Vogelwandeling Biesbosch

De Biesbosch is een van mijn favoriete natuurgebieden om er vogels te kijken. In elk jaargetijde valt er veel te ontdekken, waarbij het voorjaar en het najaar de beste perioden zijn. Maar dat geldt voor vrijwel de meeste natuurgebieden. Vaak betrap ik mezelf erop dat ik te veel in de auto zit als ik de Biesbosch (aan de kant van Werkendam) bezoek. Veel beter is het om dit geweldige natuurgebied te voet te verkennen. Dan hoor en zie je veel meer. In geval hoor en zie je véél meer zangvogels. En daarom vandaag een vogelwandeling Biesbosch.

Vogelwandeling Biesbosch: de Deeneplaat

Een beetje verscholen voor het grote publiek ligt de Deeneplaat in het hart van de Brabantse Biesbosch. De Deeneplaat is verbonden met Polder Hoge Hof. Waar de Deeneplaat wordt gedomineerd door hoge wilgen, grienden en struweel, daar vind je in Polder Hoge Hof een afwisseling van slikgebieden, ondiepe en brede waterkreken en struweel. En dat betekent dat je hier ontzettend veel vogelsoorten kunt zien. Ik noem een paar soorten: visarend, zeearend, rietzanger, kleine karekiet, tuinfluiter, koekoek, gekraagde roodstaart en zelfs de wielewaal.

Algemene informatie
De Vogelwandeling Biesbosch over de Deeneplaat start op de parkeerplaats aan de Deeneplaatweg, Werkendam (51°44’57.6″N 4°44’23.2″E). De Deeneplaatweg is uitsluitend bestemd voor bestemmingsverkeer en is verder gereserveerd voor wandelaars en fietsers. In het weekend wandelen hier veel gezinnen met jonge kinderen. Rij daarom langzaam naar je bestemming.

Totale lengte ongeveer 7 kilometer. Moeilijkheidsgraad: eenvoudig. Je wandelt over verhard en onverhard pad. Bij nat weer is waterdicht schoeisel handig. Duur zonder vogels kijken en ander halt houden: ca. 1,5 uur. Duur met vogels kijken: variabel, reken op minimaal 2,5 uur.

Je kunt er ook voor kiezen om je auto op het parkeerterrein net na de Spieringsluis te parkeren. Dan is het nog wel een kilometer of vijf lopen naar de Deeneplaat. Op de fiets verder is een echte aanrader. Veel beter voor het de rust in het gebied en ook veel beter voor je eigen beleving.

1
Start op de parkeerplaats door naar de dijk te wandelen. In het stenen gebouwtje nestelen boerenzwaluwen.

2
Ga de brug over, je bent in Polder Hoge Hof. Voor de kortste route naar de Deeneplaat sla je aan het eind van de brug rechtsaf. Je hebt aan weerskanten slikpartijen waar je in natte perioden steltlopers als zwarte ruiter, bosruiter, groenpootruiter, oeverloper, witgatje en vele andere kunt zien. In het voorjaar zingen de rietzanger, kleine karekiet, fitis en tjiftjaf hier uit volle borst. Wil je iets langer van de natuur in Polder Hoge Hof genieten, sla dan linksaf. Je loopt tegen de klok in wat als voordeel heeft dat je vanaf de andere kant de zon in je rug hebt.

3
Sla bij de volgende brug het water over naar de Deeneplaat. Luister in het voorjaar (april en mei) naar tuinfluiter, zwartkop en grasmus.

4
Wandel verder, hou links aan. Aan je rechterhand liggen uitgestrekte grienden waar het wemelt van de tuinfluiters, grasmussen, zwartkoppen en cetti’s zangers. Waar oudere bomen staan, maak je kans op de gekraagde roodstaart. In de allerhoogste bomen wordt de wielewaal gesignaleerd. Dit alles in het voorjaar uiteraard. Waar water is, daar leeft ook de ijsvogel. Die zie je hier meestal slechts in een flits of je hoort enkel zijn hoge geluid.

5
Na de Zwarte Keet links aanhouden.

6
Aan het einde van het wandelpad linksaf richting de brug naar Polder Hoge Hof.

7
Aan het eind van de brug naar Polder Hoge Hof heb je opnieuw de keuze: linksaf is de kortste route naar de parkeerplaats. Over rechts heb je Polder Hoge Hof voortdurend aan je linkerhand. Aan je rechterhand het brede water van het Gat van den Kleinen Hil. Wie weet ‘hangt’ er een visarend boven te bidden.

8
Brug over naar de parkeerplaats.

Aanrader
Op een aantal plaatsen op de Deeneplaat kun je het griend in. Waar de lage knotwilgen alweer flink in tak en blad staan, kun je in mei flinke aantallen tuinfluiters horen. Ga zitten en hou je rustig. Grote kans dat je ze van heel dichtbij kunt zien en horen.

Ontdek het verschil tussen tuinfluiter en zwartkop

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?