Vogelwandeling bij Hilversum

Laatst gaf ik een vogelexcursie op de Hoorneboegse Heide en in de omliggende bossen. Het leverde een prachtige vogelwandeling op met heel interessante vogelsoorten. Het leuke van de Hoorneboegse Heide is dat je er gewoon lekker kunt ronddwalen. Er lopen wandelpaden over de heide en door de bossen. Begin je een beetje vroeg in de morgen, dan hoor je verbazingwekkend veel vogels zingen. Met zwarte specht en appelvink wat mij betreft als hoogtepunten.

Vogelwandeling bij Hilversum

Een aantal jaar geleden bezocht ik de Hoorneboegse Heide voor het eerst. Ik filmde er toen mijn eerste kleine bonte specht. Dat was in een gebied dat speciaal voor honden en hun bezitters toegankelijk was. Dat is voor de spechten niet zo problematisch, maar voor wie liefst met zijn knieën op de grond filmt iets meer…

Dit keer ging ik dus op herhaling met twee locals die wilden weten welke vogels ze tijdens hun wandelingen door de bossen en over de heide zoal zagen en hoorden. En zo dwaalde ik met hen door het natuurgebied. Wat opviel was dat we niet de enigen waren. Vast het resultaat van de coronacrisis. Wat opviel was dat de zangvogels zich van al die drukte niet heel veel aantrokken. Op de heide zaten kneu, roodborsttapuit, boompieper, veldleeuwerik en fitis luidkeels te zingen.

Ook in de bossen was het een waar feest. Boomklever, boomkruiper, boompieper, boomleeuwerik, grote bonte specht, merel, zanglijster, roodborst, kuifmees, koolmees, pimpelmees, glanskop, winterkoning, heggenmus, zwartkop, vink en tjiftjaf lieten van zich horen. Vooral het geroffel van de grote bonte specht maakte indruk. Tijdens de broedperiode is een deel van het bos verboden terrein voor honden, en daar is het dan ook een stuk rustiger. Gek genoeg ook met de vogels, maar dat wordt dan weer gecompenseerd door de bijzondere soorten die we er zagen. De zwarte specht liet zich heel goed bekijken. En de appelvink, een paar seconden in beeld waarna hij wegvloog, was voor mij zo nodig een nog groter hoogtepunt. Mijn eerste appelvink op Nederlandse bodem ooit!

Algemene informatie
Het startpunt van onze vogelwandeling bij Hilversum was de ingang van het bos aan het einde van de Sparrenlaan in Hilversum (52°12’14.1″N 5°10’26.3″E). De parkeergelegenheid in deze laan is schaars, dus kom liever te voet of te fiets. Kom je niet uit Hilversum, dan kun je maar beter parkeren aan de Noodweg, Hilversum (52°11’37.8″N 5°09’14.0″E).

Het voorjaar de is beste periode om de Hoorneboegse Heide en omliggende bossen te bezoeken om vogels te horen zingen. Het spreekt vanzelf dat de meeste soorten ook de rest van het jaar te zien zijn, maar dan vallen ze een stuk minder op omdat ze simpelweg minder geluid maken. Vroeg uit de veren is devies. Dan zitten merel, zanglijster, boomklever, winterkoning, zwartkop en al die andere soorten fanatiek te zingen. De spechten roffelen er op los of zoeken naar voedsel. En dat laatste is ook geweldig, want dan trekken de spechten rond in het bos. Grote kans dat ze je tegemoet komen vliegen, zoals ons overkwam met de zwarte specht.

Je wandelt gelukkig over onverharde paden. Comfortabele wandelschoenen volstaan meestal. Heeft het echt heel lang en hard geregend, dan kun je maar beter laarzen aandoen.

1
De wandelpaden over de Hoorneboegse Heide zijn duidelijk aangegeven. Eigenlijk is een routebeschrijving op deze plaats niet nodig. Maar toch een paar aanwijzingen.

2
In het bos tegen de Sparrenlaan aan, bevindt zich een gemengd bos. Naald- en loofbomen groeien hier. Hier hoor je de indringende zang van de boomklever. Grote bonte specht, zanglijster, zwartkop, merel, winterkoning, zanglijster en roodborst mengen zich in het koor. Er schijnt een nest van een havik in dit perceel aanwezig te zijn, volgens lokale bewoners.

3
Je loopt vanuit de Sparrenlaan rechtdoor en slaat op een gegeven moment af naar links. Je loopt nu naar de Hoorneboegse Heide dat als een corridor tussen twee bospercelen in ligt. Zoek je weg naar het andere perceel en aarzel niet om lekker om te lopen. Rechttoe rechtaan wandelen wordt beslist afgeraden!

4
In het andere perceel zagen wij al meteen de appelvink. Niet veel later ook de zwarte specht. Hier is het in het voorjaar bij vlagen echt doodstil. Zo hoort een bos te zijn.

5
Dwaal weer lekker in de richting van de Hoorneboegse Heide en naar de Sparrenlaan. Of naar de Noodweg natuurlijk als je daar je tocht bent begonnen.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Holland?