Vogelwandeling bij Goudswaard

In het uiterste puntje van de Hoeksche Waard ligt het dorp Goudswaard. Rij je door dit gemoedelijke dorp dan zie je hier en daar een voornaam herenhuis uit vroeger tijden, een mooie molen, een oud kerkje en even verderop een haventje waar je in de winter grote zaagbekken kunt zien. Rij je het dorp uit dan kom je vrijwel zeker uit in de Korendijkse Slikken, een natuurgebied waar je niet alleen geweldig kunt vogels kijken, maar waar je ook een prachtige wandeling kunt maken. Vandaar vandaag in mijn serie Vogelwandelingen een vogelwandeling bij Goudswaard.

Vogelwandeling bij Goudswaard

De Korendijkse Slikken waren ooit een uitgestrekt kweldergebied in het Haringvliet. Na de realisatie van de deltawerken verdween het getij in dit gebied en veranderden de kwelders van karakter. De slikken raakten begroeid met riet, wilgen en andere planten. En nu zijn sommige bomen zo hoog opgeschoten dat zelfs de zeearend er zijn nest in bouwt! Wandel je door de Korendijkse Slikken dan wandel je door uitgestrekte rietvelden waar je in de winter een goede kans maakt op baardmannetjes, hoewel ik moet toegeven dat ik ze daar vaker hoor dan zie. Een andere belevenis is de zonsopgang. Zorg dat je op een heldere dag voor zonsopgang op de dijk staat en kijk hoe de zon langzaam maar zeker tevoorschijn komt. En ben je er gevoelig voor: één van de vogelkijkhutten is ‘onder architectuur’ gebouwd. Vanuit de ei-vormige constructie heb je uitzicht over het moerasland ervoor. Blauwe kiekendief, bruine kiekendief en ook de zeearend vliegen hier regelmatig voorbij.

Praktische informatie
Je bereikt de Korendijkse Slikken door te navigeren naar de parkeerplaats bij de Spuimonding Oost bij de Westdijk 6, Goudswaard (coördinaten: 51°46’58.5″N 4°15’39.9″E). Je kunt vanaf de parkeerplaats meteen het gebied in, en ook vrijwel meteen een vogelkijkhut bezoeken. Maar eerlijk gezegd doe ik dat niet. Ik kies ervoor om naar de dijk te wandelen om de zonsopkomst te bewonderen. De mooiste periode van het jaar om hier te wandelen? Die bestaat niet: gedurende het hele jaar kun je hier vogels kijken, met natuurlijk in elk seizoen weer andere vogelsoorten.

1.
Bewonder vanaf de Westdijk de zonsopkomst. Maar kijk ook naar de andere kant, want op het brede water zwemmen vaak grote groepen watervogels als kuifeend, slobeend, fuut, dodaars en zelfs brilduiker. Ooit zag ik er een enorme groep aalscholvers in de watergang vissen, een teken van een gezonde visstand.

2.
Wandel links van de huizen naar beneden en ga het natuurgebied in. Kijk goed vooruit, soms loopt er een roerdomp langs de slootkant.

3.
Geniet van de brandganzen die er massaal foerageren. Gaat de hele meute in paniek de lucht in, dan heb je een goede reden om de lucht af te speuren: waarschijnlijk vliegt er een hongerige zeearend over. Boven het grasland jagen ook buizerd, blauwe kiekendief en bruine kiekendief.

4.
Op het eind van het brede water, bij de windmolentjes, jaagt de ijsvogel regelmatig. Voorzichtig lopen, liefst langs de rietkraag zodat je silhouet niet te veel opvalt en maar hopen dat deze kleurige verschijning er zit en jou niet ziet.

5.
Via het bruggetje ga je het ‘grote gebied’ in. Mijn voorkeur gaat ernaar uit om naar links te wandelen, eerst naar de ei-vormige vogelkijkhut die ik hierboven al noemde. Maar het rondje andersom is natuurlijk ook best mogelijk. Dan kom je eerst op de kijkterp met uitzicht op het nest van de zeearend.6.
Wees in het rietveld altijd alert op baardmannetjes, zeker in de winter. In het voorjaar kun je hier allerhande rietvogels horen zingen.

7.
De ei-vormige vogelkijkhut (‘De zeemol’ geheten, ontworpen door Ro&Ad Architecten) biedt een weids uitzicht over een moeras. Kijk je naar rechts naar de hoge bomen, dan zie je daar misschien al het silhouet van een zeearend. Hoewel de vogelkijkhut een bijzonder bouwwerk is, is het niet de meest ideale hut voor vogelaars. De kijkgaten zijn zo groot, dat de eenden jouw silhouet ook direct in de gaten hebben met voorspelbaar gedrag tot gevolg: ze vliegen op en ver weg. Soorten als dodaars, wintertaling, krakeend en pijlstaart zijn altijd alert. Beweeg je dus niet te wild en probeer een beetje te schuilen achter de planken. En nog een waarschuwing: bij natte weersomstandigheden is het echt glibberen geblazen op de steile in- en uitgang van de hut. De aangestampte kleihelling wordt dan spek- en spekglad. Hou je goed vast, anders ga je geheid onderuit.

8.
We vervolgen de ronde door een stukje terug te wandelen. Sla af naar links zodra het kan. Je wandelt nu naar de kijkterp.

9.
Vanaf de kijkterp heb je een schitterend uitzicht op het nest van de zeearend én over het spui. Speur naar vogels als de middelste zaagbek, grote zaagbek, dodaars, fuut, smient en slobeend. Op de terp staat een picknicktafel waar je even kunt pauzeren.

10.
Na het verlaten van de kijkterp zie je wellicht al uit naar de eindstreep, maar die is nog lang niet in zicht. Je slingert door het rietland en langs het spui. Speur en luister aldoor naar rietvogels.

11.
Je gaat het bruggetje weer over en wandelt links van het water richting de dijk. Je passeert een metalen vogelkijkhut. Tijdens de trekperioden kun je hier allerlei soorten steltlopers zien foerageren. Voor fotograferen met een grote telelens is dit een beetje een Spartaanse hut met zijn smalle en hoge kijkgaten.

12.
De auto is in zicht, je bent gearriveerd!

De paden die je door het natuurgebied voeren zijn heerlijk onverhard. Als het langdurig heeft geregend, en zeker ook in najaar en winter, kunnen de paden zeer modderig zijn. Sommige delen staan na een fikse regenbui onder water. Regenlaarzen zijn in dat soort omstandigheden eigenlijk een must.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!