Vogelwandeling bij Drimmelen

Drimmelen ligt in de voortuin van de Biesbosch, zoals ik ergens las. Inderdaad, het is slechts de rivier de Amer die dit deel van Brabant scheidt van het andere deel van Brabant aan de overkant van de rivier. Ik las dat je bij Drimmelen ook kennis kon maken met de Biesbosch, te voet welteverstaan, en dus ging ik op verkenning uit. Op een voorjaarsdag reed ik naar Drimmelen om er door een broekbos een vogelwandeling te maken. Een artikel in mijn serie Vogelwandelingen.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Beschrijving vogelwandeling bij Drimmelen

De vogelwandeling bij Drimmelen voert je door een broekbos, langs een oude polderdijk en tussen de akkers door terug naar het broekbos. De paden in het bos zijn onverhard. Je loopt langs slootjes, passeert open stukken en verkent het bos waarvan de bomen in grote delen in wel heel vochtige bodem wortelen. De vogels die je er kunt zien en horen zijn niet heel bijzonder. Het zijn de gewone soorten, om het zo eens uit te drukken. Toen ik er wandelde, zag en hoorde ik de tjiftjaf, fitis, zwartkop, roodborst, winterkoning, roodborsttapuit, koolmees, matkop, pimpelmees, merel, zanglijster, groene specht, grote bonte specht, groenling en vink. De mooiste waarnemingen waren die van de havik en een witgatje dat vanuit één van de sloten plotseling opvloog. Er broeden een paar blauwe reigers in nesten hoog in de bomen. En je maakt er kans op grote zilverreigers.

Algemene informatie
De Vogelwandeling bij Drimmelen start langs de Koekoeksweg, Drimmelen (51°42’13.9″N 4°47’09.3″E). Hier begint het wandelpad dat je het broekbos invoert.

Totale lengte ongeveer 4 kilometer. Moeilijkheidsgraad: eenvoudig. Je wandelt over verhard en onverhard pad. Over gras, aangestampte paden en over asfalt. En je beklimt af en toe een lage dijk. Bij nat weer is waterdicht schoeisel handig. Duur zonder vogels kijken en ander halt houden: ca. 1 uur. Duur met vogels kijken: variabel, reken op minimaal 1,5 uur in het voorjaar. In de rest van het jaar is deze wandelroute eerlijk gezegd niet zo heel interessant.

Horeca is er niet in het gebied. Daarvoor moet je in het dorp Drimmelen zijn.

Je kunt de wandeling uitbreiden tot een wandeling van ongeveer 12 kilometer. Download hier een overzichtskaartje met de uitgebreide wandelroute.

1
Wandel over het onverharde pad het broekbos in. Aan je linkerhand bevindt zich het monumentale gebouw van een boerderij.

2
Houdt op de kruising rechtdoor.

3
Ga op de T-splitsing linksaf richting de lage polderdijk. In de hoge populieren hoorde ik de groene specht en zag ik de havik.

4
De polderdijk op en over. Let hier op zangvogels als de groenling, heggenmus en roodborsttapuit die ik er zag en hoorde. Vervolg je pad langs de dijk in de richting van de hoge rivierdijk.5
Aan het eind van het pad sla je rechtsaf. Je wandelt nu over de Ruilverkavelingsweg. Je zou ook de rivierdijk kunnen beklimmen en om de rivier de Amer te overzien. In het broekbos zag ik de matkop.

6
Sla rechtsaf weer het bos in. Hier kun je in het voorjaar een paar nesten van de blauwe reiger bekijken.

7
Ga rechtdoor in de richting van de Zeggeweg. Ben je op deze polderweg, sla rechtsaf en wandel langs de akkers de Zeggeweg uit. In het bos bevindt zich een enorm nest. Ik vermoed dat dit het nest van de havik is.

8
Halverwege de Zeggeweg sla je rechtsaf het bos weer in. Speur hier weer naar zangvogels. Je maakt hier ook kans op de buizerd.

9
Sla op de kruising in het bos linksaf en blijf aldoor rechtdoor lopen. Je komt nu weer uit bij het startpunt.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)