Vogelwandeling over Landgoed Mattemburgh

Landgoed Mattemburgh ligt pontificaal op de Brabantse Wal. Rij je vanuit Zeeland in de richting van Bergen op Zoom, dan zie je bij Hoogerheide een stuwwal opdoemen. Een overblijfsel uit de ijstijden. Het landgoed is gesitueerd rond een aantal historische gebouwen. In normale tijden kun je in één van die gebouwen genieten van een heerlijke lunch of een mooi diner. In de eerste maanden van het jaar bezoek ik het landgoed zeker een paar keer en wel speciaal om spechten te kijken. Zolang de loofbomen nog niet in blad staan, laten de spechten zich het beste bekijken. In mijn serie Vogelwandelingen vandaag dus een vogelwandeling over Landgoed Mattemburgh.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Vogelwandeling over Landgoed Mattemburgh

de vogelwandeling over Landgoed Mattemburgh voert je door een gemengd bos. Sommige percelen bestaan vrijwel hoofdzakelijk uit naaldbos, op andere percelen groeien naald- en loofbomen door elkaar. Hier en daar staan eeuwenoude eikenbomen of loop je onder statige beukenbomen door. Langs de paden tref je een dichte begroeiing van rododendrons aan. De bospercelen rond de historische gebouwen worden door ‘een vallei’ gescheiden van een tweede bosperceel. Door beide percelen zijn onverharde wandelpaden aangelegd. Dit is het land van de spechten. Groene specht, zwarte specht, grote bonte specht, middelste bonte specht en kleine bonte specht, je kunt ze hier allemaal zien. En tijdens de trekperiode maak je wellicht ook nog kans op de draaihals. Andere bosvogels die je hier ziet zijn de boomkruiper, boomklever, zanglijster, kuifmees, staartmees, grauwe vliegenvanger, vink en buizerd. In zo’n mooi bos kan de eekhoorn natuurlijk niet ontbreken.

Algemene informatie
Het begin van de vogelwandeling ligt op de parkeerplaats tegenover de ingang van Landgoed Mattemburgh. Dit zijn de coördinaten 51°27’13.7″N 4°18’36.9″E. Je kunt in je navigatie ook invoeren: Beukendreef, Hoogerheide. Dit is officieel geen Bergen op Zoom, maar Hoogerheide.

De totale lengte is ongeveer 6 kilometer. Moeilijkheidsgraag: eenvoudig. Je wandelt over verhard en onverhard pad. Bij nat weer zou ik zeker waterdicht schoeisel aantrekken. Duur met vogels kijken: 2 tot 2,5 uur. Je kunt hier het hele jaar door wandelen. Om vogels te kijken adviseer ik je het eerste kwartaal van het jaar voor de spechten. En voor de zangvogels het voorjaar. Ook de rest van het jaar zie je hier natuurlijk bosvogels, maar dan zijn ze een stuk minder nadrukkelijk aanwezig dan in het voorjaar.

Wil je echt een dag uit wandelen en genieten van het landschap en de vogels, dan kun je wellicht beter deze wandelroute volgen. ‘Mijn’ vogelwandeling beslaat ongeveer de helft van deze wandelroute.

PS.
Wandel je met de hond, hou die dan aan de lijn. In de bossen leven reeën en andere zoogdieren. De meeste honden raken in andere sferen als ze wilde zoogdieren op het spoor komen. En loop zelf ook het bos niet in om de dieren en vegetatie niet te verstoren
, hoe verleidelijk het soms ook kan zijn om de zwarte specht of een andere soort net even wat beter te kunnen zien. Zelf moet ik die verleiding ook wel eens weerstaan, dus ik begrijp het best. Maar de natuurlijke bosbewoners hebben hun rust echt hard nodig. Je moet er toch niet aan denken dat door jou toedoen of die van je hond een ree in blinde paniek de snelweg opstormt met alle mogelijke gevolgen van dien…

1
Verlaat de parkeerplaats tegenover de Oranjerie en wandel het landgoed op. Je wandelt nu over een goed onderhouden landschapstuin. In de eiken rond de tuin kun je de middelste bonte specht al zien. Rond de gebouwen maak je kans op soorten als grauwe vliegenvanger, staartmees, goudhaantje, zwartkop en zanglijster.

2
Sla voor de Oranjerie linksaf. Je wandelt nu langs een gebouw met een glazen muur. Steek het parkeerterrein schuin over naar links. Aan de andere kant van de parkeerplaats kun je via een onverhard pad het bos in.

3
Vervolg het bospad. Let hier op vogels als grauwe vliegenvanger (in de dode bomen), staartmees, middelste bonte specht, kleine bonte specht, zwarte specht, zwartkop en roodborst.

4
Steek het brede grasveld over en zoek aan de overzijde van het grasveld het bospad weer op. Aan het einde van dit bospaadje stap je een smal slootje over en ben je op de Vossenweg. Je slaat rechtsaf. Links passeer je een rietveldje. Let hier in het voorjaar op rietvogels als kleine karekiet en rietzanger.

5
Sla rechtsaf het bospad in. Je ziet in de weilanden rechts van je oude eikenbomen staan. Ook hier wordt de middelste bonte specht regelmatig gezien. Evenals de groene specht.

6
Vervolg het pad onder de beuken door. Halverwege moet je een keuze maken: rechtdoor richting de snelweg of linksaf dieper het bos in. Zou je kiezen voor linksaf dieper het bos in, dan verleng je de wandeling met een paar kilometer. Je maakt een vierkant ommetje door het bos en keert straks terug naar precies dit punt.

6a
Ga je rechtdoor dan ik het heel simpel: sla aan het eind van het bospad rechtsaf de Antwerpsestraatweg op. Je wandelt over een geasfalteerde weg. Nog een kleine kilometer te gaan en je bent weer op de parkeerplaats.

6b
Je slaat linksaf het bos in. Volg het bospad, ga aan het eind linksaf, en aan het eind opnieuw links en dan bij de beukendreef weer links. Na een paar honderd meter ben je weer op het punt waar je dieper het bos in bent gegaan. Ga nu rechtdoor naar de snelweg en ga verder onder 6a.

Ga je dieper het bosperceel in let dan op vogels als de kleine bonte specht, middelste bonte specht, grote bonte specht, zwarte specht, zanglijster, zwarte mees, kuifmees en vink.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op een fraai gelegen locatie? Midden in de Brabantse natuur? Een ideale uitvalsbasis om de regio te verkennen?
Bekijk dan het ruime aanbod op Natuurhuisje.nl.

Of bekijk het aanbod op Booking.com.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)