Vogelspel: herken jij deze 15 zangvogels?

Het is half juni en de vogelzang verstomt al een beetje. Wie goed luistert, merkt dat het al iets stiller wordt in de natuurgebieden. Veel zangvogels zijn bezig met het voeden en verzorgen van hun jongen. Er is minder tijd en noodzaak om te zingen. Maar toch. Gezongen wordt er gelukkig nog wel! De afgelopen weken zag ik weer de nodige zangvogels. Terwijl de ene vogel meteen te herkennen was, moest ik bij een andere toch even goed nadenken. Ik heb in het filmpje hieronder 15 soorten op een rijtje gezet. Doe mee aan dit vogelspel en kijk of je ze herkent!

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Vogelspel: herken jij deze 15 zangvogels?

Meedoen is heel simpel: je bekijkt het filmpje hieronder en noteert bij elk nummer de naam van de zangvogel. De ene vogel zal iets lastiger zijn dan de andere, ik heb geprobeerd een leuke mix samen te stellen. De oplossing vind je onder het filmpje. Per nummer geef ik de soort en een korte toelichting. Ik ben benieuwd hoeveel soorten jij goed had. Laat het weten als reactie onder het filmpje op YouTube.

De oplossing van het vogelspel

 1. Een korte ontmoeting met een spotvogel. Hij is knalgeel, véél geler dan de fitis en tjiftjaf. Ik sta op een fietspad en er komt een wielrenner aangefietst. Daar schrikt hij van. Hij slaakt een korte alarmkreet en duikt dan weg in het struweel. Je snapt dat ik binnensmonds ook een korte alarmkreet uitbracht, maar die heb ik netjes weggepoetst in dit filmpje.
 2. Hij zit een beetje in de beschutting deze heggenmus. Je ziet ook niet veel details, dus zou hij geen geluid maken, dan zou hij minder makkelijk te herkennen zijn. Op het eind laat hij zijn kenmerkende rinkelende zang horen. Ik filmde deze heggenmus in het duingebied van Oostvoorne. Op de achtergrond hoor je ook nog een zwartkop zingen, gevolgd door een tjiftjaf.
 3. Bij deze soort moet je heel goed luisteren, want de drukke zang van een rietzanger drukt de zang van de bosrietzanger weg. Maar als je goed luistert hoor je de heldere tonen van de bosrietzanger. Het is beslist géén kleine karekiet. Dat kun je ook wel afleiden uit de plaats waar deze bosrietzanger zit: bovenop een zuring, omringd door distels. Een kleine karekiet zie je zelden buiten de rietkraag zingen. Dat is nu precies de kunst van het herkennen van vogelzang: dat je dwars door het vogelkoor die ene soort eruit weet te pikken.
 4. Je ziet dat deze vogel geluid maakt, maar dat heb ik bewust weggepoetst. De vogel zou het je namelijk wel héél gemakkelijk hebben gemaakt. Dit is een jonge huismus die wordt omringd door volwassen huismussen. Eerlijk is eerlijk: zou ik het geluid niet hebben gehoord en alleen op dit beeld af moeten gaan, dan zou ik het ook een lastige klant hebben gevonden. Op de achtergrond hoor je de zwarte sterns in de Zouweboezem.
 5. Ach, deze zul je vast goed hebben. Deze heel kleurige vogel is het mannetje van de vink. Op de achtergrond hoor je huismussen tjilpen, een geluid dat in grote delen van onze dorpen en steden niet meer gehoord wordt. Hopelijk hangen veel mensen een paar nestkasten aan de gevel om zo de huismus toch weer nestgelegenheid te bieden. Als je goed luistert hoor je ook nog een rietzanger krassen en een merel zingen.
 6. Dit is een zangvogel die ik graag hoor en zie. Het is de tuinfluiter. Lekker druk gebrabbel. Je hoort ook nog een pimpelmees roepen. De tuinfluiter is een egaal bruine zangvogel die vaak midden in een struik zit. Soms duikt hij echter ook aan de buitenkant van een struik of boom op. Dan zie je dat hij een relatief korte en stevige snavel heeft.
 7. Deze rietzanger laat zich goed zien. Hij zingt, maar niet heel fanatiek. Je herkent hem aan de dikke wenkbrauwstreep. De zwarte sterns laten zich horen en als je goed luistert hoor je ook een rietgors zingen en in de verte een vink.
