vogelvakantie in de camargue

Vogelvakantie in de Camargue

Een vogelvakantie in de Camargue prijkte al jaren hoog op mijn verlanglijstje en vorige week was het zover. Een week lang verkende ik vanuit het vakantiehuis in Arles de Camargue. In tegenstelling tot in Nederland was het weer er alleraardigst. Temperaturen die door de uitbundige zon opliepen tot vijfentwintig graden. En dat betekent dat sommige trekvogels versneld binnenvielen. Zag ik de eerste dagen geen bijeneters, tegen het einde van de week zagen we een aantal grote groepen boven de graslanden fladderen.

De Camargue is niet alleen vanwege de bijeneters een vogelgebied van formaat. Elke vogel die je er ziet is raak. Veel soorten zie je niet of nauwelijks in ons land en dat maakt het vogels kijken in de Camargue tot een ware belevenis. Van kuifkoekoek tot kuifleeuwerik, van strandplevier tot zwarte ibis. En dan moet ik de duinpieper, lachstern en dunbekmeeuw natuurlijk ook noemen. Een van de absolute hoogtepunten was overigens het zien (én horen!) van de grote karekiet. Qua uiterlijk kan die natuurlijk niet tippen aan de felle kleuren van de bijeneter, maar wat een geluid! En wat ontzettend jammer dat het volgens de Vogelatlas van Nederland met deze bijzondere rietvogel zo slecht voorstaat in ons land. Je gaat ze allemaal zien de komende weken, want je begrijpt: mijn camera ging ook mee op vakantie. Hieronder mijn eerste proeve, namelijk die van de bijeneters. Onder het filmpje kun je nog wat praktische aanwijzingen lezen voor een geslaagde vogelvakantie in de Camargue.

Vogelvakantie in de Camargue

Tip #1: Een goede natuurgids

Een vogelvakantie in de Camargue raad ik je ten zeerste aan. Ga je op eigen houtje, zoals ik, neem dan wel een goede natuurgids mee. Ik had die niet bij me en dan is het toch wat lastig om de goede gebieden te vinden. Natuurlijk vind je op internet ook de nodige aanwijzingen, maar een gestructureerde natuurgids die bovendien altijd ‘online’ is, is beslist geen overbodige luxe. Te meer daar je best wat kilometers moet maken wil je veel soorten zien. Het is nu ook weer niet zo dat al die bijzondere vogels je als gebraden kippetjes in de mond vliegen. Met de gloednieuwe Crossbill Guide Provence and Camargue kun je je vogeltochten vooraf plannen en onderweg bijstellen. Ook een uitstekende natuurgids is die van Hans Peeters: Vogels kijken in de Camargue.

Tip #2: Juiste seizoen

De meivakantie was dit jaar zo gepland dat alleen de laatste week van april een optie voor ons was. Nu is de maand april een uitstekende maand om een vogelvakantie in de Camargue te boeken, maar mei is beter. Dan zijn werkelijk alle vogels terug, inclusief de scharrelaar. Van een gids die ons door een reservaat leidde, hoorde ik dat de eerste scharrelaars er al waren, maar dat de meeste nog moesten arriveren. Klopt met mijn waarneming: ik heb er één gezien, met tegenlicht ook nog eens. Kun je in mei, liefst de tweede week bijvoorbeeld, dan zou ik die week kiezen.

Tip #3: Kies een centrale locatie als uitvalsbasis

Realiseer je dat je een flink aantal kilometers moet maken om al die verschillende soorten te zien. En dat je niet zomaar van west naar oost rijdt, omdat het centrale deel van de Camargue niet toegankelijk is voor auto’s. Je zult er omheen moeten rijden. Wij verbleven in Arles, het stadje van onze illustere landgenoot Vincent van Gogh. Ik vond het een ideale uitvalsbasis om alle hoeken van de Camargue te bereiken. Nadeel van een vakantiehuis in de stad is dat je even wat moeite moet doen voordat je in de natuur bent. Een vakantieverblijf op het platteland is dan idealer. Staat tegenover dat er in Arles ook veel te zien is. Plus dat het met het Bourgondische leven in dit stadje helemaal snor zit.

Tip #4: Ga twee weken

Eerlijk gezegd: één week is te kort voor een vogelvakantie in de Camargue. En al helemaal wanneer gezinsleden jou ook wel eens willen meemaken tijdens een bezoek aan een historische stad of een wandeling te paard. Twee weken heb je echt wel nodig om de Camargue helemaal te verkennen én om bovendien omliggende vogelgebieden te bezoeken. Dat laatste is er bij mij niet van gekomen.

Tip #5: Vroeg uit de veren

De beste tijd om vogels te kijken is toch echt vroeg in de morgen. Zo vroeg mogelijk, want dan zijn de vogels het meest actief. Speelt ook mee dat de temperaturen vanaf mei flink kunnen oplopen in de Camargue. En dat heeft twee dingen tot gevolg. Het eerste is dat de vogels zich in de zomerhitte wat rustiger houden (uitgezonderd soorten als scharrelaar en bijeneter natuurlijk). Het tweede is veel belangrijker: in de zomerhitte gaat de lucht trillen. En dat is niet ideaal voor als je ook wilt fotograferen of filmen. Trillende lucht komt je opnamen niet ten goede.

Tip #6: Fantastische gebieden in de Camargue

In de Camargue kun je overal vogels kijken. Maar dit zijn werkelijk fantastische vogelgebieden die je echt bezocht moet hebben:

Étang de Scamandre
Bij Domaine de Méjanes
Réserve naturelle des Marais du Vigueirat
Monding van de Rhône
Parc Ornithologique de Pont de Gau
Étang du Fangassier
Salin de Badon

Nuttige adressen voor een vogelvakantie in de Camargue:

Natuurhuisjes in de Camargue.
Vakantieaccommodaties in de Camargue op Booking.com.
Crossbill Guide Provence and Camargue.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? 

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. 

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!