Vogels spotten tijdens je rondreis door Costa Rica

Costa Rica is van zichzelf al een waar paradijs, en voor vogelspotters staat het zelfs bekend als de ‘vogelspot hemel’. Je vindt hier naast een prachtig landschap van wilde tropenbossen en jungle, bergen tot wel 3810 meter hoogte en helderblauwe wateren een grote hoeveelheid aan bijzondere vogelsoorten, en sterker nog, nergens op aarde zijn er zoveel vogelsoorten te vinden per vierkante kilometer. Een rondreis door Costa Rica is dan ook ideaal voor spotters, en we raden je ten zeerste aan genoeg geheugen en batterijen voor je camera mee te nemen, want geloof me, je zult het nodig hebben!

Vogels kijken in Costa Rica (fotobron: Wikipedia)
Quetzal ( Pharomachrus mocinno)

Verschillende vogels

Voor dit relatief kleine land zijn er toch bijzonder veel vogels aanwezig, en ga je op rondreis door Costa Rica dan kun je simpelweg niet om ze heen. De natuur op het land is prachtig en veelal ongerept -25% van het landoppervlak is beschermd- waardoor oude en inheemse vogelsoorten ongestoord kunnen opbloeien. Denk aan de avocado etende en felgroene quetzal, de toekan, herkenbaar aan de grote snavel, en natuurlijk de rode en groene ara, ook wel bekend als de typische papegaai. Daarnaast vind je over vrijwel het hele eiland meerdere roofvogels als de havik, valk en gieren, en kun je ook de extreem snelle kolibries -op het eiland zijn er maar liefst 52 soorten te vinden- zien drinken uit zogenaamde feeders (drinkbekers om ze te lokken). 

Monteverde
Foret de nuages | Réserve Santa Elena

Rondreis door Costa Rica

Naast het spotten van vogels kun je tijdens je rondreis door Costa Rica nog genoeg dingen doen. Bezoek de hoofdstad San José en ervaar hoe het stadsleven is op dit dichtbegroeide eiland. Waag een bezoekje aan een museum, een vlindertuin of de centrale markt, vol met marktkraampjes en van alles en nog wat en geniet van de Latijns-Amerikaanse manier van leven. Rustig, vrolijk en vooral volop genieten van het weer en de natuur! Overigens kun je ook prima een aantal dagen aan het strand liggen, maar let wel op de haaien die er zwemmen. Zijn haaien je te veel, maar heb je wil zin in adrenaline, ga dan tokkelen door de nevelwouden op een tokkelbaan in Monteverde  of beklim een vulkaan!

Vogels kijken in Costa Rica

Landschap

Het landschap van Costa Rica wordt zwaar gedomineerd door wilde jungle en tropische bossen en een rondreis door het land biedt dan ook spectaculaire uitzichten en ervaringen. De buurlanden zijn Panama en Nicaragua, en de zijkanten grenzen volledig aan Caribische wateren en de Pacifische oceaan. De wateren, stranden en mangrovebossen van de kust zijn absoluut een heerlijke verademing van het beklemmende jungle leven, maar je moet hier wel oppassen. Achter de schoonheid van het helderblauwe water en de rijke koraalriffen willen nog wel eens haaien schuilen, dus wees alert als je gaat snorkelen of zwemmen. Tevens loopt er door het midden van het land een bergketen met meerdere drieduizenders! De bossen zijn rijk aan flora en fauna, en je vindt hier naast de enorme hoeveelheid vogels, onder andere meerdere soorten slangen, miereneters en aardbeigifkikkers. Kortom, een rondreis door Costa Rica biedt een onvergetelijke ervaring door een prachtig land, dat bovendien ideaal is voor vogelspotters!

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)