Vogelwandeling bij Zoetermeer door de Nieuwe Driemanspolder

Tussen Zoetermeer en Leidschendam lagen uitgestrekte weilanden. Doldrieste bestuurders hadden het plan opgevat om de polder op te offeren aan de verheerlijking van alles wat edel is aan de Volksrepubliek China, uitgezonderd de schendingen van de mensenrechten uiteraard. Die zagen de betreffende bestuurders door de vingers, maar ja, er kleefden wel voor minstens tweehonderd miljoen euro’s aan diezelfde vingers. Voor zo’n bedrag zou ik mijn vingers ook wel enigszins spreiden, zeg nu zelf! Maar o geluk, de Chinese tempels kwamen er niet. En het eerdere plan om er honderdduizend woningen neer te zetten ook niet. De weilanden werden opnieuw ingericht, nu als waterbergingsgebied. Bij overvloedige regenval loopt de polder onder en worden de omliggende woonwijken hopelijk gespaard voor vochtige ellende. De Nieuwe Driemanspolder was geboren, en Zoetermeer was een interessant vogelgebied rijker.

Vogelwandeling bij Zoetermeer door de Nieuwe Driemanspolder

Een niet aflatende stroom van vogelfoto’s trok aan me voorbij op de sociale media. Al een jaar lang, zo niet langer. En al die tijd waagde ik het niet om af te reizen naar dit zo interessante oord. Gek eigenlijk, want jarenlang werkte ik in Zoetermeer en vanuit Alblasserdam is het niet zo gek ver rijden. Tot september 2021. Toen kwam aan de status van onbezocht natuurgebied een eind. Ik stapte in mijn auto aan de Staringstraat en stapte er aan de Voorweg weer uit. Daar, naast restaurant De witte raaf bevindt zich een parkeerplaats en tevens een ideale uitvalsbasis voor het maken van een mooie vogelwandeling door de Nieuwe Driemanspolder.

Al meteen bij de parkeerplaats zag ik twee torenvalken in de toppen van de nog jonge bomen. Bij het bruggetje over het water stond ik stil en zag ik enkel wat meerkoeten, grauwe ganzen en Canadese ganzen. Maar hoog boven me hoorde ik het geknerp van een watersnip. En verderop zag ik wat vogelaars wandelen, dat op zich belooft meestal al veel goeds. Ik stak een stukje grasland over en koerste af op een modderig plasdrasgebiedje waar een mede-vogelaar op de uitkijk stond. Ik was nog niet halverwege het veld, of ik zag een groepje bonte strandlopers opvliegen. Pas toen ik me bij de mede-vogelaar had gevoegd, kreeg ik de bontbekplevieren en watersnippen in het vizier. Mede-vogelaar vertelde dat hij die ochtend bij de camping acht patrijzen had gezien, en hij wees naar de overzijde. Dat leek me een flink eind wandelen, iets te ver naar mijn zin.

Samen liepen we verder het gebied in. Een zwarte ruiter scharrelde tussen de meerkoeten en krakeenden rond in een ondiepe plas. Een kemphaan liep vlak langs het pad. En plots merkte ik een vogel op die bij het rietkraag stond. Het bleek een porseleinhoen, altijd een bijzonder welkome waarneming. Een groepje grutto’s vloog over en streek neer bij de watersnippen. Een grote zilverreiger landde aan de andere kant van het wandelpad. En dan moet ik de futen, dodaars, knobbelzwanen, de zwarte zwaan en de vele, vele eenden nog noemen. Kortom, ik was met de neus in de boter gevallen.

Helemaal aan de andere kant van de Nieuwe Driemanspolder staat een vogelkijkscherm met daarvoor ook een plasdrasgebied. Ook dat is een interessant stukje polder, maar ik stond onder tijdsdruk: er moest nog een korfbalwedstrijd van zoonlief worden bekeken. Ik keek even over de waterplas en wandelde toen op het gemak terug naar de auto. Bij het bruggetje ontdekte ik nog twee pijlstaarten en een dodaars. Hoewel ik niet meer dan een kilometer had gewandeld, had ik er toch meer dan twee uur doorgebracht. Een heel interessant gebied dus, die Nieuwe Driemanspolder. Een ideaal gebied om vogels te kijken!

Praktische informatie
De parkeerplaats aan de Voorweg, Zoetermeer bevindt zich naar restaurant De witte raaf. De coördinaten zijn: 52°04’15.2″N 4°26’28.0″E. Er bevinden zich rond de Nieuwe Driemanspolder meerdere parkeerplaatsen, maar die heb ik eerlijk gezegd niet kunnen vinden.

Een rondje rond de polder telt ongeveer zes kilometers. Zonder zware bagage als een telescoop of camera is dat prima te doen. Een dijk scheidt het noordelijke deel van het zuidelijke. Zoals ik hierboven al aangaf zijn de twee plasdrasgebiedjes in de polder het meest interessant voor vogelaars.

Maar vergeet toch ook niet vanaf het wandelpad naar de schuurtjes rondom te kijken. Er schijnen hier wel eens steenuilen op te zitten!

Vogels kijken in de Nieuwe Driemanspolder kun je het hele jaar door, waarbij zij aangetekend dat perioden met vorst iets minder interessant zijn. Maar in de winter verblijven er regelmatig kleine zwanen in het gebied. En het aardige is dat de vogels enigszins gewend lijken te zijn aan de aanwezigheid van mensen. Ze reageren niet heel schuw als je voorbij loopt. Een aantal paden zijn bovendien verboden voor honden, hoewel dat vooral een administratief verbod lijkt te zijn. Lokale vogelaars wisten me te vertellen dat er elke dag loslopende honden rond draven, ook op de paden waar het verboden is. Natuurlijk, want elke hondenbezitter weet dat zijn of haar hond zo ongeveer het meest heilige dier op aarde is. En als het op papier allemaal maar klopt, dan zit het wel snor, zo lijkt in ons laaggelegen landje de common sense onder bestuurders. Een verbodsbordje hier en een verbodsbordje daar, maar bij overtredingen van het verbod knijpen we de oogjes vreedzaam toe. Het is tenslotte slechts natuur en ach die hondjes, ze zijn zo schattig en doen geen vogel kwaad…

Eigenlijk kun je in de Nieuwe Driemanspolder niet verkeerd wandelen. Overal weet je waar je bent, dus een wandelroute geef ik hier niet. Wel de tip om je fiets mee te nemen, als je dat kunt. Want het is best een flink eind sjouwen door dit uitgestrekte gebied!

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)