Vogelwandeling bij Strijbeek

Het heerlijke Brabantse land, zo mag je de streek rond het dorp Strijbeek wel noemen. Hier geniet je van de gemoedelijkheid en het heerlijke Bourgondische leven. Je bezoekt er historische steden als Breda en Turnhout. En je dwaalt door uitgestrekte bossen en over ongerepte heidevelden. Voor mijn serie Vogelwandelingen maakte ik een dagmars over de Strijbeekse Heide, een gebied waar je afwisselend bos, vennen en heidevelden aantreft. Hier wemelt het van de bosvogels die je in elk jaargetijde kunt bekijken. Ga je vroeg in de ochtend erop uit, dan kom je haast geen mens tegen.

Vogelwandeling over de Strijbeekse Heide

Een vogelwandeling over de Strijbeekse Heide voert je over zandweggetjes waarvan de toplaag soms behoorlijk rul kan zijn. Je passeert berkenbosjes, naaldbossen, heidevelden en vennen. Loop je een verlaten en verstild paadje in, dan maak je kans op een ontmoeting met een ree of een houtsnip in de winter. En altijd is er een kans dat je een raaf, zwarte specht of kleine bonte specht in het vizier krijgt. Of wat dacht je van de klapekster in de winter? De vennen trekken tijdens de trekperioden ook steltlopers aan. De bosruiter bijvoorbeeld, en de wulp. In die zin is de diversiteit aan vogels op de Strijbeekse Heide behoorlijk groot. Ik ging op een zaterdag in januari speciaal voor de klapekster naar het natuurgebied en ik vond hem nog ook! En met verbazingwekkend weinig moeite.

Praktische informatie
Je bereikt de Strijbeekse Heide door te navigeren naar de parkeerplaats langs de Goudbergseweg, Strijbeek (coördinaten: 51°30’07.7″N 4°49’19.6″E). Hier vind je in de regel voldoende parkeergelegenheid en wandel je rechtstreeks de Strijbeekse Heide op. Let op: dit is meteen ook het gebied waar je in de winter kans maakt op de klapekster!

Wil je de klapekster zien, en al die andere bijzondere bosvogels, neem dan zeker een verrekijker mee. Speur voor de klapekster de toppen van de bomen af. Voor de andere bosvogels spits je bovendien je oren. Je hoort deze vogels vaak eerder dan dat je ze ziet. De kleine bonte specht die je hieronder in mijn filmpje kunt zien, zat vijf meter voor ons, en toch zagen we hem niet. Hij hield zich dan ook stil. Pas toen we hem ontdekten, hadden we nog precies zes seconden de tijd om hem te bewonderen.

1.
Op de parkeerplaats langs de Goudbergseweg bepaal je jouw route. Je kunt kiezen uit een route van ruim acht kilometer en een kortere route, van ongeveer 4 kilometer.

2.
Ga je in de winter wandelen, kies er dan voor om meteen de heide op te wandelen. Klapeksters overwinteren op de open stukken in het gebied. In het bos, of aan de rand ervan, zul je hem niet of slechts zelden vinden.3.
Wil je bosvogels als kuifmees, zwarte mees, kleine bonte specht en zwarte specht zien, dan wandel je natuurlijk wel het bos in. Hoe ouder de bomen, hoe interessanter het meestal wordt. Toch moet je soms je best doen om de vogels te zien te krijgen, zeker in najaar en winter. Dan vliegen mezen in groepjes rond. In het ene deel van het bos lijkt het angstvallig leeg, maar een bocht verder kom je plots zo’n zwermpje mezen tegen. En met die mezen vliegen vaak ook goudhanen en boomkruipers mee.

4.
Een wandelroute beschrijf ik hier niet exact, daarvoor staan de routes in het gebied voldoende goed aangegeven. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een route uit te stippelen en kriskras door het gebied te gaan. Hou er dan wel rekening mee dat je wandeling wel eens een dagmars kan worden. Neem voldoende proviand mee!

5.
In de buurt van de Goudbergseweg bevinden zich een paar eetgelegenheden, waaronder Pannenkoekenrestaurant Het Smokkelaartje. Maandag en dinsdagen gesloten en verder alle dagen geopend. Ook bijzonder leuk is het Boerderijterras Bij Toontje een paar kilometer verderop. Hier kun je de auto parkeren en start een aantal wandelroutes, waaronder die over de Strijbeekse Heide.

6.
Wil je eens een paar dagen verblijven in deze grensregio, bekijk dan het aanbod op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan op een natuurlijke locatie. Vanuit Strijbeek en omgeving ben je snel in Breda én in Vlaanderen!

7.
Lees op mijn website meer over vogels kijken op de Strijbeekse Heide en ontdek andere natuurgebieden in de buurt.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?