Vogels en vlinders kijken in de Eifel in Duitsland

Nationaal Park de Eifel ligt in het westen van Duitsland op het op het Rijnlands leisteenplateau ter hoogte van de Ardennen in België. In de Eifel vind je uitgestrekte bossen. Beukenbossen, eikenbossen, berkenbossen, dennenbossen en sparrenbossen. Maar je vindt er ook landschappen zoals kalkgraslanden, hoogvenen, broekbossen, droge, hete rotswanden, vochtige weilanden en zinkgraslanden. Door deze grote variatie kom je in de Eifel vogels en vlinders tegen die je in Nederland niet of nauwelijks ziet. In oeroude tijden was er sprake van vulkanische activiteit, en daarvan vind je de sporen nog altijd terug in het landschap. Heuvels, beken, bronnen en diepe kloven vind je er overal. Geen wonder dat het gebied veel mensen aanspreekt. En dat op maar een paar uur rijden van Nederland! En op de website van Natuurhuisje.nl vind je een uitgebreid aanbod van vakantiehuisjes in de Eifel.

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

Vlindergebieden

Ik ben geen plantenmens, en daarom vermeld ik van de bijzondere planten die je er kunt zien slechts de wilde narcis, het zinkviooltje en heidewikke. De reden om deze planten te vermelden is dat je meteen zult vermoeden dat er dan ook bijzondere dagvlinders in het gebied rondfladderen. Inderdaad geniet de Eifel een grote faam onder vlinderliefhebbers. Zo zie je hier de zilveren maan, ringoogparelmoervlinder, purperstreepparelmoervlinder, paarse parelmoervlinder, duinparelmoervlinder, kleine parelmoervlinder, zilveren maan, dambordje, blauwe vuurvlinder, rode vuurvlinder, kaasjeskruiddikkopje, apollovlinder, aardbeivlinder, bont dikkopje, veenbesblauwtje, heideblauwtje, klaverblauwtje, dwergblauwtje en adonisblauwtje.

Beste tijdstippen

De beste tijdstippen om vlinders te fotograferen zijn ‘s ochtends vroeg of in de avond. Dan zoeken de vlinders hun slaapplekken op, vaak een plant, bloem of een plekje diep in de vegetatie. Daar blijven ze de hele nacht roerloos zitten. Heb je eenmaal een vlinder gevonden, dan blijft hij er nog wel een tijdje zitten. Tot het ochtend wordt, de zon doorbreekt en de vlinder steeds verder naar boven kruipt. Zit hij eenmaal helemaal bovenin de plant, dan weet je dat je nog maar weinig tijd hebt. Hij zal weldra opvliegen. Zo kwam ik op internet het hilarische verhaal tegen van iemand die een boterbloempje (een nachtvlinder die ook overdag vliegt) achterna zat. Het beestje ging er helaas telkens vroegtijdig vandoor. Datzelfde heb ik vooral met dikkopjes meegemaakt en dan ook nog eens speciaal wanneer ik een blauwe jas aanhad. Op een of andere manier is blauw voor vlinders een angstaanjagende kleur.

Nu ben ik wel zo eigenwijs om ook midden op de dag met mijn videocamera achter vlinders aan te gaan. Dan moet je maar net het geluk hebben dat een vlinder iets langer blijft zitten. Een wondermiddel om de vlinder daarbij te ‘helpen’ is honingwater. Wat honing in een flesje en water erbij, goed schudden en een paar druppels van dit elixer op een bloem gieten. Let op dat je de honing goed mengt met voldoende water. Doe je dat niet dan blijft de honing te stroperig en kleven de vlindervleugels vast. Dat wil je niet op je geweten hebben (hoop ik).

Beste gebieden

Gebieden in de Eifel met een grote faam onder vlinderliefhebbers zijn het beekdal bij Monschau en de kalkgraslanden rond het stadje Blankenheim dat op ongeveer 55 kilometer ten oosten van Monschau ligt. Hier strekken zich bloemweiden langs bosranden uit, ideale omstandigheden voor vlinders. Ook voor wie vlinders wil fotograferen trouwens, want de bosranden luwen de wind. Een vlinder op een stengel die heen en weer beweegt in de wind is niet zo ideaal, is mijn ervaring. Vanuit Monschau loop je trouwens zo België is, waar je ook uitstekend vlinders kunt zien en fotograferen. Let er wel op dat je de bloemweiden niet plat trapt.

