Vogelwandeling over de Zuidpier bij IJmuiden

Elk najaar neem ik mezelf voor om één of twee keer de Zuidpier bij IJmuiden te bezoeken om de zeevogeltrek te volgen. Niet alleen vliegen er talloze zeevogels langs op weg naar het zuiden, er drijven ook vaak veel vogels op het water, of ze bivakkeren op het strand voor de pier. In vrijwel alle gevallen zijn dat vogels die ik in mijn woonplaats Alblasserdam niet te zien krijg. Vandaag in mijn serie Vogelwandelingen daarom een vogelwandeling over de Zuidpier bij IJmuiden.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Vogelwandeling over de Zuidpier bij IJmuiden

IJmuiden is een beetje een merkwaardige plaats. Ik vind het eerlijk gezegd een stad zonder gezicht. Zou je IJmuiden toch een gezicht moeten geven, dan denk ik dat het de haven moet zijn. Havens vind ik vaak fascinerende gebieden. Op het water zie je soms onverwachte vogelsoorten, de boten en de geluiden ervan en natuurlijk ook de bedrijvige drukte en de meeuwen. In IJmuiden komt daar trouwens een schitterende foodboulevard bij waarbij ik speciaal Boulangerie Oscar wil aanbevelen. Ga voor je bezoek aan de boulevard even langs deze wel héél speciale bakker en sla er lekkere broodjes in. Je vogelwandeling is bij voorbaat geslaagd!

Mocht je op de kleintjes letten, dan zou je kunnen overwegen om je auto hier te parkeren en met de fiets verder te gaan. Het parkeren is hier gratis terwijl je bij de Zuidpier betalen moet om je auto een tijdje stil te zetten. In het licht van alle milieuproblematiek zou je eerder betaald moeten krijgen om je auto stil te zetten, maar verdenkt me vanwege deze zin alsjeblieft niet van klimaatscepsis. Een paar jaar geleden boekje ik in het najaar een natuurhuisje in de omgeving van IJmuiden om er lekker te gaan vogels kijken op de Zuidpier (en in de duinen).

Op de parkeerplaats begint je wandeltocht naar de Zuidpier. Ik storm het liefst meteen het strand op, dus dat doe ik nu ook maar:

Praktische informatie
Navigeer naar coördinaten 52°27’22.7″N 4°33’37.1″E waar het uitgestrekte parkeerterrein is gelegen. Dit parkeerterrein ligt aan het einde van de Badweg, IJmuiden. De beste perioden om de Zuidpier te bezoeken vind ik de maanden september en oktober (najaarstrek) en de maanden april en mei (voorjaarstrek).

Neem voor een bezoek aan de Zuidpier altijd een goede verrekijker en liefst ook een telescoop mee. Raadpleeg hier mijn checklist van spullen die ik meeneem naar de Zuidpier. Warme kleding is ook een eerste vereiste, want het kan lekker guur zijn op de pier. Trouwens, ik kan het niet genoeg melden: bij windkracht 5 en hoger wordt de pier afgesloten, dan kun je er dus niet op. Check de weersomstandigheden dus vooraf, zeker wanneer je van ver komt.

Dan nu de wandeling die qua route niet heel ingewikkeld is:

1.
Wandel vanaf de parkeerplaats het strand op. Je passeert strandpaviljoen Zilt aan Zee, een aanrader om na afloop van je wandeling even neer te strijken.

2.
Wandel in de richting van het water. Speur eerst even of er recht voor je al vogels zitten. Zo ja, dan rechtdoor blijven lopen. Zo nee, loop dan schuin naar de pier. Vlak voor de pier zitten meestal groepjes meeuwen en drieteenstrandlopers met nu en dan rosse grutto, zilverplevier, kanoet, steenloper, scholekster of bonte strandloper ertussen.

3.
Klim de Zuidpier op, maar pas op, het talud is grillig en het kan spekglad zijn. Wees voorzichtig. Ben je niet zeker van je zaak, wandel dan wat naar rechts waar het talud minder hoog is.4.
Wandel de pier op richting de het einde. Speur aldoor links en rechts naar vogels op de dam en vergeet natuurlijk niet om ook het water af te speuren.

5.
Aan het einde van de pier speur je de Noordzee af. In de richting van de palen en torens ver op zee speelt de zeevogeltrek zich af. Speur naar voorbij vliegende roodkeelduikers, zwarte zee-eenden en jan-van-genten (en natuurlijk veel meer). Vaak staan de lokale vogelaars in de beschutting van het vuurtorentje. Knoop een vriendelijk gesprekje aan en leer van hun inzichten.

6.
Wandel terug naar het begin van de pier. Kijk op het strand of zich ondertussen geen nieuwe steltlopers hebben gemeld.

7.
Wandel langs de pier over het strand in de richting van de duinen. In de winter vliegen hier vaak groepjes sneeuwgorzen rond die zich gewillig laten fotograferen. De ene keer zitten ze op het strand, een andere keer zijn ze dieper in de duinen te vinden. In de duinen kun je ook andere zangvogels tegenkomen, denk aan groenlink, kneu, putter en geelgors. Tijdens de trekperioden maak je hier ook kans op voorbij vliegende velduilen.

8.
Volg de sporen door de duinen totdat je bij de strandopgang aankomt. Einde van de wandeling.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Holland? 

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)