drieteenstrandlopers brouwersdam sjaak huijer hoog water steltlopers

Vogeltocht langs Brouwersdam en Inlaag Keihoogte

Gisteren deden Sjaak en ik het rondje van vorige week eens dunnetjes over. Nu was het op de Brouwersdam hoog water en stonden er honderden drieteenstrandlopers op het talud. In de vogelkijkhut in Inlaag Keihoogte dit keer geen groepjes kemphanen, maar wel andere mooie waarnemingen. En een leuke ontmoeting met een andere vogelaar. Voor Sjaak een oude bekende en voor mij een nieuwe.

Overigens was ik hard toe aan een vogeltochtje, want vrijdag liep ik de hele dag door de Efteling te sjokken en ik kan je vertellen: dat is hard werken hoor. Continu teisteren de Efteling-deuntjes je oren en op een gegeven moment is bij mij dan het stadium ‘afgrijselijk’ aangebroken. Nou ja, de Baron 1898 was de eerste horde. Daar zag ik vroeg in de morgen de uitdaging nog wel van in, evenals in de Python. Een paar uur later zou ik uitgerekend door de Vogelrok worden gevloerd. Kotsmisselijk wankelde ik uit dat stikdonkere hol. De rest van de rollercoasters heb ik zonder mij laten rollen en zelfs het treintje boezemde me nog angst in. Je snapt: een normaal mens als ondergetekende behoeft dan een moment van bijkomen van de klap in de vorm van een vogeltocht. En dat kan alleen met Sjaak, want dan valt er ook nog eens wat te grappen en te grollen.

Op de Brouwersdam verzamelen zich bij hoog water honderden drieteenstrandlopers. Met natuurlijk de nodige meeuwen, scholeksters, een enkele bontbekplevier, bonte strandloper, wulp of regenwulp. We kregen deze soorten helaas niet allemaal te zien, maar de drieteenstrandlopers toch wel. Een filmpje van deze koddige steltlopers volgt later vandaag. De regenwulp filmde Sjaak eerder deze week en die opname kun je hier bekijken. Ik heb de opname sterk vertraagd om de ergste trillingen eruit te halen. Regenwulpen trekken deze week door op weg naar het zuiden. Evenals de krombekstrandloper, een steltloper die ik zelfs nog nooit heb gezien!

Met een hink-stap-sprong over Schouwen-Duiveland en Neeltje Jans belandden we weer in de vogelkijkhut in de Inlaag Keihoogte te Wissenkerke. ‘Of de naam De Visdief me iets zei,’ vroeg een sympathieke vogelaar me vanaf zijn bankje. ‘Jazeker,’ antwoordde ik, ‘die ken ik heel goed.’ ‘En dan moet dat Sjaak zijn,’ concludeerde Henk vanaf zijn bank. Het leuke was: een paar jaar geleden hadden die twee elkaar al eens ontmoet in de Hellegatsplaten. Dat is nou ook het leuke van vogels kijken. Je ontmoet leuke mensen met wie het heerlijk praten is over vogels kijken (en/of fotograferen). Een goede reden om ook een stuk glaswerk aan te schaffen en erop uit te trekken. Echt waar, twijfel je nog, laat dan varen al je twijfels en begin er gewoon mee.

Op weg naar huis via Noord-Beveland belandden we nog in het alleraardigste landbouwhaventje bij Colijnsplaat. En even verderop landde juist een bruine kiekendief in één of ander groen gewas.

Hieronder bij wijze van voorproefje alvast wat foto’s. Allemaal genomen door Sjaak met zijn wonderlijke kanon. In de loop van de week volgen nog wat filmpjes. Afgewisseld met Italiaans spul, want dat archief heb ik ook niet helemaal ontsloten via mijn website.

drieteenstrandlopers brouwersdam sjaak huijer hoog water
Drieteenstrandlopers (Foto: Sjaak Huijer)
drieteenstrandlopers brouwersdam sjaak huijer hoog water steltlopers
Drieteenstrandlopers (foto: Sjaak Huijer)
brouwersdam regenwulp sjaak huijer doortrekkers
Regenwulp (Foto: Sjaak Huijer)
regenwulp brouwersdam sjaak huijer
Regenwulp (Foto: Sjaak Huijer)
oeverloper inlaag keihoogte wissenkerke sjaak huijer vogelkijkhut
Oeverloper (Foto: Sjaak Huijer)
buizerd bruine kiekendief sjaak huijer
Buizerd en bruine kiekendief (Foto: Sjaak Huijer)
bruine kiekendief noord beveland sjaak huijer
Bruine kiekendief (Foto: Sjaak Huijer)
bruine kiekendief colijnsplaat noord beveland sjaak huijer
Bruine kiekendief (Foto: Sjaak Huijer)

De beste telescopen om vogels mee te kijken: