Vogelwandeling Breede Water

Het Breede Water is één van de kerngebieden in Voornes Duin, een ongerept en uitgestrekt natuurgebied op Voorne-Putten. Het Breede Water staat bekend om de grote kolonie aalscholvers die er huist. Maar in de bossen en het struweel rond het meer kun je ook talloze zangvogels zien en horen. De nachtegaal broedt er, evenals de gekraagde roodstaart, tuinfluiter en zwartkop. Ook zie ik er tijdens mijn wandelingen opvallend veel grote bonte spechten. Door het gebied is een wandeling uitgestippeld en die beschrijf ik in dit artikel als de vogelwandeling Breede Water. In mijn serie Vogelwandelingen ontdek je meer mooie tochten.

Beschrijving vogelwandeling Breede Water

De vogelwandeling Breede water voert je langs een duinmeer, langs ondiepe vennetjes vol groene kikkers, door gemengd bos en langs laag struweel en duinvalleien met een bijzondere flora. In het voorjaar bewonder je de vele orchideeën in het gebied. En ga je er in het voorjaar wandelen, ga dan vroeg uit de veren: je zult onder de indruk raken van het immense vogelkoor.

De route gaat over een heel klein deel over verhard pad (asfalt). Eenmaal in het natuurgebied is het echter onverhard pad dat de klok slaat. En zo hoort het ook in een natuurgebied. Rulle zandpaadjes (best zwaar lopen) en aangestampte en ietwat vochtige paden (een stuk makkelijker lopen) wisselen elkaar af. Neem zeker een verrekijker mee zodat je de kolonie aalscholvers goed kunt zien.

Algemene informatie
De Vogelwandeling Breede Water start op de parkeerplaats bij het Kreekpad, Rockanje (51°53’17.4″N 4°03’25.2″E). Aan je rechterhand bevindt zich een parkeerplaats.

Totale lengte ongeveer 10 kilometer. Moeilijkheidsgraad: eenvoudig tot enigszins zwaar. Je wandelt over verhard en onverhard pad. Door rul zand. En je beklimt af en toe een duin. Bij nat weer is waterdicht schoeisel handig. Duur zonder vogels kijken en ander halt houden: ca. 2 uur. Duur met vogels kijken: variabel, reken op minimaal 3 uur.

Horeca is er niet in het gebied. Daarvoor moet je in Rockanje zijn.

1
Verlaat de parkeerplaats en wandel richting het duinbos. Je passeert enkele prijzige optrekjes. Let in de tuinen op de grote bonte specht en de eekhoorn.

2
Op de splitsing bij één van de huizen ligt een bordje op een omgevallen boom. Op het bordje staat met groene letters: Breede Water. Sla hier linksaf. Je wandelt door een afwisselend cultuurlandschap. Fraaie tuinen en soms een graslandje met daarin orchideeën.

3
Ga het hek door. Je bent nu in Voornes Duin. Volg het wandelpad rechtdoor. In mei en juni kunnen flinke trosjes rupsen van de kardinaalsmutsstippelmot boven het wandelpad bungelen. Het lijkt wel op een film van Indiana Jones, maar dan een stuk minder gevaarlijk! De rupsen doen je geen kwaad, ze hebben immers niet de giftige haren die de eikenprocessierups wel heeft. Probeer ze gewoon te omzeilen. Raak je een draad aan, dan zul je je verbazen over de stevigheid van de draden.

4
Op de kruising van wandelpaden rechtdoor. Je gaat nu door duinvalleien wandelen die begroeid zijn met planten en hier en daar een struik. Kneutjes vliegen rond tussen de struiken. Let in de duinvennetjes op groene kikkers. En speur natuurlijk naar orchideeën. Er lopen hier Schotse Hooglanders die het gebied open houden door het te begrazen. Hou altijd voldoende afstand tot de koeien!

5
Bij het bankje dat uitkijkt over een uitgestrekt duinvallei hou je rechts aan. Je gaat nu het bos in dat om het Breede Water ligt.

6
Beklim het hoge duin met daarop het uitkijkpunt over het Breede Water. Loop daarna het pad naar beneden en sla rechtsaf. In het struweel zingt in het voorjaar de nachtegaal.

7
Volg het pad dat om het Breede Water heen slingert. Eenmaal aan de andere kant van het meer sla je rechtsaf. Ga in geen geval richting de Tenellaplas! Die brengt je in een heel ander deel van Voornes Duin en in elk geval niet dichterbij je auto!

8
Sla op de kruising rechtsaf. Je wandelt nu naar een hoog uitkijkpunt over het Breede Water. Ga weer terug naar het hoofdpad en wandel naar rechts.

9
Wandel nog een keer naar rechts. Dit pad loopt dood. Het brengt je bij het vogelkijkscherm over het Breede Water.

10
Wandel weer terug naar het hoofdpad, sla rechtsaf. Je komt weer op de kruising van wandelpaden waar je bent gestart. Ga door het hek links en loop rechtdoor naar de parkeerplaats. Ach, hier zie je vanzelf wanneer je rechtsaf moet slaan.

Ik hoop dat je hebt genoten van je vogelwandeling langs het Breede Water. Ontdek hier meer vogelgebieden in Voornes Duin.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Of bekijk het uitgebreide aanbod op Booking.com.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)