Vogels kijken in Zoetermeer

Halverwege de vorige eeuw was Zoetermeer niet meer dan een dorp, maar toen het als groeikern werd aangewezen, ontwikkelde het dorp zich tot een moderne stad. Een stad waar ik steevast in verdwaal, maar gelukkig hebben we tegenwoordig TomTom. Kun je in zo’n modern stedelijk gebied ook nog vogels kijken? Dat kan, hoewel je goed moet zoeken naar een geschikt gebied. Een van die gebieden is de noordelijke oever van de Zoetermeerse Plas. Daar bevindt zich een stiltegebied. Een moerassig bos waar de natuur haar gang mag gaan. Ten noorden van dit stiltegebied liggen weilanden waarop weidevogel-vriendelijk beheer wordt toegepast.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogels kijken in Zoetermeer

Eigenlijk ligt het vogelgebied in de omgeving van de biologische boerderij ‘t Geertje. Dit is een veelzijdige boerderij waar veel te beleven valt. Een bezoek meer dan waard, zeker met kleine kinderen. De geiten en andere dieren kun je van dichtbij bewonderen. En ook leuk in het kader van natuurbeleving: je kunt er kano’s en roeiboten huren.

Terug naar het stiltegebied. Wandel door dit moerasbos en je hoort en ziet in elk jaargetijde zangvogels. In het voorjaar wemelt het er van de zangvogels als fitis, tjiftjaf, heggenmus. roodborst, winterkoninkje, goudhaantje, staartmees, vink, zwartkop, sijs, merel, koekoek en boomkruiper. In de rietvelden broeden kleine karekiet, rietzanger en rietgors. Het hele jaar door laat de waterral zich horen en als je geluk hebt, laat hij zich zien. In het bos broedt de buizerd. Ook sperwer en havik jagen er op zangvogels en af en toe een smelleken. Van de spechten is de grote bonte specht het meest talrijk, maar je maakt er ook kans op de kleine bonte specht en groene specht. Het meest bijzonder vind ik de vogelkijkhut die uitkijkt op een ondiepe plas die omzoomd is door brede rietkragen. Ideaal gebied voor de waterral én voor de ijsvogel die regelmatig op een van de takken pal voor de hut neerstrijkt. Die hut heeft geen achterwand, en dat betekent dat de vogels jou even goed zien als jij hen. Ben je alleen probeer dan in een van de hoeken te gaan zitten waarbij je de luiken achter en naast je dicht houdt. Jouw silhouet is dan onzichtbaar voor de vogels. Het gezichtsveld is weliswaar iets minder breed, maar ik weet zeker dat je per saldo meer zult zien (of beter gezegd: de vogels zullen langer voor de hut blijven zitten). Op de plas overwinteren ook dodaars.

ijsvogel op een tak 2 uitsnede

In het voorjaar is het gebied ten noorden van de Noord Aa (want zo heet de noordelijke oever officieel) interessant weidegebied in verband met de weidevogels. Zoals hierboven vermeld wordt er weidevogel-vriendelijk beheer toegepast. Grutto, kievit en tureluur kun je hier zien broeden. In de winter foerageren smienten, kolganzen en kleine zwanen op de graslanden. De laatste jaren zie je in de weidegebieden ook veel grote zilverreigers jagen. Ook een bijzonder fraaie soort.

Het moerasbos is ook een hotspot voor liefhebbers van paddenstoelen. Er ligt veel dood hout in het bos en daar tieren de zwammen welig op. Ik heb eens op waarneming.nl gekeken en ik stond stomverbaasd over het enorme aantal soorten dat er leeft.

Ik hoop dat ik je iets nuttigs heb bijgebracht over vogels kijken in Zoetermeer.

Praktische informatie over vogels kijken in Zoetermeer

De Noord Aa ligt aan de Aziëweg in Zoetermeer. Je kunt in de TomTom ook Geerweg 7 Zoetermeer intoetsen. Dan brengt de navigator je naar de biologische boerderij ‘t Geertje. In het boerderijrestaurant kun je een eenvoudige doch eerlijke lunch nuttigen.

Hou er rekening mee dat de wandelpaden behoorlijk drassig kunnen zijn in natte perioden. Dat vraagt om waterdicht schoeisel.

De vogelkijkhut biedt plaats voor drie personen, heel misschien vier als de vierde een kind is of niet heel breed. Maar dan staan alle luiken wijd open en zijn de silhouetten heel goed zichtbaar. Bezoek de hut daarom eens ‘s ochtends vroeg en liefst op een doordeweekse dag. Dan is het rustig en heb je beste kans dat je urenlang alleen bent.

De vogelkijkhut is eenvoudig te vinden. Komende vanuit de richting van biologische boerderij ‘t Geertje steek je de brug over. Hier begint de Aziëweg. Sla meteen rechtsaf het bos in. Je loopt nu over een fietspad. Ga door de tweede klaphekken links het bos in. Blijf aldoor rechtdoor lopen, dit wandelpad loopt dood. Aan het einde bevindt zich de vogelkijkhut.

Ben je op zoek naar vogelgebieden in de buurt van Zoetermeer, raadpleeg dan mijn overzicht van vogelgebieden in Zuid-Holland.

Natuurhuisjes rond Zoetermeer

vakantiehuisjes in wenen

Je zult het misschien niet geloven, maar zelfs in Zoetermeer en omstreken kun je vakantiehuisjes huren die op een rustige plek en zelfs dichtbij een natuurgebied staan. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in of bij de natuur, breng dan eens een kijkje op de website natuurhuisje.nl. Met de huur van een vakantiehuisje op deze site steun je een natuurproject.