Vogelgebieden

In de Eifel zie je roofvogels als rode en zwarte wouw. In en langs de riviertjes zie je de waterspreeuw en grote gele kwikstaart. Verder leven in het gebied aansprekende vogels als ruigpootuil, oehoe, nachtzwaluw, kortsnavelboomkruiper, zwarte ooievaar, raaf, middelste bonte specht, zwarte specht, klapekster, grauwe klauwier, boomleeuwerik, grijze gors, draaihals, glanskop en hop. Tja, het is geen vogel, maar ik wil de vuursalamander ook niet onvermeld laten. Wat een schitterend dier is dat! Verder komen er nog tal van andere soorten salamanders voor. Ik moet hier wel bij aangeven dat het vaak nog niet mee valt om deze vogelsoorten te vinden. Je kunt het beste een week in de Eifel verblijven en lekker veel gaan wandelen. Veel landbouwweggetjes zijn er afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en dat betekent dat je er heerlijk rustig kunt wandelen.

Waar moet je zijn om al dit mooist te zien?

Monschau. De omgeving van het fraaie stadje Monschau staat bekend om zijn vele vlinders. Breng vooral een bezoek aan het Perlental en het Fuhrtsbachtal. Klik hier voor de beschrijving van een vlinderroute. In dit dal zag ik tijdens mijn verblijf begin juni de ringoogparelmoervlinder en de blauwe vuurvlinder. Ik hoorde en zag er ook vogelsoorten als de goudvink, het goudhaantje, de zwarte mees en glanskop. De wandeling die je hier maakt is redelijk vlak en voert je langs fraaie bloemweiden. In juni staat de adderwortel in bloei en daar komen de ringoogparelmoervlinder en blauwe vuurvlinder op af.

Monschau zelf is ook een bezoek waard, al was het maar voor de eeuwenoude sferen en de goede restaurants. Tijdens mijn bezoek in juni zag ik hier niet veel vogels, maar een beetje speurwerk leverde me toch mooi de volgende soorten op: gierzwaluw, huiszwaluw, boerenzwaluw, grote gele kwikstaart, winterkoning, roodborst, zwarte roodstaart, gekraagde roodstaart, glanskop, boomklever, zwarte mees, goudvink, groenlink, kneu, vink, kramsvogel, buizerd, rode wouw en torenvalk.

Het Mützenicher Venn. Dit hoogveengebied ligt in België. Hier kun je onder andere de zilveren maan en het veenbesblauwtje zien.

Breinigerberg. Een natuurgebied dat je zeker bezocht moet hebben.  Als je maar één gebied zou kunnen bezoeken, laat het dan dit gebied zijn. Hier vliegen onder andere de volgende dagvlinders rond: zilveren maan, duinparelmoervlinder, kleine parelmoervlinder, dwergblauwtje, heideblauwtje, klaverblauwtje, rode vuurvlinder, bruine vuurvlinder, groentje, tweekleurig hooibeestje en het koevinkje. Ook de nachtpauwoog komt in het gebied voor, evenals de Sint-Jansvlinder, beide nachtvlinders die je ook overdag kunt zien. Wat vogels betreft moet je denken aan grauwe klauwier, boompieper, boomleeuwerik en goudvink. Ik hoorde en zag er opvallend veel goudhaantjes, zwarte mezen en glanskoppen, naast de zwartkop, tjiftjaf, koolmees en grote bonte specht. Dit gebied verdient echt een uitgebreide en wat langdurige verkenning. Een ochtend wandelen schiet echt te kort. De Breinigerberg is voor een groot deel bedekt met bos met hier en daar open weilanden. Zoek hier op een zonnige zomerse dag naar dagvlinders. De gebieden rondom het bos bestaan uit weilanden die omringd worden door fraaie heggen. Zoek ook hier naar dagvlinders, maar zeker naar zangvogels! Probeer drukke feestdagen te vermijden, want Duitsers gaan er dan massaal met hun hond op uit.

Het Ahrdal, iets uit de richting, want meer naar het oosten, maar wel in de Eifel. Als je goed zoekt, maak je hier geheid kans op de schitterende grijze gors. Lees hier het avontuur van een stel vogelaars die er op zoek gingen naar deze bijzondere soort.

Ik noem hier ‘zomaar’ vier gebieden. Twee Nederlandse biologen geven op hun website uitgebreide beschrijvingen van de vele natuurgebieden in de Eifel. Ik raad je aan om deze website te bezoeken.  Bekijk hier het complete overzicht van ‘mijn’ interessante natuurgebieden in de Eifel.

Om de beste locaties te ontdekken, is het ook een leuk idee om met een gids het gebied in te gaan. Dat kan op diverse locaties en is vaak kosteloos. Klik hier om informatie in het Nederland te lezen over wandelen onder leiding van een natuurgids.

De Eifel grenst pal aan de Ardennen in België, ook al zo’n vermaard vlinder- en vogelgebied. Een groot aanbod van vakantiewoningen vind je op de website van Interhome. En je kunt natuurlijk ook naar rustig gelegen natuurhuisjes zoeken.

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.