Vogelwandeling bij Westkapelle

Het einde van de wereld, zo mag je Westkapelle best typeren. Nergens reikt Zeeland verder de Noordzee in dan juist bij Westkapelle. En dat betekent dat je juist hier de najaarstrek uitstekend kunt volgen vanaf de zeedijk. En het aardige is dat je op de zeedijk ook vrijwel alle meeuwensoorten kunt zien die ons land rijk is. En ben je wel even uitgewaaid langs de Noordzee, dan wandel je aan de andere kant van de dijk naar het Noordervroon, een nat natuurgebied aan de binnenzijde van de dijk waar altijd vogels zijn te zien. In mijn serie Vogelwandelingen nu dus op naar Westkapelle.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogelwandeling bij Westkapelle

De vogelwandeling bij Westkapelle is altijd mooi, al was het maar vanwege het enorme uitzicht over de Noordzee! De zeeschepen stomen hier voorbij en hoewel die schepen grote vervuilers zijn, leveren ze ook kansen op voor vogelaars. Volg de schepen maar eens met een goede telescoop. In het kielzog van de schepen vliegen zwermen meeuwen mee. Een beetje kenner ontwaart er drieteenmeeuwen tussen, dwergmeeuwen, soms een ivoormeeuw of vorkstaartmeeuw of één van de soorten jagers. De meeuwen zitten trouwens ook in groepen het talud van de dijk en in het Noordervroon. Zilvermeeuw, grote mantelmeeuw, kleine mantelmeeuw en kokmeeuw zijn er vaste gast. Pontische meeuw en geelpootmeeuw laten zich er ook regelmatig zien. En in de winter maak je er kans op grote burgemeester en kleine burgemeester. Neem broodkorsten mee of liever nog visafval en je vermaakt je prima met de meeuwen. Zowel bij hoog als laag water maak je kans op steltlopers op het talud. Paarse strandloper, bonte strandloper, kanoet, scholekster, wulp en soms een zilverplevier. Leuke soorten om eens van dichterbij te bekijken. De beste perioden om hier een wandeling te maken zijn het najaar en winter.

Praktische informatie
Je bereikt de zeedijk bij Westkapelle door in je navigatie in te voeren: N287 of de coördinaten: 51°32’08.2″N 3°26’08.1″E. Je parkeert je auto ergens aan de buitenzijde van de dijk en wandelen maar. Ik ga ervan uit je de auto parkeert ergens bij Dijkpaviljoen De Westkaap.

Neem een goede verrekijker mee en liefst ook een telescoop om de zeevogels ver uit de kust te kunnen bekijken. Dat is echt geen overbodige luxe hier. Veel vogelaars speuren vanuit de auto de zee af. Op de dijk is een zeetrektelpost geplaatst. Hier kun je in de beschutting van muur en afdakje naar voorbijvliegende zeevogels kijken.

Dan nu mijn vogelwandeling over de zeedijk bij Westkapelle:

1.
We vertrekken vanaf Dijkpaviljoen De Westkaap in de richting van het zuiden. We lopen dit traject twee keer, heen en weer dus. Speur het dijktalud af naar bijzondere meeuwen en naar steltlopers. In najaar en winter maak je op het water kans op zeekoet, roodkeelduiker en andere zeevogels. Soms foerageren ze heel dicht onder de kant.

2.
Je arriveert bij het strand en maakt daar rechtsomkeert. Bij de palenrij zie je vrijwel altijd steenlopers en paarse strandlopers. Aan het eind van de palenrij staan vaak aalscholvers te rusten op de grote palen. Groepjes grote sterns passeren hier tijdens de najaarstrek.

3.
Je passeert het dijkpaviljoen weer en wandelt richting het strand. Dit is vooral een verfrissend deel. De zilte wind brengt je tot rust. Omdat ik zelf ook fanatiek heb gevist vanaf dijk en strand vind ik het ook altijd leuk om de verrichtingen van de zeevissers te volgen. Vangen ze iets, of niets? Een markant punt is natuurlijk het huisje waar de zeetrektellers zitten en staan. Wil je weten welke vogels er zijn gepasseerd of worden gezien, wandel dan rustig naar het huisje en knoop op kalme toon een praatje aan. Je kunt ook besluiten om je bij het groepje vogelaars te voegen met een eigen telescoop. Ik verzeker je: dat is heel leerzaam!

4.
Tijd om de dijk over te steken waar het strand begint. Hier is het aan de buitenzijde van de dijk vaak erg druk met auto’s en badgasten. Zoek de rust van het Noordervroon maar op. Op de zeereep en het talud maak je hier in najaar en winter wel kans op strandleeuweriken.5.
Je wandelt de K. de Vosweg in en kijkt uit over het Noordervroon. Speur naar onverwachte soorten als bijvoorbeeld rosse franjepoot en grauwe franjepoot die hier regelmatig worden gezien.

6.
Sla rechtsaf de Slaakweg in. Aan het einde van deze weg bevindt zich een gluurmuur. Hoewel deze muur niet optimaal gesitueerd is (ver van de slikranden vandaan en op een verhoging) is het altijd leuk om hier naar vogels te speuren).

7.
Sla dan weer rechtsaf de Hogeweg in.

8.
Aan het einde van de Hogeweg sla je linksaf het fietspad op. Speur vanaf het fietspad de zandvlaktes af en de slikkige delen waar zeekraal groeit. Hier maak je in het najaar kans op strandleeuweriken.

9.
Je bent weer op de dijk waar je auto staat geparkeerd.

10.
Een bijzondere locatie om vogels te kijken bij Westkapelle is de begraafplaats rond de vuurtoren. Hier strijken tijdens het hoogtepunt van de najaarstrek vaak bijzondere soorten neer. Zo zagen Sjaak en ik er de kleine vliegenvanger, terwijl er ook een bonte vliegenvanger aan het foerageren was en er op die dag ook een Siberische tjiftjaf en bladkoning waren gezien. Parkeer je auto in de buurt van de vuurtoren en wandel rustig over de begraafplaats. Hoewel de lokale bevolking wel gewend is aan vogelaars op de begraafplaats, wordt een respectvolle gang langs de graven op prijs gesteld.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)