Vogels spotten op reis in Australië

Of je nu een vogelaar bent of gewoon graag de natuur en wilde dieren bekijkt, de verschillende vogelfamilies en inheemse soorten van Australië maken dit land tot een paradijs voor vogelliefhebbers. Daintree Rainforest, Atherton Tablelands en de Iron Ranges van Far North Queensland zijn de meest bekende bestemmingen voor een vogelreis naar Australië. Lees hier meer over andere, minder bekende, vogel-hotspots in Australië en het visum dat je nodig hebt om de schoonheid van Down Under te verkennen.

Noord-Australië

Kakadu National Park & Nitmiluk National Park

De beste tijd van het jaar om dit gebied te bezoeken is tussen mei en september. De enorme biodiversiteit en haar overgangszondes – van graslanden naar de billabong en tropische bossen –  maakt het een geweldige plek voor vogels. Er zijn een aantal afgelegen micro-habitats in het gebied waar vogels voorkomen die nergens anders te vinden zijn, zoals de zwartwitte grassluiper. Andere soorten, zoals de gouldamadine, zijn nomadisch wat het extra speciaal maakt als je ze vindt. Aangezien ze de grassen volgen waarmee ze zich voeden, is het echter moeilijk om te voorspellen waar ze zich zullen bevinden. Maak een snelle pitstop in Pine Creek om de kapparkieten te zien.

Centraal-Australië

West McDonnell Ranges

Een reis naar het Red Centre van Australië biedt speciale vogelsoorten die zich hebben aangepast aan de vele verschillende microklimaten die worden gescheiden door uitgestrekte gebieden met dorre woestijn. Veel van deze vogels zijn zeer nomadisch en bestrijken grote gebieden, waardoor het een uitdaging kan zijn om ze te vinden. Andere soorten zijn sterk geconcentreerd in één microhabitat en komen nergens anders voor. Soorten zoals de prinses van Wales-parkiet zijn helaas met uitsterven bedreigd. Hoewel vogelen in deze regio een uitdaging kan zijn, is het zeker de moeite waard. Bovendien kun je een steentje bijdragen door je gevonden vogels online te melden om wetenschappers te helpen deze bijzondere soorten op te sporen.

West-Australië

Bibbulmun Track & Margaret River

De meeste vogels die hier leven kun je het hele jaar door zien, maar in het voorjaar (september tot oktober) kun je de baltsende vogels in actie zien. Tussen september en mei staan de meeste bomen in bloei, wat veel voedsel oplevert voor de vogels waardoor ze gemakkelijker te vinden zijn.

De kustheide, eeuwenoud Karri-woud, graslanden en rotsachtige uitlopers in dit gebied vormen interessante landschappen en habitants om te verkennen. Er zijn grote inspanningen geleverd om de belangrijkste leefgebieden in deze regio te beschermen, zoals in Albany, wat een van de weinige plaatsen is waar je de zwartkapborstelvogel kunt spotten. Naast het feit dat het een geweldige vogelregio is, kun je je liefde voor de natuur hier combineren met heerlijk eten en uitstekende wijn. En als je dan toch in de buurt bent, vergeet dan niet om de tijd te nemen om Kings Park in Perth te verkennen of neem de veerboot naar Rottnest Island om nog wat meer vogelleven te zien.

Zuid-Australië

Flinders Ranges

De beste reistijd voor deze regio is tussen maart en oktober. Het iconische outback-landschap van de Flinders Range maakt het tot een nieuw leefgebied voor wilde dieren. Veel microklimaten in deze regio ondersteunen soorten die elders niet te vinden zijn en het is ook een groot overgangsgebied voor migrerende vogelsoorten. Als het water hoog genoeg staat kun je een uitstapje maken naar Lake Eyre om een ongelooflijk schouwspel van vogelbijeenkomsten mee te maken.

Tasmanië

De beste tijd om vogels te spotten in Tasmanië is tijdens de Australische zomer (november tot maart), wanneer het warm is en een deel van de vogels weer terug is na hun overwintering op het vasteland van Australië.

De geïsoleerde ligging van Tasmanië heeft ervoor gezorgd dat verschillende vogelsoorten zich los van hun soortgenoten op het vasteland hebben ontwikkeld tot nieuwe soorten met excentrieke kleurschakeringen en gedragingen. Bovendien bieden de vele ongerepte en wilde gebieden van Apple Isle tal van manieren om tijdens je vogelreis ook andere avontuurlijke activiteiten te ondernemen, of het nu gaat om raften, fietsen of wandelen.

Hoewel je de meeste vogelsoorten in de hele regio kunt zien, hebben sommige soorten een zeer beperkte habitat, zoals de Tasmaanse diamantvogel die alleen voorkomst op Bruny Island en Maria Island. De habitat van de in Tasmanië broedende oranjebuikpapegaai wordt helaas steeds kleiner. Vogels kijken in dit gebied kan helpen bij de instandhouding van deze soort door aantallen en verspreiding te melden, maar ook door de plaatselijke economieën te helpen het belang van ecotoerisme in te zien. 

Visum aanvragen voor een vogelreis naar Australië

Heb je zin gekregen om deze prachtige natuurgebieden en hun vliegende bewoners te ontdekken? In dat geval heb je een visum Australië nodig. Het visum Australië aanvragen kan volledig online worden gedaan, middels een digitaal aanvraagformulier. Na het indienen van de aanvraag wordt het visum meestal al binnen 5 dagen toegekend. Vanaf dat moment is het visum een heel jaar geldig. Elke afzonderlijke reis naar Australië binnen de geldigheidstermijn mag maximaal 3 maanden duren. Een voorwaarde van het visum Australië is dat het paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn na aankomst in Australië.