Een vogeltocht over Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland, een van de grotere eilanden in de Zeeuwse delta, mag je gerust beschouwen als een van de belangrijkste vogeleilanden in ons land. Op Texel en een paar andere waddeneilanden na misschien. Het eiland grenst aan de zuidkant aan de Oosterschelde. Op veel plekken zijn in de loop van de geschiedenis aan de binnenzijde van de zeedijk stukken natuurgebied ontstaan. Vaak was een overstroming de trieste oorzaak. Met de najaarstrek voor de boeg, kan ik een bezoek aan Schouwen-Duiveland de komende weken en maanden ten zeerste aanraden. Talloze watervogels trekken door of komen overwinteren. En een van de hoogtepunten is natuurlijk de vogeltrek die je in Westerschouwen wel van heel dichtbij kunt meemaken. Vandaar vandaag een kant-en-klaar vogeltochtje over het mooie Schouwen-Duiveland.

Halte 1: de Grevelingendam
Komende vanuit de richting Rotterdam is de Grevelingendam de eerste halte waar je zeker even moet stoppen. Liefst kies je een moment rond hoog water. Eén tot twee uur voor hoog water of één tot twee uur na hoog water. Dan worden steltlopers en eenden naar de dam gedreven. En op de steenbult vlak achter het Grevelingenrestaurant wachten soms honderden scholeksters, wulpen, tureluurs en andere steltlopers op laag water. Vanaf oktober kun je hier ook behoorlijke groepen rotganzen zien.

Halte 2: de Klein Beijerenpolder
We volgen op deze tocht de zuidkust van het eiland. In de Klein Beijerenpolder maak je kans op steltlopers als zwarte ruiter, groenpootruiter, bonte strandloper, kleine strandloper, bontbekplevier en kleine plevier. 

Halte 3: Inlagen achter het Watersnoodmuseum
En voorbij de Klein Beijerenpolder bevindt zich het Watersnoodmuseum. Achter dit museum liggen twee inlagen die tijdens hoog water soms duizenden steltlopers aantrekken. Die er wachten op laag water. Deze inlagen heb ik nog niet beschreven. Je kunt het beste doorrijden tot de zogenaamde Zuidbout, een pier de Oosterschelde in. Je kunt hier de auto parkeren en vanaf de dijk de inlagen overzien.

Halte 4: Zierikzee
Achter Zierikzee liggen een aantal karrenvelden en inlagen. Dit zijn topgebieden voor vogelaars. Vroeg in het najaar zie je er nog lepelaars. Later in het najaar zie je steeds meer wintergasten arriveren. Sla ook een blik over de Oosterschelde en speur naar zeevogels als middelste zaagbek, roodkeelduiker en eider. Deze zie je vooral later in het najaar. En soms zie je een bruinvis of zeehond.

Halte 5: de Prunje
Eerlijk gezegd kun je in de Prunje een hele dag doorbrengen. Een natuurgebied met internationale allure. In het voorjaar kun je hier genieten van een kolonie visdiefjes, dwergsterns en grote sterns.

Halte 6: Koudekerkse Inlaag
De Koudekerkse Inlaag is nog zo’n inlaag waar je talloze kustvogels en steltlopers kunt bekijken. Je hebt hier ook weer een weids uitzicht over de Oosterschelde.

Halte 7: Westenschouwen
Het duin bij Westenschouwen moet eigenlijk het begin van de vogeltocht zijn. Een tocht die dan heel vroeg begint. Tijdens de najaarstrek passeren hier in de vroege ochtend namelijk duizenden zangvogels. Vlak voor en vlak na zonsopgang. Later op de dag is het een stuk rustiger. Beste tijd: de eerste twee weken van oktober.

Halte 8: de Brouwersdam
De Brouwersdam is in de winter een van de beste locaties om zeevogels als roodkeelduiker, parelduiker, kuifduiker, eider, brilduiker, ijseend en grote zee-eend te zien. En natuurlijk zie je er ook steltlopers als kanoet en paarse strandlopers. Beste periode: november tot en met februari.

Praktische informatie

De natuurgebieden op Schouwen-Duiveland zijn uitgestrekt en vooral: plat. Je kunt ze dus goed overzien. Een verrekijker is onmisbaar maar neem liefst ook een telescoop mee. Om ook de vogels verder weg goed te kunnen zien. Klik op de linkjes hierboven voor meer informatie over de genoemde gebieden.

Hoe later in het najaar hoe kouder het wordt. En aan de kust kan het dan echt guur zijn. Zorg voor warme kleding.

Alle hierboven genoemde gebieden kun je vanaf weg of dijk goed overzien. Je hoeft dus geen laarzen aan te doen. Goede wandelschoenen voldoen.