Vogelwandeling door de Blauwe Kamer bij Rhenen

Tot de mooiste delen van Nederland behoort natuurlijk de Utrechtse Heuvelrug die bij Rhenen afloopt naar de rivier de Nederrijn. Rij ik over de brug Rhenen binnen, dan overvalt me altijd weer het gevoel dat ik in het buitenland ben. In Frankrijk bijvoorbeeld, of in de Belgische Ardennen. En sta ik onderaan de heuvelrug en kijk ik omhoog, dan sta ik versteld dat zich in hartje Nederland zo’n hoogteverschil bestaat. En dan rij ik door naar de Blauwe Kamer, dat prachtige natuurgebied in de uiterwaarden bij Rhenen. Om er een vogelwandeling te maken, want daar is dit bij uitstek een gebied voor. Een artikel in mijn serie Vogelwandelingen.

De Blauwe Kamer is een riviernatuurgebied. De rivier de Nederrijn heeft er vrij spel en dat betekent dat het water er flink hoog kan staan. Toen ik het gebied bezocht en over het vlonder liep, dacht ik te zien dat deze winter het water nog véél hoger heeft gestaan. Het vlonder had duidelijk onder water gestaan. Het wisselende waterpeil geeft de natuur in de Blauwe Kamer een dynamisch karakter. En waar dynamiek is, daar leven veel soorten dieren en planten. En vaak nog bijzondere ook!

Het was eind maart, één van de eerste lentedagen in het jaar. In de meidoorns en andere struiken hoor ik een koor van zangvogels. Heggenmus, tjiftjaf, mijn eerste fitis van het jaar, hetzelfde geldt voor de zwartkop, een groenling, kneutjes, een paar koolmezen en een paartje pimpelmezen. Daar vliegt een koperwiek op, een gast uit het hoge noorden. Heel lang zal hij hier niet meer rondhangen. Ginds in het bos hoor ik een grote bonte specht roffelen. En steek ik mijn hand achter mijn oor, dan hoor ik in het verte het jengelen van… ja, van wat eigenlijk?

Ik ben onderweg naar iets wat nog niet zo lang geleden nog niet was. Een heuse kolonie lepelaars. Deze waadvogel met zijn witte veren, de gele veren in de hals en de prachtige kuif, behoort tot de mooiste vogels van Nederland. Er broeden hier denk ik zo’n dertig tot veertig paartjes in de kale struiken midden in de plas. De witte lepelaars worden vergezeld door inktzwarte aalscholvers die hier ook broeden. Het zijn de kuikens van de aalscholvers die zo luid aan het jengelen zijn. Ook aan het broeden, maar een stuk minder luidruchtig, zijn de blauwe reigers. Slobeend, krakeend, grauwe gans en fuut zwemmen op de plas. Ik kijk vanuit de vogelkijkhut hoopvol uit naar de ijsvogel, maar die laat zich helaas niet zien.

De vogelwandeling in de Blauwe Kamer is een aanrader voor wie liever niet al te lange afstanden aflegt. Er zijn twee wandelingen uitgestippeld: eentje van ruim één kilometer en eentje van ruim drie kilometer. Ach, dat loop je zonder stil te staan in een mum van tijd weg. Maar de vele vogels in het gebied nopen je tot stil staan. En dat mag hier. Lekker genieten van het uitzicht over de rivier, op de kerktoren van Rhenen, op de Grebbeberg en natuurlijk van de vele vogels in dit geweldige gebied.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Utrecht? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Of bekijk het aanbod op Booking.com.