 8. Niet altijd poseert een zangvogel op de meest ideale manier voor mijn camera. Dit mannetje kneu koos ervoor om in het tegenlicht te gaan zitten. Dat maakt de herkenning iets minder eenvoudig. Maar ik denk dat je nog wel kunt zien dat hij een bruine rug heeft en een wat grijzige kop. Hij is niet zo roze als veel andere mannelijke kneuen. Hij maakt ook nog eens geen geluid. Op de achtergrond hoor je de zwarte sterns, heel even een rietgors en iets langer een blauwborst.
 9. Eerst hoor ik een zwartkop zingen, daarna maakt dit vrouwtje kneu ook wat brabbelende geluidjes en dan tettert er ook nog een cetti’s zanger door het natuurgebied. Anders dan het mannetje is het vrouwtje kneu bruin.
 10. Eerst hoor je weer de rietzanger krassen. De rietzanger is één van de meest fanatieke en overheersende zangers in moerasgebieden. Je hoort ook een tjiftjaf zingen. Maar de zangvogel die je in beeld ziet is een fitis. Ik denk dat je die zang wel herkent. Een aflopend riedeltje dat de fitis in het voorjaar talloze keren herhaalt.
 11. Tja, deze zangvogel maakt geen geluid, en zie er dan maar eens iets van te maken! Ik heb hem ‘gewoon’ in Nederland gefilmd, dus niet in Oost-Europa of zo waar je misschien nog meer opties hebt. Je kunt grofweg kiezen tussen de kleine karekiet en de bosrietzanger. Eerlijk is eerlijk: zou ik alleen dit fragment te zien krijgen, dan krabde ik toch wel even achter mijn oren. Het is echter een kleine karekiet. Vogelbescherming Nederland geeft bij het verschil tussen beide soorten aan dat de snavel van de bosrietzanger korter en dikker is dan die van de kleine karekiet, dat de bosrietzanger iets meer grijsgroene tint heeft in het bruin, dat de bosrietzanger iets gelere flanken heeft en een iets rondere kopvorm. De poten van de bosrietzanger zijn soms geelroze, terwijl de kleine karekiet grijze poten heeft. Ik vind het allemaal goed. Gelukkig maakte de kleine karekiet voor en na dit fragment geluid en dat maakte het voor mij een stuk eenvoudiger om hem te determineren. Maar er komt nog zo’n lastige klant aan. Kijk straks maar eens bij nummer dertien!
 12. We horen huismussen tjilpen, een vink zingen en zwarte sterns krijsen. En opnieuw krast er een rietzanger op de achtergrond. Op het eind zetten de putters in. En juist die putters zetten mij op een dwaalspoor. Ik had al een filmpje gemaakt waarin ik deze vogel uitmaakte voor een jonge putter. Maar toen ik het filmpje ging monteren controleerde ik mijn waarneming nog voor alle zekerheid en toen bleek dit een neefje te zijn van de putter. Dit is namelijk een juveniele vink! Het bruine lijf en de wat vuilwitte streep op de flank verraden dat het een jonge vink is.
 13. Goede mensen. Ik wist haast zeker dat het een kleine karekiet was, want tijdens het filmen zat deze vogel te zingen. Maar dat was een paar weken geleden, en wie zegt dat het deze vogel is die zat te zingen? Want deze ‘kleine karekiet’ vloog voortdurend achter een andere zangvogel aan en dat was misschien wel een bosrietzanger. Nu ik de beelden zie zonder context en ook zonder geluid, ga ik ernstig twijfelen. En toch hou ik deze vogel op een kleine karekiet. Want wat zeggen de gidsen: de kleine karekiet heeft donkere poten en de bosrietzanger lichte. Deze vogel heeft donkere poten. De oogstreep boven het oog is ook duidelijk. Dat duidt op een kleine karekiet. De oogstreep van de bosrietzanger is vaag/vager. Ook heeft de kleine karekiet langere teennagels dan de bosrietzanger. De teennagels van deze zangvogel zijn duidelijk te zien op de balk. Ik vind ze best lang. Of ze lang genoeg zijn voor een kleine karekiet kan ik dan weer niet vaststellen.
 14. Dit is een graspieper. Mooi gestippeld. Hij zat langs een Zeeuwse dijk en daarmee is het geen boompieper.
 15. En dit is wel de meest verscholen zangvogel van dit voorjaar die ik wist vast te leggen. Zou je zijn geluid horen, dan weet je meteen wat het is. Maar hij laat zijn geluid niet horen, hij is zijn veren aan het poetsen. Deze ietwat bolle, roodbruine zangvogel is de cetti’s zanger. Je ziet hem niet vaak buiten de struiken. Meestal zit hij er diep in. En daar voldoet deze cetti’s zanger helemaal aan.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)