Vogelvakantie in Nederland

Nederland is een geweldig land om vogels te kijken. In ons kleine landje vind je een grote variatie aan landschappen. Vermaard is Nederland natuurlijk om haar waddengebieden in de Waddenzee en de Zeeuwse Delta. Hier vind je fabuleuze vogelgebieden waar je ook nog eens een heerlijke vogelvakantie kunt boeken. Maar ook Zuid-Limburg en natuurlijk de Veluwe zijn regio’s waar het heerlijk toeven is als vogelaar. Nu hoef je bij een vogelvakantie niet altijd meteen te denken aan een georganiseerde reis. Je kunt ook je eigen vogelvakantie organiseren. Dat is eenvoudiger dan ooit. Boek een natuurhuisje in de regio van jouw keuze en bepaal welke vogelgebieden in Nederland je wilt gaan bezoeken. In dit artikel doe ik een paar suggesties voor als je zelf een vogelvakantie in Nederland wil boeken.

N° 1: Op vogelvakantie in het Waddengebied

Vraag je mij wat het belangrijkste vogelgebied is in Nederland, dan antwoord ik: het Waddengebied. Hier overwinteren jaarlijks miljoenen vogels. In het voorjaar en de zomer broeden er honderdduizenden vogels. En in het najaar trekken er ook al miljoenen vogels door, of ze sterken even op de slikken aan en vliegen dan weer door. Kortom, in alle jaargetijden kun je hier formidabel goed vogels kijken. En het leuke is: in alle hoeken en gaten in het Waddengebied vind je geschikte natuurgebieden én accommodaties. De volgende regio’s zou ik zeker een keer bezoeken:

N° 2: Op vogelvakantie in Zeeland

De Zeeuwse Delta heeft alles wat een vogelaar wenst. In elk jaargetij leven er honderdduizenden vogels op het ritme van het getij. Bij hoog water zie je grote groepen steltlopers in de laag gelegen karrenvelden onder de zeedijken. Dezelfde steltlopers scharrelen bij laag water op de modderbanken rond. Op alle eilanden vind je kleinere en grotere natuurgebieden.

De natuur rond het Krammer-Volkerak is inmiddels helemaal verzoet. Nu de blauwalg verdwijnt komt dit geweldige zoetwatergebied tot volle bloei. Tegenwoordig broedt zelfs de zeearend in dit gebied!

Het leuke is dat Zeeland ook een echte fietsprovincie is. Of je nu over polderweggetjes fietst, of over de buitendijkse fietspaden langs de Oosterschelde, overal kun je er geweldig fietsen. Misschien dat alleen de zandpaadjes in de duingebieden het fietsen belemmeren, maar laten we dat maar zo houden.

N° 3: Op vogelvakantie naar de Veluwe

In het midden van ons land ligt de Veluwe. De uitgestrekte bossen bekoren talloze mensen. Maar de Veluwe bestaat niet alleen uit bos. In het zuiden ligt de Utrechtse Heuvelrug en daar vind je ook fraaie moerasgebieden en uiterwaarden. In het noordwesten, bij Amersfoort, liggen weer uitgestrekte weidegebieden. Steeds meer gebieden worden weer in hun oude staat hersteld waardoor de natuurwaarden nog meer toenemen. Natuurlijk is het wel zo dat je hier vooral geniet van de vogels van het bos.

N°4: Op vogelvakantie in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg heeft natuurlijk veel meer te bieden dan alleen vogels. Cultuur kun je hier volop snuiven. En natuurlijk kun je hier je tong strelen in tal van restaurantjes waar je de Bourgondische invloeden kunt proeven. Dit land van heuvels, orchideeën en bijzondere dagvlinders biedt ook leefgebied van vogels, véél vogels. Hoogtepunt vormt natuurlijk de vogeltrek. Staat de wind uit het oosten, dan maak je kans op grote groepen kraanvogels die overvliegen. Verken deze regio op de fiets of te voet en geniet van de natuurschoon!

Regio

Vogelgebieden

Accommodaties

Zuid-Limburg

Heerlijk Bourgondisch vogelland!

Alle andere vogelgebieden in Nederland

Het is onmogelijk om alle vogelgebieden in Nederland op deze pagina op te sommen. Wil je ook op vogelvakantie in één van de andere provincies, bekijk dan mijn overzicht van de beste vogelgebieden in Nederland. Bij elk vogelgebied geef ik aan welke vogels je er kunt zien, waar het startpunt ligt en natuurlijk ook een verwijzing naar natuurhuisjes in de buurt.

Liever een georganiseerde vogelreis boeken?

Het voordeel van zelf je vogelreis organiseren is dat je werkelijk alles naar eigen believen kunt bepalen. Maar ook het boeken van een georganiseerde vogelreis heeft zo zijn voordelen. Je hoeft jezelf niet te bekommeren om de locatie en ook is het duidelijk dat je de allerbeste vogelgebieden zult bezoeken. Een vogelsgids die ter plekke deskundig is, is vaak in de reis inbegrepen. En tot slot: de reisorganisatie zal je in geval van calamiteiten ondersteuning bieden (niet te hopen dat dat nodig is uiteraard). En dan het sociale aspect: tijdens een groepreis ontmoet je ook weer eens iemand anders.

Veel vogelkijkplezier in ons mooie land!