Vogels op stelten – 5 tips om kennis te maken met steltlopers

Het is alweer bijna een week geleden dat ik met vriend Sjaak in de luwte van een strekdam zat. Voor de dam woei een stevige bries. Achter de dam zaten wij, geen zuchtje wind. Voor ons waren de kluten bezig met elkaar. Ze kunnen tegen de kleinste indringer agressief uitvallen. En dat allemaal uit naam van de liefde. De meeste tijd waren ze bezig met door modder maaien. Want daar hebben ze die bijzondere omhoog gebogen snavel voor: om lekkere hapjes uit water en modder op te zeven. Eet smakelijk!

Kennis maken met steltlopers
Uit de boekenstapel naast de bank vis ik Vogels en de liefde van Elvira Werkman. Na de verschijning van haar boek een paar weken geleden werd ze prompt door allerlei media uitgenodigd. Voor radio en televisie. Je zult het misschien niet zeggen, maar de komende paar maanden zijn onze natuurgebieden het toneel van de liefde. Hoor je een vogel zingen: voor de liefde. Zie je een kluut de kleine bontbekplevier verjagen: uit liefde. En zie je futen kopschudden: met liefde. Over de kluut schrijft Elvira niet. Wel over de tureluur, een andere mooie steltloper. En dat is een mooi verhaal. Tureluurs zijn vrij trouw aan elkaar, schrijft ze. Na de overwintering wachten ze in principe op hun partner. Vreemdgaan komt bij de tureluur niet veel voor. Bij veel andere vogels juist wel. En toch. Ook bij tureluurs kan de liefde soms op zijn. En dan volgt de echtscheiding. Het verhaal eindigt echter niet somber. Het komt dan ook weer regelmatig voor dat de beide ex-en elkaar een paar jaar later weer vinden. En dan bloeit de liefde toch weer op.

5 tips om kennis te maken met steltlopers

Om de steltlopers die nu terugkeren naar ons land te eren, 5 tips om kennis te maken met deze vogels op hoge poten.

#1. Maak een tour door Zeeland
Op alle Zeeuwse eilanden vindt je bij de zeedijk natuurgebiedjes waar je steltlopers kunt zien baltsen. Pak de fiets en rij langs een paar van deze gebiedjes. Op zoek naar de liefde.

#2. Boek een weekendje Texel
In het noorden van het land is Texel hét eiland om steltlopers van dichtbij te zien. Reken maar dat je daar het liefdesleven van kluut, tureluur en scholekster kunt volgen.

#3. Lekker uit de wind halverwege een dijk
Staat de wind uit het zuidwesten, ga dan lekker aan de binnenkant van een dijk zitten. In de zon en uit de wind en een verrekijker of telescoop voor je neus. Van een uur of wat zitten kikker je na een drukke week enorm op.

#4. Maak een wandeling door de Kwade Hoek
In het ongerepte duingebied bij Goedereede kom je door de weeks nauwelijks mensen tegen. Vogels des te meer. De stilte is er weldadig. Mijdt de weekenden, want heel veel mensen doen dat niet.

#5. Verwelkom de grutto
De grutto is dé steltloper van de weidegebieden. Verwelkom deze karakteristieke en bedreigde vogel. Koop eens een kaasje of een liter melk bij een boer die rekening houdt met de weidevogels op zijn land. Liefde voor weidevogels kan niet zonder inkomsten.

#6. Bezoek een slikgebied bij jou in de buurt
Overal in Nederland vind je slikgebieden. Langs de rivier, in een moeras of in een plasdras-gebied. Oosterschelde, Westerschelde, Waddenzee en de Dollard, het zijn topgebieden om steltlopers te zien.

#7. Bezoek een slikgebied tijdens de trekperiode
De trekperiodes zijn vooral interessant om steltlopers te zien. Dan maak je plots kans op soorten als de bosruiter, groenpootruiter, kemphaan, bonte strandloper, kleine strandloper en krombekstrandloper.