Vogelwandeling door het Waalbos bij Ridderkerk

Pas voor de tweede keer stappen we uit de auto op de parkeerplaats langs de Langeweg. En evenals in april is het nu behoorlijk winderig. Maar nu is het een avond en zijn we alweer halverwege juli bovendien. Veel vogels verwacht ik niet te zien tijdens deze wandeling. Maar niet getreurd! Grote delen van het Waalbos worden op een bijzondere manier gemaaid. De maaimachine heeft lussen getrokken tussen de bloemen en heeft daarbij een zee aan bloemen laten staan. Zo hoort het! Want op en om de bloemen gonst het van de insecten! Op mijn website schrijf ik weliswaar vooral over vogels kijken, maar in de zomer stap ik altijd een paar weken over op de insecten. Want die zijn op zijn minst even mooi als vogels!

Zover het oog reikt zie ik bloemen. Als vogelaar ken ik de namen niet. Wel meen ik het wilgenroosje te zien staan, even veel Sint-Jacobskruiskruid. En wilde peen. Als ik het goed heb tenminste. Maar wat maakt het uit? Ook al weet je de namen niet, het blijft een prachtige aanblik. Toch ben ik blij dat een fazantenhen opvliegt vanaf het wandelpad voor me. Nog leuker wordt het wanneer ik drie kuikens in haar kielzog tussen de planten zie verdwijnen. In de verte zingt zowaar een tjiftjaf, de enige zangvogel vanavond die ik hoor zingen. Dat was in april wel anders. Koekoek, rietzanger, bosrietzanger, merel, zanglijster en grasmus slingerden hun lied toen luidkeels de wereld in. In de weilanden voor de molen zag ik toen mijn eerste jonge kieviten en tureluurs van het jaar. En ik zag er zelfs een vrouwtje krooneend in één van de waterplassen. Dat is toch best bijzonder.

Maar dan de bloemen en die insecten. De soldaatjes, slanke, oranjerode kevers, zitten haast op elke bloem van de wilde peen. Hommels vliegen druk van distelbloem naar distelbloem. En daar zit zich nog een atalanta in de avondzon op te warmen. Libellen vliegen laag over het pad en zitten roerloos op een grasstengel. Zoveel insecten, maar waar zijn de vogels? Opeens zie ik een grasmus in een els. Dat is een echte insecteneter die met al dat vliegend spul wel raad weet.

We wandelen richting de waterplassen waar ik vast wat vogels ga zien. En dat klopt. Een kuifeend met vier kuikens kijkt me waakzaam aan en dobbert angstvallig midden op de plas. De krakeenden vlak voor me negeren me en ruziën om een droge plek: een tak die verscholen ligt in het water. De meest agressieve van het stel wint het pleit en neemt wankel plaats op de tak, zo wankel dat broer of zus haar er meteen weer af duwt en dan begint het geruzie weer van voor af aan. De fuut op het nest een eindje verderop trekt zich er niets van aan, evenals de hazen rond de plas. Ik verbaas met erover om zoveel hazen te zien en ze trekken zich niet eens zo heel veel van me aan.

Waar ik me wel iets van aantrek is van de kleine maar toch wel erg stoer uitziende stier die op me af komt hobbelen. Met in zijn kielzog een koe en wat kalveren. De stier houdt halt, loeit eens luid en begint weer te hobbelen. Als het zo doorgaat, is een botsing niet te vermijden, maar dat lijkt me geen aangenaam vooruitzicht. Snel wandel ik terug naar het wildrooster, maar nu blijk ik een angsthaas. De kleine kudde loopt langs de waterplas het weiland in en negeert me compleet.

Het Waalbos in Ridderkerk. Een natuurgebied waar het prima recreëren is. Een wandeling voert je door bos, langs weiden, waterplassen en bloemenvelden. En wie oog heeft voor het kleine, zal er veel ontdekken.

Praktische informatie
Het Waalbos bereik je door te navigeren naar de Langeweg, Ridderkerk. De parkeerplaats bevindt zich op 51°50’41.4″N 4°34’45.3″E. Ik parkeer mijn auto op de parkeerplaats ten noorden van de weg.

Ik beschrijf hier geen wandelroute, want die vind je in het gebied zelf wel. Voor een lekker lange wandeling raad ik je aan om vanaf de parkeerplaats zo veel mogelijk rechts aan te houden. Je loopt door een bos, gaat dan verder door het weiland. Het wandelpad buigt in het weiland weer terug naar rechts in de richting van de molen. Gewoon lekker rechtdoor en hier en daar struinen waar het kan.

De beste periode om vogels te kijken in het Waalbos is wat mij betreft het voorjaar. De maanden april tot en met juni zijn het best. Dan zijn de zangvogels als rietzanger, bosrietzanger, grasmus, koekoek, merel, zanglijster, winterkoning en vele andere soorten het meest actief. Bij één van de waterplassen is een wand voor oeverzwaluwen aangelegd. Ook mooi om de verrichtingen van deze rappe vogels te volgen. Speur in de waterplassen naar eenden. En in de weilanden naar weidevogels als tureluur en kievit.

In de zomer vind je uitgestrekte bloemvelden in het Waalbos. Ga op een windstille dag dan eens wandelen door het gebied en speur naar de vele insecten. Minstens zo mooi als vogels! Ik pleit voor groene tuinen met veel insectenvriendelijke planten. Goed voor de biodiversiteit en ook nog eens goed voor het milieu en het klimaat.

Natuurhuisjes in de buurt van Ridderkerk

jako van gorsel met verrekijker

In Ridderkerk is het heel lastig om een vakantiehuisje te vinden gelegen in de natuur. Geen wonder, deze regio behoort tot de meest verstedelijkte omgevingen van Nederland. In de Alblasserwaard en Krimpenerwaard, regio’s die tegenover Ridderkerk liggen, kun je gelukkig wel rustig gelegen vakantiehuisjes vinden. Dus wil je een keer de vogelgebieden in deze regio bezoeken, bekijk dan het aanbod van vakantiewoningen op natuurhuisje.nl eens. Dit zijn prima vertrekpunten voor je bezoeken aan natuurgebieden als de Zouweboezem, Kinderdijk, Biesbosch en de Crezéepolder.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!