Vogels kijken in het Zwanenwater

Woon je in Noord-Holland, of ga je er op vakantie, dan leidt het geen twijfel dat je het Zwanenwater wel eens bezoekt. Wie in Noord-Holland wil vogelen, ontkomt niet aan vogels kijken in het Zwanenwater. Het Zwanenwater dankt zijn naam aan de zwanenfokkerij in de zeventiende eeuw. Gelukkig zijn die tijden voorbij en word je in het Zwanenwater getrakteerd op talloze wilde vogels. Ik zeg het er maar meteen bij: honden zijn in het gebied niet toegestaan, ook niet aangelijnd. Dit vanwege de kwetsbaarheid van dit bijzondere natuurgebied.

Het Zwanenwater is een natuurgebied in de duinen bij Callantsoog. In dat duingebied tref je moerassen, poelen, graslanden vol bloemen, heide en bossen. Zo veel variatie, dat betekent ook veel vogels. Ik las dat er meer dan tachtig vogels broeden. Dat is echt veel hoor. En nog bijzondere ook. Denk aan patrijs, dodaars, slobeend, roerdomp, baardmannetje, blauwborst, boompieper, boomleeuwerik, snor, braamsluiper en ook lepelaars. Andere vogels die je er kunt zien en horen zijn zomertaling spotvogel, kleine karekiet, bosrietzanger, rietzanger, sprinkhaanrietzanger, tuinfluiter, nachtegaal, grauwe vliegenvanger, gekraagde roodstaart, koekoek, grasmus, rietgors, grote bonte specht, waterral, kneu en zwartkop. Roofvogels als boomvalk, bruine kiekendief, havik en sperwer jagen er. In de winter maak je kans op de blauwe kiekendief. Ook al zo’n elegante roofvogel.  Andere wintervogels zijn grote zaagbek, nonnetje, brilduiker, grote zilverreiger, kleine zilverreiger, watersnip, houtsnip, keep, sijs, waterpieper en strandleeuwerik. Op de slikranden scharrelen steltlopers als zwarte ruiter, groenpootruiter en kanoet.

Wil je vlinders kijken, dan kun je ook terecht in het Zwanenwater. Een van de meest bijzondere vlindersoorten in het gebied is de duinparelmoervlinder. Ook de bedreigde argusvlinder kom je nog in redelijke aantallen tegen in het Zwanenwater.

Vogels kijken in het Zwanenwater: het hele jaar door een mooie ervaring. En realiseer je: elk bezoek is weer anders.

Praktische informatie

Het Zwanenwater bereik je door in je TomTom in te toetsen: Zuidschinkeldijk 3, Callantsoog. Hier begint een wandelroute van ongeveer 4,5 kilometer.

Toegang tot het Zwanenwater is voor wie geen lid is van Natuurmonumenten of Noord-Hollands Landschap niet gratis. Een dagkaart kost € 2,00.

Honden zijn niet toegestaan in het Zwanenwater, ook niet aangelijnd.

In het Zwanenwater liggen twee grote duinmeren: het Eerste Water en het Tweede Water. Bij elk van deze meertjes kun je vanuit een vogelkijkhut de omgeving in de gaten houden. Vanuit de vogelkijkhut bij het Tweede Water kun je de kolonie aalscholvers en lepelaars zien.

Over het Zwanenwater valt heel veel meer te vertellen. Dat doet Natuurmonumenten al op haar website en hoef ik niet te herhalen.

Wil je meer interessante vogelgebieden ontdekken in de provincie Noord-Holland, klik dan hier.

Actief in de natuur van Noord-Holland
Wil je tijdens je vakantie of een dagje weg eens lekker actief de natuur van Noord-Holland in. Bijvoorbeeld powerkiten of sterren kijken? Bekijk dan dit overzicht van belevenissen in de Noord-Hollandse natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Holland? 

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)