Vogelwandeling in het Land van Heusden en Altena

Midden in het Land van Heusden en Altena in de provincie Noord-Brabant, ligt een stukje ongerepte polder: het Pompveld bij Waardhuizen. Hier ontdek je hoe het authentieke landschap in deze regio er ooit heeft uitgezien. De mix van hooiland, populierenbos, meidoorns, plassen, vennen en grienden zorgen voor een zeer gevarieerde vogelstand. In het voorjaar geniet je hier dan ook van het intense vogelkoor. In mijn serie Vogelwandelingen vandaag een wandeling door het Pompveld bij Waardhuizen.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Vogelwandeling in het Land van Heusden en Altena

Het Pompveld lijkt landschappelijk gezien op de nabijgelegen Kornse Boezem, ook al een natuurgebied waar hooiland, griend, bos en water elkaar afwisselen. Door beide gebieden is een wandelroute uitgezet, heerlijk onverharde paden waar het in natte perioden een uitdaging is om de modderige delen droogvoets door te komen.

Al meteen toen ik het gebied in stapte, hoorde ik zowel de spotvogel als de bosrietzanger luidkeels zingen. De kakofonie van geluiden maakte me een beetje confuus. Welke soort hoorde ik nu precies? Dat beide zangvogels anders vogelgeluiden imiteren, maakte het er niet eenvoudiger op. Gelukkig zag ik de bosrietzanger al snel vanuit een rietpluk zingen. Dan weet je echt zeker wat je ziet en hoort.

Verder ging mijn tocht, verder het Pompveld in. De grauwe vliegenvanger landde in de top van een dode boom. Grasmus, winterkoning, zwartkop, heggenmus, merel en zanglijster zongen uit volle borst. Wat een vogelkoor was dat! In de verte zong de koekoek die steeds dichterbij kwam. Kleine karekieten zongen vanuit het riet. Een vrouwtje rietgors liet zich langdurig filmen. En bij het verder gelegen griend hoorde ik de tuinfluiter. Ondertussen had ik ook de grote bonte specht horen kloppen. Al eerder, toen we langs het Pompveld reden, had ik de blauwborst en blauwe reiger weten te filmen.

Algemene informatie
Het Pompveld bereik je door te navigeren naar het Eendenveld, Giessen (51°46’14.1″N 5°01’55.2″E) . Hier bevindt zich een ingang van het gebied. Je auto parkeer je in de berm.

Welke vogelsoorten je hier kunt zien, heb je al kunnen lezen. Het wandelpad is onverhard. Doe zeker laarzen aan in natte perioden. Is het lang droog geweest, dan volstaan goede wandelschoenen. En ik raad je zeker aan om een goede verrekijker mee te nemen om de zangvogels van dichtbij te bekijken.

De beste periode om de zangvogels te zien en te beluisteren is uiteraard het voorjaar. Zeg de maanden april tot en met half juni. Daarna wordt het een stuk rustiger in het Pompveld, maar geniet je natuurlijk nog altijd van het prachtige landschap.

De complete en meest uitgebreide wandeling door het Pompveld is ongeveer 10 kilometer lang. Je kunt de route gelukkig wat verkorten of ervoor kiezen om terug te keren op je schreden (wat ik tijdens onze eerste wandeling heb gedaan).

1.
Wandel het Pompveld in via het Eendenveld bij Giessen. In het voorjaar zoek je al meteen naar bosrietzanger en spotvogel.

2.
Volg de rode richtingaanwijzer. Je wandelt nu parallel aan het Eendenveld. Luister hier naar de zwartkop.

3.
Wandel over het bruggetje. Je komt nu in een deel van het bos dat rijk is aan meidoorns en andere struiken. Ook is de kruidenlaag goed ontwikkeld. Ideale omstandigheden voor zangvogels.

4.
Sla linksaf dieper het gebied in, maar loop zeker even rechtdoor de dwarsbalk over. Rechts zie je een lange rietkraag waarin je kleine karekiet en bosrietzanger hoort zingen.

5.
Je slingert door het pad door een populierenbos. Luister hier naar de grote bonte specht.

6.
Aan het eind van het pad stuit je op een prachtig hooiveld met een waterplas. Geniet hier van de intense stilte en van de vogelgeluiden.

7.
Achter het hooiveld kom je op een kruising. Sla af naar rechts om het hooiland verder te verkennen. Ga rechtdoor om het populierenbos en het griend te verkennen.

8.
Volg de rode richtingaanwijzers en je kronkelt via de Midgraaf en Pompveldse Steeg weer naar de auto aan het Eendenveld.

Heb je nog niet genoeg van het authentieke landschap in het Land van Heusden en Altena, breng dan een bezoek aan de Kornse Boezem, een prachtig deel van de Biesbosch. Ook hier vind je de prachtige mix van hooiveld, griend, water en bos.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)