Vogelwandeling bij Wissenkerke

Wissenkerke is een slaperig dorpje midden op Noord-Beveland. Vanuit het dorp wandel je in een paar minuten tijd naar de zeedijk waar je prachtige vergezichten hebt over de monding van de Oosterschelde met natuurlijk de Neeltje Jans pal voor je. Bij laag water vallen hier grote stukken slik droog en die trekken natuurlijk massa’s wadvogels aan. In de oksel van de dijk ligt een natuurgebiedje dat wij zeer waarderen: de Inlaag Keihoogte met zijn excellente vogelkijkhut. Deze omgeving nodigt zéér uit tot het maken van een vogelwandeling. En dus in mijn serie Vogelwandelingen vandaag een vogelwandeling bij Wissenkerke.

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

Vogelwandeling bij Wissenkerke

Het dorp Wissenkerke wordt omringd door uitgestrekte akkers. Dikke plakkaten zware zeeklei liggen er opgestapeld. Zéér vruchtbare grond voor akkerbouw en geen wonder dus dat het land hier vol ligt met aardappels, suikerbieten en graan. Die akkers zijn over het algemeen de meest interessante plekken niet. Hoewel, op de akkers dicht bij de zeedijken kun je in najaar en winter als het hoog water is soms grote groepen wadvogels zien. Rotganzen, brandganzen, goudplevieren, wulpen en soms zelfs steenlopers. In de sloten foerageren zwarte ruiters en tureluurs. De mooiste waarneming op een pas gemaaide graanakker was een groepje goudplevieren met daarachter een stel lepelaars.

Liever bezoek ik de Inlaag Keihoogte, een stukje Oosterschelde dat door het aanleggen of verleggen van de zeedijk plots afgesneden werd van de zeearm. Er werd één van de beste vogelkijkhutten van Zeeland neergezet en nu bezoeken wij dat gebied regelmatig. Maar nooit kwamen we verder. Tot voor kort. Toen wandelden we vanuit de hut naar de zeedijk en ontdekten we de schoonheid achter de zeedijk. De vergezichten over de monding van de Oosterschelde zijn er adembenemend, zeker bij windstil en zonnig weer. Je geniet er van de geluiden van de wadvogels, van het immers knisperende en lispelende slik en van het water dat nooit stilstaat. Je kunt in de inlaag en vanaf de zeedijk allerhande wadvogels zien, variërend van kluut, bonte strandloper, tureluur, zwarte ruiter, groenpootruiter, kleine zilverreiger tot waterral, watersnip en dodaars.

Praktische informatie
Op de kruising van de Groeneweg en Keihoogteweg kun je de auto parkeren (cöordinaten 51°35’34.0″N 3°45’04.1″E). Je wandelt eerst de Inlaag Keihoogte in door het trapje over de dijk te betreden.

Wij bezoeken het hele jaar door deze hut. Elk jaargetij heeft zijn charme. Ga je héél vroeg in de ochtend, dan schijn je ook kans te maken op een jagende vos. Het moet héél erg lang en héél erg zwaar hebben geregend willen hier regenlaarzen noodzakelijk zijn. Meestal volstaan gewone wandelschoenen. Hou er wel rekening mee dat er schapen op het pad lopen. Dat betekent ook een spoor van grassige uitwerpselen…

1.
Wandel naar de vogelkijkhut. Hoe dichter je bij de hut komt, hoe stiller je wordt. Open de deuren en sluit ze. Doe alleen die kijkgaten open, die je echt nodig hebt. Kijk liefst eerst door de spleten of zich toch geen vogels pal voor het kijkgat bevinden. In dat geval héél voorzichtig een ander kijkgat openen. Steek nooit je cameralens ver uit de hut. De vogels hebben die meteen in de gaten en zijn dan foetsie. Neem een rijstzak mee om je camera stabiel neer te kunnen leggen. Maak ook geen geluid en converseer op fluisterende toon. Alles om de vogels niet te verstoren. Zowel voor de vogels als voor jezelf het allerbeste.

2.
Je verlaat de vogelkijkhut en wandelt weer in de richting van de dijk. Het betonnen trapje weer naar beneden en rechts over de Groeneweg. Sla na het bosje rechtsaf en loop onder de dijk door naar de zeedijk.

3.
Aan het eind van het weggetje de zeedijk op en je hebt een fraai uitzicht over de Oosterschelde én over een naastliggende inlaag. Verrekijker voor de ogen en speuren naar vogels.

4.
Je mag hier bij laag water het wad betreden. Verstoor echter de wadvogels niet! Liever wandel je over het fietspad. Wij slaan rechtsaf, dus niet in de richting van de Neeltje Jans.



5.
Ga zitten waar je wil en geniet van het uitzicht, de wind, het water, de vogels en van ik-weet-niet-wat.

6.
Speur de Oosterschelde af op zeevogels, vooral in de winter. Zeekoet, alk, middelste zaagbek, aalscholver, brilduiker en rotgans kun je hier dan zien.

7.
Voor het Waterschapshuisje kun je de dijk weer over en wandel je over een polderweg naar de auto.

Bovenstaande wandeling kost je netto nog geen uur. Is het echter druk met vogels, dan kun je zomaar twee uur of meer zoet zijn. Dat is het leuke van deze route. Het pad naar de hut en weer terug is onverhard. De overige paden zijn verhard. Het buitendijkse fietspad is geasfalteerd en dus prima toegankelijk. Horeca is hier niet te vinden, dus neem een knapzak mee.

8.
Ben je een fervent wandelaar, dan vervolg je je tocht langs de zeedijk. Je steekt af en toe je hoofd over de zeedijk, want er liggen nog een paar fraaie inlagen verscholen. Elke stap die je naar het oosten zet, moet je straks weer naar het westen om bij je auto te komen. Hoe verder je gaat, hoe langer de wandeling qua tijd duurt. Maar ik verzeker je: je komt schitterende plekjes tegen, dus het is de energie meer dan waard!

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)