, nu dichterbij. De vogels keken ons argwanend aan, maar vlogen niet op. Op weg naar de Robbenjager, een ander leuk natuurgebiedje. Er stonden mensen aandachtig te luisteren. ‘Valt er iets bijzonders te zien?’, luidde mijn vraag. Niet te zien, kreeg ik te horen, maar wel te horen: een buidelmees. Wel, die had ik nog nooit gehoord en dus voegden wij ons bij de luisteraard. En jawel, na een aantal minuten luisteren hoorden we het ijle geluidje van deze zeldzame vogel.

We kwamen passeerden Strandpaviljoen Kaap Noord, staken de weg over en wandelden verder over de parkeerplaats. Het pad voerde ons onder de dijk door, langs de kokkelkwekerij en toen waren we weer bij de dijk die ons naar De Cocksdorp voerde. Al met al een wandeling van ongeveer veertien kilometer lang. We voelden het in de benen en koesteren nog altijd de herinnering aan deze prachtige vogelwandeling.

Praktische informatie

Deze wandeling begint op de dijk tegenover de Kikkertstraat bij De Cocksdorp (coördinaten 53°09’28.8″N 4°52’38.6″E). Je kunt je auto parkeren aan de Kikkertstraat. Je kunt je wandeling iets verkorten door je auto te parkeren langs de Volharding (coördinaten 53°09’59.6″N 4°52’28.3″E).

Wij wandelden hier tijdens de herfstvakantie. Bij laag water vallen langs de zeedijk voor De Cocksdorp grote stukken wad droog. Dan kun je hier grote groepen wadvogels zien. Ook tijdens de trekperioden in het voorjaar en najaar kun je hier veel vogels zien. En zelfs in de winter is dit een interessant stukje Texel om wadvogels te kijken. De gure omstandigheden trotseer je door je goed aan te kleden.

jako van gorsel de visdief

Een groot deel van deze wandeling voert over het strand en dus over onverhard pad. Het laatste deel gaat deels over de weg, over een onverhard wandelpad en door gras. Waterdichte wandelschoenen zijn in nattere perioden een aanbeveling.

De route is heel eenvoudig en kan niet missen: heen wandel je buitendijks en over het strand. Terug ga je vanaf Faro Beach het eiland op en wandel je door de duinen terug naar de parkeerplaats waar je auto op je wacht.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Holland?