Vogelwandeling bij Elst

De Utrechtse Heuvelrug is één van de mooiste natuurgebieden in de provincie Utrecht. Het is het op één na grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. De heuvels, bossen en heidegebieden lenen zich voor lange wandel- en fietstochten. Ik maak een paar keer per jaar een vogelwandeling door de bossen rond Elst. Zoals bijvoorbeeld door Plantage Willem III. Op zoek naar zangvogels van het bos. In mijn serie Vogelwandelingen dit keer een vogelwandeling over de Utrechtse Heuvelrug.

Vogelwandeling bij Elst

Elst is een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke wandeling door de uitgestrekte bossen. Op de grens van bebouwde kom en buitengebied is een parkeerplaats gesitueerd. En al meteen op de parkeerplaats hoor en zie je vogels als vink, roodborst, merel en zanglijster. Je wandelt even door een open gebied, passeert een bos waar je op spechten let én op de gekraagde roodstaart, en wandelt dan over een heidegebied. Hier hoor je in het voorjaar de geelgors zingen, de grasmus, roodborsttapuit, braamsluiper, kneu, het paapje, de veldleeuwerik en boomleeuwerik. Soms zie je er een tapuit tijdens de trekperiode. Even verderop gloort de bosrand. Ga bij de waterplassen zitten zolang die water bevatten. Op zonnige dagen komen er vogels als putter, vink en groenling drinken en zich wassen. In het bos zie je om naar zwarte mees, glanskop, staartmees, boomklever, grote bonte specht en zwarte specht. De raaf komt regelmatig overvliegen. Eén van de meest onvergetelijke waarnemingen was voor mij een roepende havik midden in het bos. Hij bleef maar roepen tot hij in een snelle vlucht kwam overvliegen. Natuurlijk maak je hier kans op torenvalk, sperwer en buizerd.

De bossen van Plantage Willem III zijn lekker rustig en uitgestrekt. Heerlijk wandelen hier, ook voor vogelaars.

Algemene informatie
Komend vanuit de richting Rhenen, rij je over de N225 oftewel de Rijksstraatweg. Vlak voordat je de bebouwde kom van Elst inrijdt, bevindt zich het parkeerterrein voor Plantage Willem III. Het bevindt zich aan de rechterhand. Let op het bord dat je hierboven ziet. Toets in je TomTom dus in: Elst/Rhenen en Rijksstraatweg (51°58’46.6″N 5°31’11.2″E).

De paden zijn onverhard en zijn vaak rul, het zijn namelijk zandpaden, zeker op de heide. In het bos zijn de paden over het algemeen wel hard, maar niet verhard. Hier en daar staan bankjes. Ik vind vooral de afwisseling van bos en heide en kleine vennetjes geweldig. Het levert een gevarieerde vogelpopulatie op.

Een telescoop zou ik eerlijk gezegd niet meenemen. Niet zo heel praktisch in het bos. Een verrekijker natuurlijk wel.

1.
Verlaat de parkeerplaats en wandel het bos in. Je passeert eerst een open stuk, dan een klein perceel met bos. Let hier op spechten en de gekraagde roodstaart. Lees trouwens ook de informatieborden over Plantage Willem III. Dit was eens het hart van de Nederlandse tabaksindustrie.

2.
Het heidegebied achter het eerste perceel bos staat bekend vanwege de geelgors, roodborsttapuit, veldleeuwerik en boomleeuwerik. Ga niet de heide op, blijf op de wandelpaden. De meeste van deze soorten zijn grondbroeders, je hoeft niet veel te doen om ze te verstoren.

3.
Ga op de bomenrij af, rechtdoor dus. Blijf aldoor gespitst op zangvogels als braamsluiper en grasmus in de braamstruiken.

4.
Blijf rechtdoor lopen in de richting van het bos. Je passeert een waterplas met een houten hek erom heen. Staat hier water in, kijk dan of je er kikkers en padden in ziet. Blijf je rustig op het bankje zitten, dan maak je kans op badderende zangvogels.

5.
Voor je ligt het bos. Lekker afwisselend met naald- en loofbomen. Hier en daar een dreef met beuken. Ik zou zeggen: lekker dwalen in een poging om lekker te verdwalen. Zolang je maar enigszins weet waar het dorp Elst zich bevindt, kom je uiteindelijk wel weer bij je auto terecht. En anders vind je op de kruispunten echt wel richtingaanwijzers.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Utrecht?