Batenburg blijkt een onverwacht mooie parel te zijn in het land van Maas en Waal. Ik reed er naar toe in de verwachting door een mooi uiterwaardengebied te gaan wandelen. Dat ik zelfs in het historische dorpje zou belanden om een heuse roekenkolonie te bewonderen, dat had ik niet verwacht. Batenburg blijkt zelfs stadsrechten te hebben. Geen wonder, want de ruïne van een eeuwenoud kasteel is getuige van een rijk verleden. Maar ik kwam voor de vogels. En daarom in mijn serie Vogelwandelingen nu een vogelwandeling bij Batenburg.
Vogelwandeling bij Batenburg
De Liendense Waard, want zo heet het uiterwaardengebied bij Batenburg, blijkt een heus vogelparadijs. Al meteen vanaf de weg zie ik steltlopers als de kluut, grutto, tureluur, kemphaan, kievit en kleine plevier. Even later hoor ik ook de oeverloper en het witgatje overvliegen. Een paar blauwborsten houden zich schuil in het struweel, evenals zangvogels als roodborsttapuit, kneu, grasmus, zwartkop, winterkoning en de koekoek. In de rietkragen langs de nevengeul hoorde ik mijn eerste kleine karekiet van het jaar (ik bezocht het gebied op Koningsdag 2021). Het mooiste was natuurlijk de ijsvogel die vlak achter ons een paar minuten lang bleef zitten. Hij ving een aardig grote vis, vloog naar een andere tak, begon hem dood te slaan, maar tot mijn stomme verbazing liet hij de vis vallen en verloor hij de vis uit het oog. Ook het leven van een ijsvogel gaat niet altijd over rozen.
Boven de nevengeul vlogen boerenzwaluw, oeverzwaluw en dansten visdiefjes. Op de slikplaten broeden kluut, visdief en kleine plevier. En aalscholvers laten op de oevers hun vleugels drogen. Dat hier enorme karpers in de rivier zwemmen, bewezen een paar jonge sportvissers. Ze hadden een karper van ongeveer veertien kilo gevangen. Rustig lieten ze de vis weer los in zijn element.
Een vogelwandeling bij Batenburg kan niet zonder een bezoekje aan het dorp zelf. Bewonder de historische molen op de dijk. Loop een rondje rond de ruïne en let op de roeken hoog in de eiken langs de gracht. Turkse tortelduif en houtduif verblijven in en om de ruïne. Zwartkop, groenling en grote bonte specht leven in de eiken.
Algemene informatie
De Liendense Waard is toegankelijk voor wandelaars. De paden zijn onverhard, maar eenvoudig te bewandelen. Ik waande me bij vlagen in Frankrijk. Je bereikt het gebied via de Molendijk, Batenburg. Je kunt je auto parkeren aan het begin van de Rijswaard (51°49’22.3″N 5°38’43.6″E). Loop je over het fietspad richting het dorp, dan kun je na honderd meter voor de rij met meidoorns het gebied in. Loop je verder over de Rijswaard, dus de andere kant uit, dan bevindt zich daar een tweede ingang die je ook verder het gebied in brengt, tot bij de rivier.
Mocht je elders hebben gezien dat er ook een vogelkijkhut in het gebied te vinden is, dan moet je die verwachting maar laten varen. De vogelkijkhut is helaas verdwenen. Een groot gemis, vind ik, zeker op een plaats als deze waar je vanuit een slim opgezette hut de vogels van heel dichtbij en ongestoord zou kunnen gadeslaan.
Omdat de wandelroutes wel vanzelf spreken, werk ik die hieronder niet verder uit. Trek je wandelschoenen aan, pak je verrekijker mee en geniet hier van de buitengewoon mooi natuur. Deze omgeving leent zich ook uitstekend voor fietstochten. En heb je een camera, maak dan vanaf de Rijswaard foto’s van de steltlopers die tot heel dichtbij naderen. Of van een biddende visdief boven het water. Ook altijd mooi.
Op zoek naar een vakantiehuisje in Nederland?
|
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |