Vogelwandeling bij Zwijndrecht

Het kostte me even moeite om de Devel te vinden. Het was dan ook alweer een paar jaar geleden dat ik er een artikel over schreef. De Kijfhoek blijkt nog aardig uitgestrekt en mijn navigatiesysteem levert me aan de overkant van de brug af. De paar minuten vertraging blijken niet erg. De parkeerplaats is nog verlaten. We hebben de Devel even voor ons alleen. Een wandeling in mijn serie Vogelwandelingen.

Oase van rust

Een paar jaar geleden ontdekte ik de waterstroom die de Devel heet. Er broeden bijzondere zangvogels als de blauwborst, snor en kneu. En zelfs de bruine kiekendief maakt er zijn nest in de brede rietkragen. Het voor mij onbekende stukje Nederland bleek een oase van rust te midden van alle hectiek en drukte in de regio Zwijndrecht.

Bijzondere rietvogels

Wandelen blijkt in coronatijden volkssport nummer één. Wie niet naar terras, bioscoop of stadion kan, gaat uit wandelen. Op dit vroege uur nog geen spoor van deze drukte. Het koolzaad bloeit, een boom op de dijk licht roze op. We stappen vanaf de Kijfhoek het wandelpad op. De enige geluiden die we horen zijn het gezang van een druk kwetterende rietzanger, het breekbare lied van de blauwborst en het gelach van de groene specht. We passeren de Kijfhoekkerk en ik spits mijn oren. Daar hoor ik de bijzondere zang van de snor. Zou je niet weten dat dit het geluid van een vogel is, dan zou je denken dat er een krekel zit te ratelen. Maar nee, dit is de snor. Een bruine zangvogel die je alleen in brede rietkragen tegenkomt. Helaas op maar weinig plaatsen in Nederland. Hoe bijzonder dat hij hier broedt!

Grauwe ganzen kijken me argwanend aan. Op een vlonder zit een paartje krakeenden met de koppen in de veren. Ze kijken kort op en gaan dan verder met waar ze mee bezig zijn: slapen. Een grote bonte specht vliegt over. En daar hoor ik zowaar mijn eerste grasmus van dit jaar! Maar dan wandelen we al langs het Develbos met het water aan onze linkerhand. Het voorjaar is in zo’n jong bos niet compleet zonder de heldere melodie van de zwartkop. Aan de overkant van het water draven de paarden met ons mee. En daar wiekt de bruine kiekendief voorbij. Het is een mannetje, lichtgrijs met bruin en zwarte vleugelpunten. Wat zou een kiekendief anders eten dan kuikens? De jonge eendjes die daarginds zwemmen zijn de komende weken hun leven niet zeker.

Ook vogels hebben behoefte aan rust

Op een bankje drinken we koffie. De vuurplaats verraadt andere activiteiten. Helaas ook wat plastic flessen hier en daar. Dan de brug over en daar ontdek ik een heerlijk modderig pad dat door het riet kronkelt. Over een paar weken staan hier de brandnetels tot op heuphoogte. Een paradijs voor rietzanger, blauwborst, cetti’s zanger en rietgors. We zijn rond en ontdekken dat een deel van het wandelpad tijdens de broedperiode is afgesloten. Inderdaad, ook vogels hebben behoefte aan rust. Dan weer langs de Kijfhoefkerk, de vlag geeft aan dat je welkom bent, en door het Develbos terug naar de parkeerplaats. Het is nu even zoeken naar de auto. Wandelaars, hondenbezitters en sportvissers weten de Devel te vinden. Geniet van de rust. Luister naar de vogels. Mooi dat ik hier weer was.

Algemene informatie
Kom je met de auto, dan parkeer je je auto op de parkeerplaats voor het Develbos aan de Munnikensteeg (51°49’24.8″N 4°36’09.5″E). Je wandelt over de weg naar de Devel, of je neemt de route door het bos. De route spreekt vanzelf, dit keer dus geen beschrijving. Maar wel een filmpje, en dat zie je hieronder.

De paden stellen weinig eisen aan je schoeisel en kleding. Comfortabele schoenen zijn prima. Tijdens een natte periode zal het onverharde pad door het rietland best modderig kunnen zijn.

De Devel is een oud riviertje dat tussen Zwijndrecht en Heerjansdam stroomt. De oevers zijn begroeid met brede rietkragen met hier en daar een wilg. Sommige delen van de Devel grenzen direct aan het Develbos, een jong bos dat recent is aangeplant. Het struweel is er dicht, de bomen nog betrekkelijk jong. In het bos leven vogels als de grote bonte specht, grasmus, zwartkop, fitis, tjiftjaf en Vlaamse gaai.

Langs het water is een wandelroute uitgestippeld. Tijdens het broedseizoen is een deel afgesloten om de broedvogels rust te gunnen. Geheel terecht natuurlijk. Dat blijkt ook wel: hier en daar slingert plastic afval in het rond en in de zachte modder van het smalle onverharde pad door het rietland zie ik zelfs een spoor van een mountainbike. En bovendien weten honden en hun bezitters het vogelgebied ook te vinden. Op het brede wandelpad moet je regelmatig de hondendrollen omzeilen. Buiten het broedseizoen kun je een veel langere wandeling maken. Ook een aanrader natuurlijk, maar dan zie je wel iets minder zangvogels.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!