De Ooijpolder leent zich uitstekend voor een dagje dwalen. Wie dit gebied te voet wil verkennen doet er goed aan goede wandelschoenen aan te trekken en voldoende proviant mee te nemen, want zo uitgestrekt zijn maar weinig natuurgebieden in ons land. Je kunt er natuurlijk ook een paar dagen door brengen, of het gebied per fiets verkennen. Maar de charme van de Ooijpolder is nu juist dat je er op veel plaatsen lekker mag struinen. In mijn Serie Vogelwandelingen vandaag een vogelwandeling door de Ooijpolder bij Nijmegen.
Vogelwandeling door de Ooijpolder bij Nijmegen
De Ooijpolder bevindt zich aan de oever van de Waal en beslaat vele hectares grond. Aan de ene kant van de dijk heerst de wilde natuur. Aan de andere kant bevindt zich kleinschalig boerenland waar het ook aangenaam verblijven is. En altijd zie je de hoge stuwwal oprijzen uit het landschap met daarop de oude stad Nijmegen. Ik bezocht de Ooijpolder eind juni en verbaasde me over het grote aantal zangvogels dat nog heel actief was. Hier bleek nog geen sprake te zijn van een zomerstilte. Overal hoorde ik zangvogels als de grasmus, bosrietzanger, sprinkhaanrietzanger, roodborsttapuit, merel, zanglijster, koekoek, rietgors, kneu, putter en boerenzwaluw. Boven het water zweefden de visdief en de zwarte stern die beide ook in het gebied broeden. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een heerlijk dagje vogels kijken, of misschien zelfs wel meerdere dagen vogels kijken. Combineer het met een bezoek aan de gezellige binnenstand van Nijmegen waar je ook goede restaurants aantreft en je uitstapje is bij voorbaat geslaagd.
Wij zijn niet de meest geoefende wandelaars en bovendien hadden wij geen kaart meegenomen. We wandelden geheel op eigen kompas door de Ooijpolder. Met een heerlijke dwaaltocht tot gevolg. Waar het toegestaan was, liepen we over onverharde geitenpaadjes. Een enkele keer riep een bordje van Staatsbosbeheer vragen op en wisten we niet of we het onverharde pad verder mochten bewandelen. Daar namen we het zekere voor het onzekere en kozen we een andere route. Het belang van flora en fauna gaat voor. En er valt op elk punt zo veel mooist te zien, dat het ook weer niet nodig is om precies elk uithoekje te moeten verkennen.
Algemene informatie
Ons vertrekpunt was de parkeerplaats aan het begin van de Persingensestraat, Nijmegen (51°51’00.7″N 5°53’05.7″E). Deze parkeerplaats is niet heel groot, hou er rekening mee dat in het weekend de parkeerplaats overvol is.
Wij wandelden naar de Ooijsedijk, sloegen af naar rechts en al heel snel naar links, richting de rivier. Dit weggetje heet de Vlietberg. Hier hoor je in het voorjaar de eerste zangvogels al zingen. Bosrietzanger, sprinkhaanrietzanger en koekoek onder andere. Daar waar het mogelijk was, sloegen we meteen linksaf een overhard pad in, nog meer in de richting van de rivier. Hier lieten de kneu en roodborsttapuit zich zien en horen. De plas oversteken en dan rechts aanhouden. We slingerden door het gebied, kwamen uiteindelijk weer op de Vlietberg terecht. We verpoosden even op het terras van Roosje van Ooij en vervolgden onze weg richting de pijp van de steenfabriek. Daar sloegen we ook het onverharde pad naar links weer in om uiteindelijk op onze schreden terug te keren in de richting van de Vlietberg.
We liepen de Vlietberg uit, stuitten toe op de Ooijse Bandijk. Die klommen we over om onze weg te vervolgen over een naamloos weggetje dat ons naar de Uitkijktoren Groenlanden voerde. Daar liepen we nog een tijdje over onverhard pad en toen zat onze tijd erop. We keerden en liepen weer terug naar ons vertrekpunt. Je zou hier natuurlijk nog veel verder kunnen dwalen. Echter, wat wij beter hadden kunnen doen, is om terug te wandelen naar de Ooijse Bandijk en die te volgen. Dan waren we de plas met zwarte sterns gepasseerd en het terras van De Oude Waal. Helaas is de weg over de Ooijse Bandijk wel druk met verkeer, zeker op zonnige dagen en in het weekend.
Op de website van Staatsbosbeheer vind je een wandeling die begint in het centrum van Nijmegen en die je helemaal naar de andere kant van de Ooijpolder voert. Je keert weer terug met de bus. De website Wandelen in de Ooijpolder biedt een wandelroute van ca. 10 kilometer aan die grofweg overeenkomt met de route die ik hierboven beschrijf.
Overnachten
In de Ooijpolder bevinden zich een paar Bed & Breakfasts. Zo biedt Roosje van Ooij een B&B gelegenheid. Je kunt hier ook terecht op het knusse terras. En iets verderop kun je ook bij het luxere en modernere Mooij Bed en Breakfast terecht. Andere locaties om in de Ooijpolder te overnachten zijn Nachtje in de Ooij en Casa Tranquila. Voor alle andere natuurhuisjes in de buurt van de Ooijpolder kijk je op Natuurhuisje.nl.
Ik vind een bezoek aan de Ooijpolder een regelrechte aanrader, in welk deel van het jaar dan ook. Het spreekt haast vanzelf dat ik het voorjaar de meest interessante periode vindt, maar dat geldt voor heel veel gebieden in het binnenland. Door het enorme oppervlakte en de variatie aan biotopen is de Ooijpolder een fantastisch vogelparadijs.
En het aardige is ook dat de rivier je voldoende gelegenheid biedt om eens lekker uit te rusten. Je kunt jezelf in het warme zand neervleien en genieten van het klotsen van het water. Pas wel op met zwemmen, de rivier stroomt verradelijk hard en dat levert gevaar op voor wie te water gaat.
Op zoek naar een vakantiehuisje in Nederland?
|
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |