Elk jaar breng ik in de maanden september en oktober wel een keer een bezoek aan Maasvlakte II. Meestal rij ik naar het Luzerneveld vlak voor de Stenen Glooiing waar ik een aantal jaar geleden regelmatig op zeebaars stond te vissen. Nu struin ik er rond op zoek naar trekvogels en liefst ook naar een zeldzame soort. Elk jaar worden er wel een paar bijzondere waarnemingen gedaan. Zo zag ik in oktober 2021 zowel de Aziatische roodborsttapuit als de Swinhoes Boszanger, beide uiterst zeldzame dwaalgasten in ons land. Je ziet ze in het filmpje hieronder. Het najaar is wel de beste periode van het jaar om dit deel van Nederland te bezoeken. Dus vandaag in mijn serie Vogelwandelingen een wandeling op Maasvlakte II.
Vogelwandeling op Maasvlakte II
Om de verwachtingen vooraf te temperen: reken er niet op dat je hier een fraai natuurgebied gaat bezoeken. Maasvlakte II is aangelegd voor de grootste containerschepen ter wereld en voor bedrijven die ruimte nodig hebben. Het ene na het andere braakliggende terrein wordt volgebouwd of verandert in een asfaltbaan. Maar gelukkig blijven er stukjes Maasvlakte over waar vogels nog iets te zoeken hebben. De omgeving van de Stenen Glooiing bijvoorbeeld. Hier vallen zangvogels binnen die vanaf Hoek van Holland het water zijn overgestoken. Soms blijven ze dagenlang hangen om op krachten te komen. Soms ploffen er tientallen goudhaantjes in de struiken neer. En vrijwel altijd zie je er wel vinken, koperwieken, zwermen kneutjes en andere zangvogels. Ik blijf het bijzonder vinden om in zo’n industriële omgeving zulke bijzondere waarnemingen te kunnen doen. Mijn vogelwandeling op Maasvlakte II gaat over het Luzerneveld, langs de monding van de Nieuwe Waterweg en over het strand naast de Stenen Glooiing. Grote afstanden leg je hier niet af omdat je regelmatig stil staat voor een waarneming. Zorg dat je er vroeg in de morgen bent, liefst op een rustige herfstdag, het is er dan heerlijk toeven!
Praktische informatie
Je bereikt deze locatie door te navigeren naar de Maasvlakteweg, Rotterdam (coördinaten: 51°59’03.7″N 4°02’09.2″E). Je parkeert je auto op de parkeerplaats. Even doorrijden over de Maasvlakteweg en parkeren bij snackbar Het balkon van Europa kan natuurlijk ook. Stap uit de auto en het vogels kijken kan beginnen. Je staat langs de Nieuwe Stuifdijk die langs de ingang van Nieuwe Waterweg ligt. De dijk is begroeid met lage struiken, bloemen, vlieren en duindoorns. Is de vogeltrek in volle gang dan trekt deze voedselrijke vegetatie heel veel vogels aan. Denk aan ‘gewone’ soorten als heggenmus, zwartkop, winterkoning, koperwiek, zwartkop, goudhaan, vuurgoudhaan, paapje, tapuit, oeverpieper, graspieper, bonte vliegenvanger, vink, keep, kneu en soms dus zeldzame soorten als draaihals, Aziatische roodborsttapuit, bladkoning en roodkeelpieper. Sta je op de dijk, staar dan ook zeker een tijdje over het water. Ook op zee is de vogeltrek in volle gang. Soms vliegen er jan-van-genten en andere zeevogels langs.
De beste periode om deze locatie te bezoeken is de periode half september tot en met eind oktober. Ik geef voorkeur aan rustige herfstdagen omdat ik als vogelfilmer een hekel heb aan wind. En wind staat er langs de kust vrijwel altijd, maar is er een keer een hogedrukgebied dan kan het ook op Maasvlakte II verrassend windstil zijn. De andere kant is dat een storm vanuit west of noordwest weer uitstekende omstandigheden zijn om de zeevogeltrek te volgen. Een eindje voor de Stenen Glooiing is er zelfs een telstation ingericht om de zeevogeltrek te bekijken. Neem wel een telescoop mee, want de afstanden naar de zeevogels zijn behoorlijk groot.
Dan nu de vogelwandeling op Maasvlakte II:
1.
Je stapt uit de auto op de parkeerplaats naast het Luzerneveld. Je wandelt de Nieuwe Stuifdijk op en houdt de vlieren en andere struiken goed in de gaten. Alles wat beweegt, is een kans. Vink, keep, kneu en andere soorten vliegen vaak pas op het allerlaatste moment op. Probeer de uitgebloeide bloemen te omzeilen. Deze dorre stengels zitten barstensvol met zaad en daar komen de zaadeters op af. Soorten als paapje, tapuit en roodborsttapuit gebruiken de stengels als uitkijkpunt tijdens het foerageren.
2.
Je wandelt via het strand naar het duin tegenover de Nieuwe Stuifdijk. Dit duin is weelderig begroeid met struiken. Speur hier naar zangvogels die er bijtanken. Geduld is overigens een schone zaak, want het struikgewas is heel dicht en de zangvogels laten zich zelden lang zien. Enige kennis van vogelgeluiden werkt in je voordeel.
3.
In snackbar Het balkon van Europa kun je een versnapering halen. Vanuit de snackbar heb je een prachtig uitzicht over de monding van de Nieuwe Waterweg. Speur ondertussen de oever en het water af naar meeuwen en steltlopers als oeverloper, bontbekplevier en steenloper.
