vogels aan het comomeer zomer

Vogels rond het Comomeer

Met vogels rond het Comomeer bedoel ik vogels die je op en direct aan het Comomeer kunt zien. Nu zullen de meeste mensen niet met een verrekijker langs het Comomeer wandelen. Dat zou ik ook niet doen. Eerlijk gezegd zijn de meeste oevers van het Comomee bebouwd óf particulier terrein. Heel veel vogels zie je niet op en aan het Comomeer. Althans, dat was mijn ervaring tijdens onze zomervakantie in juli 2018.

Niettemin zag ik er toch een paar leuke soorten. Ik begin natuurlijk met de Italiaanse mus. Dat kan niet missen in Italië. ‘s Avonds viel me op dat een geelpootmeeuw een vast rondje vloog. Van de berg naar een restaurant in Lenno. De geelpootmeeuw is geen alledaagse soort, zeker niet in Nederland. Ik zag eerst een volwassen exemplaar, maar later in de week vloog ook een juveniel laag over.

Hetzelfde gold voor de zwarte wouw. Die speurde laat in de middag naar vis, dood of levend. Hij kwam vanaf de berg en vloog steevast een rondje langs Lenno. Een enkele keer zag ik twee zwarte wouwen en één keer hoog boven de berg zelfs een groepje.

Ook leuk vond ik het groepje grote zaagbekken dat regelmatig voorbij kwam zwemmen op zoek naar voedsel dat mensen in het water hadden gegooid. Ze aten zelfs brood! Het viel me wel op dat het allemaal vrouwtjes waren. Zal vast door de rui komen. Dan lijken de mannetjes heel sterk op de vrouwtjes.

In de tuinen zaten natuurlijk de Europese kanaries. Altijd leuk om te zien en te horen. Hier en daar floot nog een zwartkop.

Op het meer dobberden verder gewone soorten als meerkoet, wilde eend, knobbelzwaan en kokmeeuw. Boerenzwaluw en huiszwaluw vlogen in het dorp Lenno rond, evenals groenlingen.

Hier de Europese kanarie die ik tijdens onze vakantie filmde:

De beste reisgidsen voor natuurliefhebbers: