drieteenstrandlopers brouwersdam sjaak huijer hoog water steltlopers

Vogeltocht langs Brouwersdam en Inlaag Keihoogte

Gisteren deden Sjaak en ik het rondje van vorige week eens dunnetjes over. Nu was het op de Brouwersdam hoog water en stonden er honderden drieteenstrandlopers op het talud. In de vogelkijkhut in Inlaag Keihoogte dit keer geen groepjes kemphanen, maar wel andere mooie waarnemingen. En een leuke ontmoeting met een andere vogelaar. Voor Sjaak een oude bekende en voor mij een nieuwe.

Overigens was ik hard toe aan een vogeltochtje, want vrijdag liep ik de hele dag door de Efteling te sjokken en ik kan je vertellen: dat is hard werken hoor. Continu teisteren de Efteling-deuntjes je oren en op een gegeven moment is bij mij dan het stadium ‘afgrijselijk’ aangebroken. Nou ja, de Baron 1898 was de eerste horde. Daar zag ik vroeg in de morgen de uitdaging nog wel van in, evenals in de Python. Een paar uur later zou ik uitgerekend door de Vogelrok worden gevloerd. Kotsmisselijk wankelde ik uit dat stikdonkere hol. De rest van de rollercoasters heb ik zonder mij laten rollen en zelfs het treintje boezemde me nog angst in. Je snapt: een normaal mens als ondergetekende behoeft dan een moment van bijkomen van de klap in de vorm van een vogeltocht. En dat kan alleen met Sjaak, want dan valt er ook nog eens wat te grappen en te grollen.

Op de Brouwersdam verzamelen zich bij hoog water honderden drieteenstrandlopers. Met natuurlijk de nodige meeuwen, scholeksters, een enkele bontbekplevier, bonte strandloper, wulp of regenwulp. We kregen deze soorten helaas niet allemaal te zien, maar de drieteenstrandlopers toch wel. Een filmpje van deze koddige steltlopers volgt later vandaag. De regenwulp filmde Sjaak eerder deze week en die opname kun je hier bekijken. Ik heb de opname sterk vertraagd om de ergste trillingen eruit te halen. Regenwulpen trekken deze week door op weg naar het zuiden. Evenals de krombekstrandloper, een steltloper die ik zelfs nog nooit heb gezien!

Met een hink-stap-sprong over Schouwen-Duiveland en Neeltje Jans belandden we weer in de vogelkijkhut in de Inlaag Keihoogte te Wissenkerke. ‘Of de naam De Visdief me iets zei,’ vroeg een sympathieke vogelaar me vanaf zijn bankje. ‘Jazeker,’ antwoordde ik, ‘die ken ik heel goed.’ ‘En dan moet dat Sjaak zijn,’ concludeerde Henk vanaf zijn bank. Het leuke was: een paar jaar geleden hadden die twee elkaar al eens ontmoet in de Hellegatsplaten. Dat is nou ook het leuke van vogels kijken. Je ontmoet leuke mensen met wie het heerlijk praten is over vogels kijken (en/of fotograferen). Een goede reden om ook een stuk glaswerk aan te schaffen en erop uit te trekken. Echt waar, twijfel je nog, laat dan varen al je twijfels en begin er gewoon mee.

Op weg naar huis via Noord-Beveland belandden we nog in het alleraardigste landbouwhaventje bij Colijnsplaat. En even verderop landde juist een bruine kiekendief in één of ander groen gewas.

Hieronder bij wijze van voorproefje alvast wat foto’s. Allemaal genomen door Sjaak met zijn wonderlijke kanon. In de loop van de week volgen nog wat filmpjes. Afgewisseld met Italiaans spul, want dat archief heb ik ook niet helemaal ontsloten via mijn website.

drieteenstrandlopers brouwersdam sjaak huijer hoog water
Drieteenstrandlopers (Foto: Sjaak Huijer)
drieteenstrandlopers brouwersdam sjaak huijer hoog water steltlopers
Drieteenstrandlopers (foto: Sjaak Huijer)
brouwersdam regenwulp sjaak huijer doortrekkers
Regenwulp (Foto: Sjaak Huijer)
regenwulp brouwersdam sjaak huijer
Regenwulp (Foto: Sjaak Huijer)
oeverloper inlaag keihoogte wissenkerke sjaak huijer vogelkijkhut
Oeverloper (Foto: Sjaak Huijer)
buizerd bruine kiekendief sjaak huijer
Buizerd en bruine kiekendief (Foto: Sjaak Huijer)
bruine kiekendief noord beveland sjaak huijer
Bruine kiekendief (Foto: Sjaak Huijer)
bruine kiekendief colijnsplaat noord beveland sjaak huijer
Bruine kiekendief (Foto: Sjaak Huijer)

De beste telescopen om vogels mee te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

Een allround telescoop die zeer lichtsterk is en een volkomen natuurgetrouw beeld levert.

Kan de vergelijking met vergelijkbare modellen van Swarovski, Zeiss en Leica prima doorstaan, sterker, presteert vaak nog beter dan de modellen van deze topmodellen die honderden euro's duurder zijn.

Stelt door de dual focus zéér nauwkeurig scherp.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Het paradepaardje van Kowa. Deze scope is voorzien van een groot 99mm zuiver fluorietkristalobjectief dat ook bij weinig licht een geweldig beeld oplevert. Chromatische abberatie is vrijwel volledig geëlimineerd. En daarbij komt dat hij relatief licht van gewicht is.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Heb je een kleiner budget dan is dit een heel goed alternatief als je op zoek bent naar een 'grote' telescoop.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Toen ik dit model testte, vond ik hem t.o.v. de Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar de mindere.

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen. 

N° 10 Vortex Viper HD 20-60x85

Voor het nog iets kleinere budget. De Vortex Viper heb ik opgenomen in dit overzicht om te laten zien dat je ook me een iets minder groot budget toch een goede telescoop kunt aanschaffen. Natuurlijk, ga je de Vortex Viper vergelijken met één van de 'beesten' hierboven, dan zul je prestatieverschillen gaan zien. Met name in donkerder omstandigheden én bij volledig inzoomen, dus bij sterker vergroten. Maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen voor een telescoop, dan verzeker ik je dat dat ook niet hoeft. Ook met deze goedkopere telescoop kun je in de meeste gevallen prima uit de voeten.