Vogelwandeling over de Brouwersdam

Misschien herken je het wel: je gaat naar de Brouwersdam en kijkt daar vooral vanuit de auto naar vogels. Zo vergaat het mij vaak. Gemakzucht heet dat in mijn geval. Want buiten is het vaak beter toeven dan in die muffe auto. En buiten is altijd beter dan in die autostoel te zitten. Soms ontkom je er niet aan vogels kijken vanuit de auto: het regent of de vogels zitten hoog op het talud. Zou je uitstappen, dan verjaag je ze. Maar als het kan, raad ik je toch eens aan om er eens lekker de benen te strekken. Zeker in najaar en winter. Dan kan het er lekker guur zijn en dat zijn de beste omstandigheden om aan de kust te zijn. Vandaag in mijn serie Vogelwandelingen een vogelwandeling over de Brouwersdam.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Vogelwandeling over de Brouwersdam

De Brouwersdam is in totaal bijna zes kilometer lang. Dat valt me mee, ik had eerlijk gezegd gedacht dat hij korter is. Dat betekent dat je er in een uurtje overheen wandelt als je niet ergens zou stoppen. Maar een vogelaar zal regelmatig halt houden, dus ik verzeker je dat je langer onderweg zult zijn. En je moet op een gegeven ogenblik toch ook weer terug. Reken dus op een wandeling van een kilometer of twaalf. Zie je dat niet zitten, begin dan gewoon midden op de dam en drentel daar wat rond. Dat is het leuke van de Brouwersdam: je hebt er alle ruimte om zelf je koers te bepalen.

Deze wandeling maakte ik in het najaar. Het was lekker guur op de dam, de mooiste omstandigheden om de Brouwersdam te bezoeken. In het najaar is de zeevogeltrek in volle gang. Al snel zag ik een zeekoet drijven, vlak voor de kust. Het was hoog water, de golven braken loom op het talud. Rotganzen stonden op de uitkijk. Grote groepen meeuwen, allemaal zilvermeeuwen met een enkele grote mantelmeeuw ertussen, stonden op het zwarte teer. Plots hoorde ik een bekende melodieuze roep: die van de bontbekplevier. Die kleine steltlopers staan vaak muisstil tussen de stenen. Je kunt ze naderen tot op een paar meter zonder ze te zien. Speur goed tussen de stenen en je vindt ze vast en zeker. De bontbekplevieren met de knaloranje poten en zwarte maskers zijn de volwassen vogels. De bruine plevieren zijn de jonge exemplaren.

Natuurlijk laten de scholeksters zich horen. En zie je er groepjes drieteenstrandlopers rusten. Steenlopers scharrelen overal rond en zitten zelden stil. Er zat welgeteld één kanoet op de dam, die pikte ik ook mooi mee. Plus een paarse strandloper. Zo vroeg in het najaar zijn de aantallen nog niet groot, maar in oktober en november zal het aantal paarse strandlopers flink uitbreiden. Dan zie je ook de zeevogels op de golven dobberen. Eidereenden, kuifduikers, geoorde futen, futen, brilduikers, middelste zaagbekken, grote zee-eenden, zwarte zee-eenden, ijseenden en wat te denken van de imposante duikers waarvan de roodkeelduiker in de winter de meest algemene is? In de spuisluis speur je naar de kuifaalscholver die er soms wordt gezien. En geniet je van de zeehonden die er vrijwel altijd aan het jagen zijn.

Echt waar, de benen strekken en de Brouwersdam te voet verkennen, is het beste advies dat ik je kan geven. En na afloop zoek je een restaurantje of een strandtent op om op te warmen. Laat de winter maar komen!

