Vogelwandeling bij Breda door het Mastbos

Het Mastbos bij Breda is één van de meest geliefde bossen in Noord-Brabant om te wandelen, te fietsen of te paard rijden. Dat heeft één nadeel: het kan er ontzettend druk zijn. Maar ga je er vroeg op uit, dan zal je merken dat ook hier gelukkig nog rustige momenten te beleven zijn. Het Mastbos bezoek ik enkele keren per jaar. Niet perse in het voorjaar, maar het voorjaar is natuurlijk voor de zangvogels het mooiste deel van het jaar. Een soort die mij bijzonder intrigeert is de zwarte specht. Die leeft in het Mastbos, maar ik heb hem er nog nooit gezien. In mijn serie Vogelwandelingen vandaag een bezoek aan het Mastbos.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Vogelwandeling bij Breda door het Mastbos

Het Mastbos is een gemengd bos. Je vindt er percelen naaldbos, loofbos en gemengd bos. Eiken groeien er, hou dus in voorjaar en zomer rekening met de eikenprocessierups. Maar ook berken en beuken groeien in het bos. Met spar en den zorgen deze bomen voor een heel gevarieerde vegetatie. Hier en daar tref je een ven en daar kun je verrassenderwijs ook moerasvogels als lepelaar, dodaars, slobeend en kleine karekiet zien.

Op open plekken schijn je in de zomer de nachtzwaluw te kunnen horen in de late avonduren. Daar ben ik zelf nog nooit voor op uitgegaan, dus ik kan dit niet uit ervaring bevestigen. Goudvink, appelvink, kruisbek, boompieper, gekraagde roodstaart, roodborsttapuit, grauwe vliegenvanger, goudhaan, kuifmees, boomklever, tuinfluiter en zwartkop zijn zangvogels die je er kunt tegenkomen. Evenals roofvogels als havik en sperwer. Ben je liefhebber van spechten, dan kom je ook aan je trekken in het Mastbos: zwarte specht, groene specht, kleine bonte specht, middelste bonte specht en grote bonte specht zijn vaste broedvogels. Waarbij ik moet aantekenen dat de ene spechtensoort eenvoudiger te zien valt dan de andere.

Algemene informatie
Als wij het Mastbos bezoeken, dan parkeren wij onze auto op de parkeerplaats langs de Galderseweg bij Breda (51°32’41.9″N 4°46’33.5″E). Deze parkeerplaats ligt een beetje verscholen, even goed opletten dus.

Door het Mastbos zijn kriskras wandelpaden aangelegd. Je kunt alle kanten op en elke kant is interessant. Goede wandelschoenen voldoen, zelfs in heel natte perioden. Let tijdens je wandeling overigens niet alleen op de vogels, maar ook op de salamanders die af en toe het wandelpad oversteken en in het najaar natuurlijk de vele paddenstoelen die er groeien en waarvoor het Mastbos ook bekend staat.

1.
Verlaat de parkeerplaats en wandel over het brede pad het bos in. Luister hier al naar de bosvogels. Wellicht hoor je een van bovengenoemde soorten al. Dit is de Oude Postbaan. Er staan over de hele lengte eikenbomen. Hou dus rekening met de eikenprocessierupsen.

2.
Sla rechtsaf de Mastenlaan in.

3.
Aan het eind heb je uitzicht over een ven of waterplas. Hier zoek je naar moerasvogels. Sla aan het eind linksaf de Frederiksdreef in (het eerste deel van het pad kan hier nog steeds Mastlaan heten).

4.
Loop door tot de Goordreef en sla daar linksaf.

5.
Vervolg de route over de Goordreef en sla aan het eind linksaf de Oude Postbaan op. Loop die uit en je bent weer bij de auto.

Het spreekt vanzelf dat je ook prima je eigen route kunt uitstippelen. Je passeert talloze smallere en bredere wandelpaden. Je kunt nog veel dieper het Mastbos in. Zoek een lekker stukje bos op in de hoop dat je het daar rustig genoeg is om van de vogels te genieten.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)