Vogels kijken in de Zwaakse Weel

Bij het dorp ‘s-Gravenpolder, tegen de dijk van de Westerschelde aan, begint een van de grootste natuurgebieden van Zuid-Beveland: de Zwaakse Weel. Eigenlijk heet het deel van de oude kreek hier nog de ‘s-Gravenpolderse Weel, maar aan al te precieze grenzen hou ik me in dit artikel niet. Dit deel van de weel maakt immers deel uit van het geheel, en het geheel heet nu eenmaal de Zwaakse Weel. De Zwaakse Weel was ooit een verbindingswater tussen Veerse Meer en Westerschelde, maar na inpoldering van de kreek bleef alleen het oostelijke deel van de kreek over. Het water kent nu geen getijdewerking meer zoals vroeger, maar er valt voor vogelaars en natuurliefhebbers nog altijd veel te beleven.

De Zwaakse Weel wordt omzoomd door akkers, drassige weilanden, brede rietkragen en een enkele hoogstamboomgaard. Het gebied staat onder beheer van Natuurmonumenten en die heeft in en om het gebied een wandelroute en fietsroute uitgezet. Ook kun je een informatiecentrum bezoeken. De Zwaakse Weel loopt deels door het heggengebied rond dorpjes als Nisse en Langeweegje. Ik adviseer je om dit gebied in mei eens te bezoeken voor een wandel- of fietstocht.

Nu over naar vogels kijken in de Zwaakse Weel. De brede rietkragen zijn ideaal gebied voor vogels als de bruine kiekendief, waterral kleine karekiet, rietzanger, bosrietzanger en soms een baardmannetje. Slobeend, bergeend, krakeend en aalscholver kiezen voor het open water. En heel soms zie je de mysterieuze roerdomp uit de rietkraag opvliegen. Langs de slikranden scharrelen steltlopers als witgatje, oeverloper, groenpootruiter, watersnip, scholekster en kleine plevier. Lepelaar en blauwe reiger jagen in de ondiepe delen. En dan heb je ook nog de ijsvogel die er vanaf overhangende takken en bomen naar visjes en steurgarnalen speurt. De oevers van de kreek zijn begroeid met populieren en struiken als meidoorn en vlier. En dat betekent dat het er in het voorjaar een feest voor liefhebbers van zangvogels is. Soorten als koekoek, zwartkop, grasmus, cetti’s zanger, tjiftjaf, fitis, grote bonte specht, groene specht, winterkoning, grote lijster, zanglijster, merel en heggenmus. Soms zie je een dodaars zwemmen en zwiert en plotseling een havik, sperwer, slechtvalk, torenvalk of buizerd door het gebied. Vogels kijken in de Zwaakse Weel kan natuurlijk het hele jaar door, maar zelf vind ik het voorjaar het allermooist. Kies voor de maand mei, zoals ik hierboven al aangaf.

Praktische informatie over vogels kijken bij de Zwaakse Weel

De Zwaakse Weel doorkruist een groot deel van de Zak van Zuid-Beveland. Je kunt de weel dan ook op vele plekken bereiken. Ik denk dat je het beste Zwaaksedijk 5, Kwadendamme kunt invoeren in je TomTom. Dit is het adres van het bezoekerscentrum waar ook de fiets- en wandelroute starten. Neem een picknick mee en nuttig die op een van de bloemdijken in het gebied tussen het fluitenkruid en de meidoorns. Veel horeca is er trouwens niet in het gebied, bereid je dus goed voor.

In de video hierboven vliegt een paartje bruine kiekendieven. Zij vliegen boven het deel dat nog de ‘s-Gravenpolderse Weel wordt genoemd. Ik filmde het paartje vanaf de Oosterzwakedijk bij ‘s-Gravenpolder. Een prachtig uitkijkpunt over de weel én over de Westerschelde. Neem verrekijker of telescoop mee om de wadvogels op de Westerschelde te bekijken.

In de Zak van Zuid-Beveland kun je op een aantal plekken heerlijk vogels kijken. Lees hier meer over vogels kijken in de Zak van Zuid-Beveland.

En wil je in Zeeland vogels kijken, open dan mijn overzicht van vogelgebieden in Zeeland.

Natuurhuisjes in Zeeland

jako van gorsel met verrekijker

Zeeland is één van de beste provincies om vogels te kijken. In de Zeeuwse delta met zijn zeearmen, kustlijn en afwisselende landschap kun je in elk seizoen geweldig vogels kijken. Elk eiland heeft zijn eigen karakter, maar wat de Zeeuwse natuurgebieden met elkaar verbindt is de invloed van het zoute water. Wil je eens een aantal dagen in Zeeland vogels kijken, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan op een rustige locatie, vaak in of vlak bij de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)