Vogelspel: Zoek de vogels in de Klein Beijerenpolder

Dit weekend zat ik een paar uur achter het hek langs de Klein Beijerenpolder op Schouwen-Duiveland. Ik keek van minuut tot minuut welke vogels er langs vlogen of liepen. Ook hield ik de vogels die er stonden nauwlettend in de gaten, want het was hoog water in de Oosterschelde en dat betekent meestal dat er steltlopers in dit natuurgebied uitrusten. In plaats van dat ik in mijn filmpje aangeef welke vogels er zitten, mag je zelf naar de vogels gaan zoeken. Een vogelspel dus, een zoekplaatje. Welke vogels zie je zoal?

Vogelspel: Zoek de vogels in de Klein Beijerenpolder

Het vogelspel werkt heel simpel: je doet alsof je in het veld bent. Alleen voel je nu niet de wind door je haren waaien, prikt er geen brandnetel in je been of hoor je de vliegen niet langs vliegen. Maar goed, hopelijk kan dit filmpje in de verte iets nabootsen van wat je ervaart wanneer je in of bij een natuurgebied ziet. Bekijk het filmpje, noteer bij de nummers in het filmpje welke soorten je in dit fragment ziet. Vervolgens kun je onder het filmpje nagaan welke soorten ik er zag. Misschien zie jij een soort die ik niet heb opgemerkt? Laat het me zeker weten! Overigens: dit waren niet alle soorten die ik er zag. Sommige soorten waren me te snel af en verdwenen over de dijk zonder dat ik mijn camera op hen kon richten.

Oplossing van het vogelspel

 1. Op het eilandje staan steltlopers: steenlopers, de twee meest linkse steltlopers zijn bijvoorbeeld steenlopers. Je ziet ook iets kleinere steltlopers in de groep staan. Ze hebben een licht gekromde snavel en zwarte buiken. Dat zijn bonte strandlopers. Meest rechts staat een visdief. Er vliegen op een gegeven moment ook een paar visdieven door het beeld. Op het water zwemmen een slobeend (man) en een meerkoet. Bovenin beeld zie je nog net een bergeend schuifelen.
 2. Heel kort: een prachtige mannetje kneu.
 3. Drie steltlopers presenteren zich hier: de kluut valt het meest op, de witte steltloper die fier rechtop staat. Onopvallend rechts van de kluut staat een zilverplevier. Niet vol in zomerkleed, maar nog halverwege winter- en zomerkleed. Achter de kluut lopen twee bonte strandlopers met hun zwarte buiken. Een visdief staat langs het water en schuin voor hem zitten tafeleenden te suffen. Een vrouwtje (bruin) en drie mannetjes.
 4. De bontbekplevier. Je herkent hem aan zijn oranje poten, oranje snavel met zwarte punt en zwarte patroon op kop en lijf.
 5. Ook heel kort: een prachtig vrouwtje kneu.
 6. Een echte vogel van het wad: de tureluur in zomerkleed. Prachtig gestippeld en met fel oranje poten.
 7. Zie je ze zitten met hun gele snavel? De dwergsterns? De twee sterns rechts zijn de dwergsterns. De twee sterns links zijn visdieven. Die hebben rode snavels met zwarte punten en zijn een stuk groter dan de dwergsterns. Een kuifeend (man) staat helemaal rechts. Op het water, vaag, de kluut, meerkoet en een paar kokmeeuwen.
 8. Een kokmeeuw in zomerkleed, te herkennen aan zijn chocolade bruine kop. Later komt er nog eentje vaag in beeld.
 9. Een graspieper op een paal.
 10. Scherp in beeld: de kluut. Vaag in beeld komend: een slobeend, mannetje.
 11. Een steltloper die doortrekt: de oeverloper. Kijk naar de witte krul in de net. Typerend voor de oeverloper, evenals de voortdurend op en neer wippende kont.
 12. Een grote groep rosse grutto’s rust uit omdat het hoog water is. Hun verenkleed is zeer gevarieerd. Sommige dieprood, andere grijsbruin. Kokmeeuwen rondom en twee tureluurs scharrelen er omheen.
 13. Niet moeilijk denk ik: de lepelaar. Geen beste opname, maar zo gaat dat soms.
 14. Wat een vaag beest is dit: is dit nu een wilde eend (man) of een zogenaamde soepeend?
 15. Zwarte kraai.
 16. Dit is géén bontbekplevier. Dit is de kleine plevier. Even groot als de bontbekplevier, maar kijk naar zijn ogen. De gele oogring is duidelijk te zien, typisch voor de kleine plevier. Zijn snavel is geheel zwart en zijn poten wat oranje-roze. In elk geval minder fel oranje dan de poten van de bontbekplevier.
 17. Dit is opnieuw het vrouwtje van de kneu!
 18. Een paar keer gingen alle vogels in de polder op de wieken en de rosse grutto’s dus ook. Die zie je hier vliegen. Er malen ook nog een paar visdieven door het beeld, dat zijn de witte vogels.
 19. Opnieuw een zoekplaatje. Helemaal links, op het nest: een kluut. Dan een kokmeeuw. Er staan trouwens meerdere kokmeeuwen in dit beeld. Dan een groepje rosse grutto’s. Boven de rosse grutto’s nog een tureluur. Heel vaag in beeld achterin op de plas een kuifeend (man). En dan komt er nog een bergeend van links het beeld in zwemmen. En valt mijn oog op de nestelende kluut op het eilandje.
 20. Twee meeuwen vliegen de kolonie binnen. Dat zijn zwartkopmeeuwen. Zie hoe schitterend wit hun lijven zijn! En hoe zwart kun koppen. Alle andere meeuwen zijn kokmeeuwen. In een flits zie ik ook nog een kluut vliegen. Op het laatst zwenkt er nog een visdiefje in het beeld en zwemmen er twee meerkoeten op de plas. Achter het eilandje zag ik bij het terugspelen ook nog een slobeend (man) net boven de planten.
 21. Een echte Zeeuwse vogel: de scholekster.

Ik ben benieuwd of je alle soorten hebt opgemerkt. Laat een reactie achter onder het filmpje op YouTube.

Veel mooier dan naar een scherm te staren is natuurlijk om zelf naar buiten te gaan. Ga erop uit en geniet van de vogels. Of je ze nu herkent of niet, dat maakt niet uit. Het begint met het kijken naar de vogels, de rest komt vanzelf.