Praktische informatie
Deze wandeling loopt langs de buitenkant van de Brouwersdam, dus langs de Noordzee. Je kunt je auto vrijwel overal parkeren, dus coördinaten geef ik niet. Mijn wandeling start in het zuiden, tussen de duinen van Schouwen-Duiveland en de spuisluis. Hou er rekening mee dat je over het strand gaat wandelen. Je schoenen moeten tegen zout water kunnen. Je hebt op de Brouwersdam een goede verrekijker nodig om de zeevogels ver uit de kust te bekijken. Liefst neem je een telescoop mee. Bij laag water kun je ook over het talud wandelen, maar eerlijk is eerlijk: heel vogelvriendelijk is dat niet. Je jaagt de vogels namelijk op. Elke verstoring kost ze energie en die energie hebben ze hard nodig om de barre omstandigheden te kunnen overleven. Wandel dus liever boven langs het talud, waarbij ik toegeef dat dat minder fraai is.

1.
Laat de duinen van Schouwen-Duiveland achter je en loop het strand op. De weg kan druk zijn, zeker in vakantieweken. Dan staat er een muur van campers langs het water. Maar op het strand laat je deze drukte lekker achter je. Tuur hier over het water en zoek naar vogels als roodhalsfuut, aalscholver, roodkeelduiker, geoorde fuut, kuifduiker, middelste zaagbek. Op het talud maak je kans op steenlopers, scholeksters, paarse strandlopers en rotganzen.

2.
Wandel het talud op en loop richting de spuisluis. Bij laag water kolkt het water naar buiten en dat trekt soms veel aalscholvers aan. En soms roodkeelduikers, zeekoeten en andere zeevogels. Ook in de winter maak je op de Brouwersdam kans op de grote stern. Dat vind ik altijd bijzonder.

3.
Wandel om de spuisluis heen en kijk aldoor of je zeehonden ziet. Boven de waterinlaat naar het Grevelingenmeer zie je vaak grote groepen aalscholvers staan. Speur hier naar de kuifaalscholver die er soms wordt gezien.

4.
Vervolg je wandeling langs het water. Je komt nu aan de andere kant van de spuisluis. Hier zie je in de winter vrijwel zeker paarse strandlopers.

5.
Het lange rechte stuk tussen spuisluis en strand is befaamd vanwege steltlopers die er foerageren. Drieteenstrandloper, bontbekplevier, steenloper, paarse strandloper, kanoet, zilverplevier, wulp, scholekster, vroeg in het seizoen ook de regenwulp en een enkele keer een bonte strandloper.

6.
Het sportstrand is op winderige dagen heel druk met surfers en kitesurfers. Toch lekker om even over het strand te wandelen en uit te waaien.

7.
Aan de andere kant van het sportstrand liggen oesterbanken waar ook altijd wel steltlopers lopen te foerageren. Je maakt hier ook kans op groepen rotganzen. Speur altijd richting de blokkendam. De laatste winters overwinterde er een zwarte zeekoet.

8.
Heb je nog puf, probeer dan een einde de blokkendam op te wandelen. Kijk wel héél goed uit, want de gaten tussen de blokken zijn metersdiep. Val je er tussen, dan kom je lelijk terecht. Ben je dus niet goed ter been, begin er zeker niet aan.

9.
Je auto staan op Schouwen-Duiveland, dus niet mag je het tochtje in omgekeerde volgorde gaan doen.

Je zou ook langs het Grevelingenmeer terug kunnen wandelen, maar eerlijk gezegd vind ik dat een stuk minder fraai. Je kunt hier ook interessante soorten zien, maar die zou ik dan weer wel met de auto opzoeken. Zo zagen Sjaak en ik er een grote groep parelduikers zwemmen. Bovendien heb je aan deze kant vrijwel de hele dag de zon tegen, behalve aan het eind van de dag wanneer de zon aan de andere kant van de dam ondergaat.

Horeca
Aan horeca is op de Brouwersdam geen gebrek. Je vindt er verschillende strandtenten. En op elk traject staat wel een friettent. De kwaliteit van de baksels van de friettenten vind ik over het algemeen maar zo-zo. Vind je dat na het verorberen van je eerste patatten ook, dan kun je er altijd nog voor kiezen om je patatten aan de meeuwen te offeren. Wie weet lok je wel een bijzondere soort meeuw naar je toe.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)