4.
Je wandelt over het strand terug naar de Nieuwe Stuifdijk. Vinken en kepen foerageren soms rond de verdorde planten op het strand. Dit levert prachtige plaatjes op van vogels in het zand en tussen de keien.
5.
Wandel door het zand onder langs de Nieuwe Stuifdijk en speur naar zangvogels. Je wandelt in de richting van de Noordzee.
6.
Beklim de Nieuwe Stuifdijk. Een waarschuwing: je moet over grote keien lopen. Zoek een geitenpaadje op om de risico’s van vallen zo klein mogelijk te houden. Ga je toch ‘van steen tot steen’ wees dan zeker van je zaak. Zijn de stenen nat, dan kunnen ze spekglad zijn. Wees voorzichtig en durf je het niet aan, keer dan om en wandel terug naar het begin van de dijk en wandel over de dijk weer naar de zee.
7.
Wandel langs de dijk langs de Noordzee en sla de blik over de zee. Wellicht zie je nu zeevogels vliegen.
8.
Je kunt zo ver wandelen als jezelf wilt. De terugweg is eenvoudig: beklim de dijk en wandel langs de binnenkant weer terug.
8a.
Zelf wandelde ik over de grote stenen naar het talud dat met kleine stenen is volgestort. Het wandelt natuurlijk niet prettig. Ik verwachtte er in de najaarstrek een soort als de sneeuwgors te zien, maar helaas. Wel zag ik er een prachtige tapuit en, voor mij ook best bijzonder een volwassen vos met een kleine vos. Hun hol zit volgens mij ergens tussen en onder de grote rotsblokken in de bocht. Wel zag ik er grote groepen pimpelmezen, sijsjes, vinken en kepen overvliegen. Ook een prachtig gezicht.
9.
Bij de brandweerkazerne ligt het Luzerneveld. Ben je bij de kazerne, kijk dan of er zangvogels in het hekwerk of op de dakrand zitten.
10.
Het Luzerneveld is begroeid met bloemen die in het najaar uitgebloeid zijn. Ze zitten barstensvol zaden en ook insecten vliegen er nog legio rond. En dat trekt vogels aan. Oeverpieper, graspieper, witte kwikstaart, paapje, tapuit, kneu en putter zijn wel de meest voorkomende soorten hier. Ooit zag ik hier mijn eerste draaihals foerageren tussen de bloemen.
11.
Scharrel nog lekker wat rond en keer terug naar de auto.
Tot een jaar geleden stonden er nog heel wat meer struiken rond het Luzerneveld. Veel struiken zijn helaas verwijderd, terwijl juist die struiken een schuilplaats boden voor vogels als bonte vliegenvanger, fitis en tjiftjaf. Ik hoop dat de terreinbeheerder vanuit oogpunt van duurzaamheid de waarde van het groen ook inziet en de struiken weer laat groeien. De meeste vogels leggen in het najaar duizenden kilometers af en moeten regelmatig bijtanken. En dat bijtanken gebeurt dus ook op Maasvlakte II. Groen is dan onmisbaar.
Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland? |
Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? |
De beste verrekijker van dit moment
De Vortex Diamandback HD 10x42 is vernieuwd. Wat mij bij het testen opviel was het stoere uiterlijk, de heerlijke handligging en het heldere beeld. De vormgeving vind ik uitgekiend. Ik ben heel enthousiast over deze verrekijker en dus is dit voor mij hét instapmodel voor beginnende vogelaars en 'gewone' natuurliefhebbers. | |
Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse. | |
Nikon is voor mij een merk waar ik niet direct aan denk als ik aan verrekijkers denk. Maar test ik een Nikon verrekijker dan valt me altijd op hoe contrastrijk en helder de beelden zijn. En dat geldt ook voor het vernieuwde model Nikon Prostaff P7 8x42. | |
GPO is één van de meest populaire merken van dit moment. De makers hebben hun sporen verdiend in de wereld van de verrekijkers. In het middensegment is dit een heel gunstig geprijsde verrekijker die en rustig en haarscherp beeld levert. | |
Nikon is voor mij een merk waar ik niet direct aan denk als ik aan verrekijkers denk. Maar test ik een Nikon verrekijker dan valt me altijd op hoe contrastrijk en helder de beelden zijn. Door het relatief lage gewicht biedt deze verrekijker ook nog eens een hoog gebruikscomfort. | |
De verrekijkers van Zeiss staan garant voor kwaliteit. In het middensegment tot € 600 is dit één van de topkijkers. Deze verrekijker levert een hoog gebruikscomfort. | |
GPO is één van de meest populaire merken van dit moment. De makers hebben hun sporen verdiend in de wereld van de verrekijkers. De GPO Passion HD 10x42 is in deze prijsklasse het meest betaalbare model. Het beeld is natuurgetrouw, contrastrijk en superhelder. Een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding in deze prijsklasse. | |
De verrekijkers van Leica staan heel hoog aangeschreven onder vogelaars. De modellen zijn robuust en stoer. Deze verrekijker is voorzien van hoogwaardige technologie en biedt een haarscherp beeld. | |
Scherp en helder beeld van rand tot rand. Dit is een echte topkijker van het gerenommeerde Amerikaanse merk Vortex. Deze kijker heet een extreem breed beeld en ligt heerlijk in de hand. | |
Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment! | |
Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd! | |
Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker! |