Vogelwandeling bij Oud-Beijerland

In het uiterste puntje van de Hoeksche Waard ligt Oud-Beijerland. Je zou het de hoofdstad van deze regio kunnen noemen. Bij Oud-Beijerland, ingeklemd tussen bedrijventerrein en de Oude Maas, kun je een heerlijke vogelwandeling maken. Het is zelfs een ouderwetse struinpartij. Je hoeft je niet te houden aan wandelpaden, hoewel het wel aan te raden is. Want plotseling oog in oog staan met een ietwat chagrijnige Schotse Hooglander, dat wil je niet… In mijn serie Vogelwandelingen vandaag een uitstapje naar De Staart.

De Staart was oorspronkelijk een landbouwpolder. De polder werd natuur. Er werden wilde paarden en Schotse Hooglanders in losgelaten en nu vind je er een oase aan rust. Een groot deel van het gebied is ingenomen door meidoorns, vlieren en andere struiken. Andere delen worden kaal gehouden door de grote grazers en daar tref je dan ook weer typische vogelsoorten op aan. Een paar keer per jaar bezoek ik dit gebied, meestal in het najaar. Dan vliegen er enorme zwermen vinken rond. Putters, groenlingen, sijzen, vinken en een enkele keep. Dit zijn imposante zwermen die op de lage begroeiing foerageren. Op de open vlakte foerageert de roodborsttapuit. In het voorjaar hoor en zie je hier veelvoorkomende zangvogels als de heggenmus, tjiftjaf, fitis, winterkoning, merel, roodborst, staartmees, boomkruiper en koperwiek. In de nazomer, wanneer de meidoorns rijpe bessen dragen, kun je je hart natuurlijk ophalen aan de lijsterachtigen. En in de winter maak je af en toe kans op de klapekster.

In de bomen langs de rivier maak je dan weer kans op de groene specht. De ijsvogel jaagt er vanaf de laaghangende takken. Roofvogels weten het gebied ook te vinden. Zeearend, torenvalk, havik, sperwer en buizerd jagen er.

Ben je in de buurt, woon je in Oud-Beijerland, trek dan je laarzen aan, en struinen maar!

Algemene informatie
Natuurgebied de Staart is heel eenvoudig te vinden. Toets in je TomTom als adres in: Antonie van Leeuwenhoekstraat, Oud-Beijerland. Aan het einde van deze straat die je door bedrijventerrein de Bosschen voert, ligt het Zandpad. Parkeer je auto op het parkeerterreintje en wandel naar rechts in de richting van het bezoekerscentrum. Loop naar de rivier. Hier kun je via een klaphek het terrein betreden en wandel je langs het natuurgebied met de Oude Maas aan je rechterhand. Pal tegenover de parkeerplaats is echter ook een klaphek om het gebied te betreden.

Let op de grote grazers. Als de paarden en koeien veulens dan wel kalfjes hebben, blijf dan een beetje uit de buurt. Dit soort dieren kunnen knap zenuwachtig worden als je hun dierbare jongen te dicht nadert.

De lage begroeiing in de Staart bestaat uit een plant waarvan de zaden niets liever doen dan hardnekkig aan je kleding kleven. Met een wollen jas het gebied in, is dus in zomer en najaar niet altijd even verstandig. De paden zijn onverhard. Doe tijdens een natte periode laarzen aan.

Het hele rondje is ongeveer 3 kilometer lang. Het terrein is eenvoudig. Onverhard pad dat op sommige plaatsen drassig kan zijn of kan bestaan uit rul zand.

1
Parkeer je auto op de parkeerplaats langs het Zandpad. Loop via één van de klaphekken het gebied in.

2
Speur meteen bij de ingang naar vogels. Op de open vlakte maak je dus kans op de roodborsttapuit. Die zijn soms best schuw. In de laatste maanden van het jaar maak je kans op de klapekster. Ik filmde er ooit eentje op oudjaarsdag zoals je hieronder kunt zien.

3
Wandel in de richting van het meidoornbos. Wees beducht op een laagvliegende sperwer die door de de struiken flitst.

4
De Schotse Hooglanders grazen ook tussen de meidoorns. Staan ze pal naast het wandelpad, wees dan niet bevreesd. In de regel doen ze niets. Ben je toch enigszins vervuld met angst, wijk dan even af van het pad en loop in een boogje om de koeien heen. Neem altijd het zekere voor het onzekere en dwing ook je mede-wandelaar niet om de dieren op heel korte afstand te passeren.

5
De grote zwermen vinken die je hier in het najaar kunt zien, vliegen meestal in het deel van het meidoornbos tegen de rivierdijk aan.

6
De rivierdijk geeft een vergezicht over de Oude Maas. Richt je blik af en toe ook omhoog, want er kunnen soorten overvliegen als wilde zwaan, zeearend en wintertaling.

7
Je bent het gebied bijna rond. Je ziet de auto vast weer staan.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)