Vogelwandeling door het Doove Gat bij Haastrecht

Onder de rook van Gouda, midden in een uitgestrekt veenweidenlandschap, ligt het plaatsje Haastrecht. Hier stroomt het riviertje de Vlist en juist het riviertje had al in de vroege Middeleeuwen een grote aantrekkingskracht op mensen. Al in de tiende eeuw vestigden zich er mensen. Nog altijd vind je in dit dorp een aantal historische panden die het bezichtigen meer dan waard zijn. Maar ik bezoek Haastrecht niet voor de gebouwen, ik bezoek er natuurgebied het Doove Gat net buiten de bebouwde kom. Dat je er heerlijk kunt wandelen bewijst de gloednieuwe wandelgids Zuid-Hollands rivierenland. Deze praktische gids bevat ook een uitgebreide wandeling in de omgeving van Haastrecht. In dit artikel vertel ik je over mijn vogelwandeling door het Doove Gat bij Haastrecht.

Vogelwandeling door het Doove Gat bij Haastrecht

In 2012 werd het natuurgebied aangelegd en vanaf dat moment dient het gebied ook als waterbergingsgebied. In tijden van zeer overvloedige regenval wordt hier water opgevangen om overstromingen te voorkomen. Maar ook in normale tijden vind je er fraaie waterplassen waar het dan kan wemelen van de watervogels.

Ik parkeer mijn auto op de Grote Haven in het dorp. Het is zondag, dus met de blauwe zone hoef ik geen rekening te houden. Via de N228 en de Zijdeweg wandel ik naar het Doove Gat. Ondertussen heb ik al de nodige vogels gezien, waaronder een purperreiger die voorbij vliegt. Het is eind september en dit mag gerust als een bijzondere waarneming beschouwen. Verder stelen de roeken, de grote zilverreiger en de tjiftjaf de show. De tjiftjaf zit warempel nog uitbundig te zingen. Ik sla het eerste het beste wandelpad naar rechts in, het valhek door en ik sta in het natuurgebied. Weer een valhek door en daar doemt een kudde schapen op. Voor me ligt een dam die doodloopt tegen een houten hek aan. Op het hek staan twee fazanten op de uitkijk. Ik wandel naar het hek en zie plots twee lepelaars door het ondiepe water waden. Een grote zilverreiger iets verderop en daar landt bovendien een witgatje. Zes watersnippen vliegen in een grote boog hoog over me heen. Een torenvalk begin te bidden en daar hoor ik oog het gefluit van de smienten. Ik zoek deze fraaie eendjes op en ontdek ook nog wat krakeenden, kuifeenden, meerkoeten, een kievit en zowaar een haas.

Ik wandel terug naar het begin van de dam en vervolg de route langs brede rietkragen. Hier moet het in het voorjaar wemelen van de rietvogels. En volgens mij moet je hier ook kans maken op baardmannetjes, maar die laten zich nu niet zien of horen. In het weiland foerageren twee ooievaars. Twee buizerds jagen elkaar op. Een zwermpje putters vliegt over en dan heb ik opeens uitzicht over de waterplas die vol met watervogels staat. Veel grauwe ganzen maar ook heel veel eenden: krakeend, slobeend, wilde eend, smient, wintertaling en pijlstaart. Ik zie twee watersnippen op de oever staan en midden in de plas staan twee lepelaars uit te rusten. Dan zorgt een bruine kiekendief voor de nodige onrust onder de watervogels. Iemand wijst me op de bontbekplevier, kleine strandloper en oeverloper die door de onrust te voorschijn komen.

En dan sta ik voor de Zesde Molen met zijn enorme wieken (er bestaat op de wereld geen klassieke molen met langere wieken, bezwoer de beheerder me) en sla ik weer rechtsaf, het klaphek door in de richting van de Zijdeweg. Halverwege dit pad ligt een dode hermelijn. Hij is al afgekoeld, maar ziet er ongeschonden uit. Dat duurt niet lang meer, de aasvliegen hebben hem al gevonden. Ook hier geniet ik weer van het uitzicht over de waterplas, maar nu heb ik het zonlicht tegen. De vogels veranderen in donkere silhouetten.

Na drie uur vogels kijken ben ik weer terug in de Grote Haven en verlaat ik het dorp. Het was een heerlijke vogelwandeling door het Zuid-Hollandse rivierengebied. De rietkragen, de waterplas en de uitgestrekte weilanden leveren prachtige vergezichten op en ontmoetingen met talloze vogels. Helaas worden de weilanden over het algemeen behoorlijk intensief bewerkt dus heel veel weidevogels tref je er niet op aan. Als dat ook nog eens zou veranderen, dan zou dit helemaal een topgebied voor vogels en vogelliefhebbers worden.

Praktische informatie
Een ideaal vertrekpunt is de Grote Haven midden in het dorp. Hier bevindt zich ook de nodige horeca. De coördinaten van de parkeerplaats zijn 52°00’04.0″N 4°46’33.4″E. Let op: van maandag tot en met zaterdag mag je hier maximaal anderhalf uur parkeren. Dan kun je beter kiezen voor de parkeerplaats bij Zwembad De Loete langs de Bredeweg (51°59’38.5″N 4°46’55.8″E).

Uitgaande van de parkeerplaats op de Grote Haven is de route als volgt:

1.
Wandel naar de N228 en sla linksaf. Luister en kijk hier naar de tuinvogels. Sla een blik over de weilanden. Hier zag ik de purperreiger vliegen.

2.
Sla rechtsaf de Zijdeweg in.

3.
Na een paar honderd meter naar rechts een bosje in. Je wandelt door een valhek en staat in het natuurgebied. Je wandelt weer naar een valhek en laat het bosje achter je.

4.
Wandel naar het houten hek aan je rechterhand. Doe dat omzichtig, want er kunnen lepelaars en grote zilverreigers foerageren en die zijn schuw, evenals steltlopers als oeverloper en witgatje.

5.
Wandel weer terug en vervolg je route. Je komt weer uit bij een valhek en hier ga je linksaf om meteen weer rechtsaf te gaan over de Zijdeweg. Die wandel je uit en dan sla je af naar rechts. Ondertussen speur je de weilanden af naar weidevogels, ooievaars en buizerds. In de rietkragen kun je in het voorjaar de nodige zangvogels zien en horen.

6.
Sta uitgebreid stil bij de waterplas en bekijk elke vogel. Speur ook de oevers af op steltlopers als de watersnip.

7.
Wandel in de richting van de Zesde Molen. Is de molen geopend, bezichtig dit fraaie gebouw dan.

8.
Je kunt via het zwembad weer terugwandelen naar de Grote Haven, maar dit deel van Haastrecht is niet zo heel interessant. Beter vind ik om door het klaphek tegenover de molen te gaan en weer terug te wandelen naar de Zijdeweg. Halverwege dit pad heb je weer uitzicht over de waterplas en zelfs nog over een plasje links van het pad.

9.
De Zijdeweg op en lekker terugwandelen naar het dorp.

Leestip
De mooiste netwerkwandelingen: Zuid-Hollands rivierenland van Menno Zeeman bevat een aantal schitterende wandelingen door de veengebieden in Zuid-Holland, waaronder de omgeving Haastrecht. De auteurs kozen routes met zo min mogelijk asfalt. Een klein, praktisch gidsje dat je heel eenvoudig in een jaszak steekt.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?