Vogelwandeling bij Oudewater

Tussen Oudewater en Polsbroekerdam, twee dorpjes in de Krimpenerwaard, is een uitgestrekt en gevarieerd natuurgebied aangelegd: de Willeskop. Gevarieerd is het, want je vindt er water, moeras, een eendenkooi met bijbehorend bos en weiland. Geen wonder dat je hier ontzettend veel vogels kunt zien. Ik ging er op een winterse dag heen en verbaasde me over het enorme aantal eenden dat op de plas dreef. Het waren werkelijk duizenden smienten, maar er dreven ook andere soorten tussen. In mijn serie Vogelwandelingen nu eens aandacht voor een wandelroute die al is uitgestippeld. Ik hoef je er alleen maar op te wijzen.

Vogelwandeling door de Willeskop

Zomertaling, wintertaling, pijlstaart, smient, slobeend, krakeend, kuifeend, bergeend. Even wat eendensoorten die je in het voorjaar in de Willeskop kunt zien. De roerdomp laat zich er horen, evenals de blauwborst, rietzanger, kleine karekiet, fitis en tjiftjaf. Steltlopers als grutto, kievit, watersnip en regenwulp strijken er neer. En dan moet ik nog lepelaar, ooievaar, grote zilverreiger, blauwe reiger en vooral de purperreiger noemen. ‘Zomaar’ een greep uit de vele vogelsoorten die hier worden gezien. En dat midden in een desolaat weidegebied waar door intensieve landbouw de biodiversiteit gereduceerd is tot haast nul.

Algemene informatie
Bij natuurontwikkelingsgebied Willeskop is een parkeerplaatsje aangelegd langs de Damweg, Polsbroekerdam (coördinaten: 52°00’20.8″N 4°53’47.9″E). Hier begint ook de wandelroute.

De wandelroute is niet heel ingewikkeld. Je loopt het gebied in en dan zou ik doorlopen tot het eind van het wandelpad. Dan links, weer links en weer links en op het kruispunt weer rechts. Je bent dan weer terug waar je begonnen bent. Deze wandeling is ongeveer 7,5 kilometer lang. Best lang voor een vogelwandeling waar je regelmatig stil staat om naar vogels te kijken of te luisteren. Vind je het te lang, dan weet je de route vast zelf te verkorten. Raadpleeg het handige overzichtskaartje van Staatsbosbeheer om een indruk van de route te krijgen.

Dit keer geen gedetailleerde routebeschrijving. Dat lijkt me niet nodig, Staatsbosbeheer maakt het ons dit keer makkelijk. Je hoeft de paaltjes maar te volgen en alles komt goed. Neem wel een verrekijker mee, dan kun je de vogels goed bekijken.

De Willeskop kun je het beste bezoeken in voorjaar, najaar en winter. In het voorjaar geniet je natuurlijk van de moerasvogels die er broeden. Maar tot diep in mei kun je er wintergasten zien of vogels zien doortrekken naar het noorden. Dat maakt dit gebied zo interessant.

Ik heb eens gekeken hoeveel vogelsoorten er zoals worden gezien, maar dat zijn er werkelijk verbazingwekkend veel. Soorten als reuzenstern, dwergmeeuw en velduil staan op de lijst. En dan is meteen ook aangetoond waarom dit soort gebieden zo belangrijk zijn. Het zijn oasen te midden van een lege woestenij. Hier kunnen vogels op adem komen of nog een schuilplaats vinden in de winter of tijdens de lange trek naar noord of zuid.

Wat ik het meest imponerend vond was de waterplas die helemaal vol lag met eenden. Dat was in maart. Dan zijn de wintergasten er nog en die mengen dan met de broedvogels. Smienten naast grutto’s; grote zilverreiger naast aalscholver. Langs het wandelpad, een zgn. tiendpad, staan elzen. Achter deze bomen ga jij als wandelaar schuil voor de vogels. Ze voelen zich dus erg op hun gemak.

Deze vogelwandeling tussen Oudewater en Polsbroekerdam is beslist een aanbeveling waard.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Of bekijk het aanbod op Booking.com.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)