Vogelspel: herken jij deze roofvogels?

Tijdens mijn vogeltochten kom ik regelmatig roofvogels tegen. De ene keer meer dan de andere keer en altijd vind ik het een gelukje. Roofvogels zijn over het algemeen schuw en blijven niet lang zitten zodra ze je zien. Zie ze in die korte flits maar eens te herkennen! Dat valt lang niet altijd mee. Herken jij de roofvogels in het filmpje hieronder? De oplossing heb ik onder het filmpje gezet. Mijn advies is om eerst het filmpje te bekijken, de oplossing te noteren en dan pas naar de oplossing te gaan. Zo zie je precies hoeveel roofvogels jij herkent en aan welke roofvogels je misschien nog iets meer aandacht moet besteden. Veel succes met dit vogelspel en ga zeker ook zelf op zoek naar roofvogels in de natuur!

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Herken jij deze roofvogels?

In het filmpje hieronder heb ik een aantal roofvogels op een rijtje gezet. De ene roofvogel is zeldzamer dan de ander. Elke vogel heeft een nummer. Deze nummers komen overeen met de nummers die ik bij elke roofvogel onder het filmpje heb gezet.

Oplossing van dit vogelspel

 1. Bruine kiekendief. Dit is een mannetje bruine kiekendief te herkennen aan de zwarte vleugelpunten, de grijze baan op zijn vleugels en de roodbruine kleur van het lijf. De bruine kiekendief is een roofvogel die vooral in moerasgebieden nestelt.
 2. Blauwe kiekendief. Dit is een mannetje blauwe kiekendief, een gracieuze roofvogel die helaas nauwelijks meer in ons land broedt. Hij is vooral wintergast en doortrekker. De mannetjes van de blauwe kiekendief zijn prachtig grijs met zwarte vleugelpunten en kijk je goed dan zie je dat hij een witte stuit heeft.
 3. Sperwer. Dit is een sperwer en ik twijfelde ernstig of dit een mannetje of een vrouwtje is. Vanwege de grootte hield ik hem voor een mannetje in zijn eerste lente. Nu denk ik toch dat het een vrouwtje is gezien de grijsbruine rug en de witte oogstreep.
 4. Havik. Dit mannetje havik kwam plotseling voorbij vliegen. Hij is mooi lichtgrijs op de buik en donkergrijs op de bovenkant. Hij is een stuk groter dan de sperwer die ongeveer hetzelfde silhouet heeft.
 5. De zeearend. In de zeearend kun je je haast niet vergissen. Een grotere roofvogel kent ons land niet. Hoe ouder een zeearend wordt, hoe lichter zijn staart wordt. Volwassen zeearenden hebben een staart die vrijwel helemaal wit is. Deze zeearend heeft echter een witte staart waarvan de veren nog grijs omlijnd zijn. Dit is een zeearend in zijn vierde jaar.
 6. Buizerd. Soms, als mijn mond sneller is dan mijn gedachten, roep ik ‘zeearend’ als ik een buizerd zie. Het komt ook wel eens andersom voor. Maar dit is een buizerd. In elke vleugel van de zeearend past één hele buizerd.
 7. Blauwe kiekendief. Dit is het vrouwtje van de blauwe kiekendief. Ze is bruin met een opvallende, witte stuit. Vreemd genoeg zie ik in de winter veel vaker vrouwtjes dan mannetjes. Blauwe kiekendieven zijn zoals alle kiekendieven meesterlijke zwevers en vliegers, slank als ze zijn.
 8. Buizerd. Zo zie je een buizerd vaak: op de uitkijk vanaf een paaltje. Ziet hij iets bewegen in het gras, dan stort hij zich erop. Op een mol, muis of ander levend wezen. Buizerds kunnen minutenlang doodstil op een paaltje zitten, vrijwel zonder zich te verroeren. Alleen de kop gaat regelmatig heen en weer. Zo spiedt de buizerd om zich heen.
 9. Torenvalk. Dit is een vrouwtje torenvalk. Hoewel de kleuren niet heel helder zijn, zie je dat ze helemaal bruin is. De mannetjes hebben een blauwgrijze kop en die ontbreekt aan dit exemplaar, dus is het een vrouwtje.
 10. Torenvalk. Zo ziet een vrouwtje torenvalk eruit als de lichtomstandigheden beter zijn. Bruin op de rug met een zwarte tekening.
 11. Bruine kiekendief. Verwar haar niet met de buizerd. De bruine kiekendief heeft langere en slankere vleugels. Een zwevende bruine kiekendief heeft de vleugels vrijwel altijd in een v-vorm, maar wel een ondiepe v. Het vrouwtje van de bruine kiekendief is bruin met een lichte kop. Ook delen van de voorvleugels zijn licht.
 12. Havik. Dit zijn twee haviken die lekker aan het baltsen zijn. Dat levert soms spectaculaire beelden op van haviken die door de lucht buitelen.
 13. Buizerd. De meeste buizerds zijn bruin met een lichte slab. Maar sommige buizerds zijn nagenoeg wit, terwijl andere buizerds zo ongeveer zwart zijn. Deze buizerd heeft van beide iets: hij is mooi wit-zwart getekend. Zulke exemplaren kom ik zelden tegen.
 14. Visarend. Ook een roofvogel die zwartwit gekleurd is, maar dat is voor de visarend heel normaal. Deze visarend bidt boven water, op zoek naar vis. Hij heeft lange vleugels die aan de onderkant wit zijn. De kop is ook fijn witzwart getekend. Door zijn lichte onderkant lijkt de visarend soms op een grote meeuw. Altijd goed kijken dus als je in de Biesbosch bent of de grote vogel in de lucht toch geen visarend is.
 15. Sperwer. Dit is overduidelijk een vrouwtje sperwer. Prachtig grijsbruin met duidelijke witte wenkbrauwstrepen. Let ook op de tekening van de staart met de donkergrijze banen. De wenkbrauwstrepen bij deze sperwer zijn een stuk nadrukkelijker dan de sperwer van hierboven (nummer 3).
 16. Sperwer. Zo ziet een mannetje sperwer eruit. Vrijwel effen grijs van boven, nauwelijks een wenkbrauwstreep en vooral het bruinrood op de borst.

Roofvogels leren herkennen

recensie ANWB Basis Natuurgids - Uilen en roofvogels volker dierschke

Wil je roofvogels leren herkennen, koop dan een goede roofvogelgids. Die zijn er gelukkig in meerdere varianten. Bekijk hier mijn overzicht van de mooiste roofvogelgidsen.