Vogels kijken bij Zierikzee

Dat Zierikzee geliefd is onder toeristen is geen wonder. De historische kern spreekt tot de verbeelding. Waar is het nu leuker winkelen en op een terras zitten dan in zo’n oude kern? Waar de weelde van eeuwen terug nog altijd zichtbaar is? Maar wist je dat Zierikzee veel meer te bieden heeft dan ouwe panden? Wandel langs de haven in de richting van de Oosterschelde en je hebt een fenomenaal uitzicht over dit Nationale Park. Wandel een paar kilometer verder langs of over de zeedijk en je komt een paar inlagen en karrenvelden tegen waar je ontzettend veel kustvogels kunt zien. Vogels kijken bij Zierikzee. Een extra attractie die zich graag laat ontdekken. In dit artikel beschrijf ik de verschillende uitkijkpunten bij Zierikzee.

Havenkanaal en de Karrenvelden achter de Cauwers Inlaag

De start ligt in de haven van Zierikzee, aan de zijde van het winkelcentrum. In de haven zie je niet heel veel. In de winter misschien een middelste zaagbek, een aalscholver of een zilvermeeuw. Let in de zomer op de harders (een vis). Die zie je op kalme dagen van de algen knabbelen die aan de steigers en boten groeien. Wandel of fiets langs het Havenkanaal naar de Oosterschelde. Op het einde van het kanaal ga je naar rechts en komt je meteen in zogenaamde karrenvelden terecht. Deze weilanden zijn ooit afgegraven om de dijk mee op te bouwen. In het lager gelegen land sijpelt zout kwelwater van de Oosterschelde binnen. En dat verklaart dat er veel zoutminnende planten groeien. En dat er zoutminnende vogels voorkomen. De eerste karrenvelden die je tegenkomt zijn de zogenaamde Karrenvelden achter de Cauwers Inlaag.

Wil je in de zomer lepelaars zien, dan kun je hier terecht. In de buurt nestelen de lepelaars en als ze uitvliegen zoeken ze ondiepe wateren op. Die vinden ze in de karrenvelden genoeg. Ze jagen in groepen op steurkrab, stekelbaars en ander onderwaterleven. Evenals de kleine zilverreiger. De bruine kiekendief jaagt boven het gebied. Kluut, kievit, scholekster, tureluur, veldleeuwerik, rietgors, rietzanger en graspieper. In het winterseizoen kun je hier overwinteraars en doortrekkers zien als rotgans, smient, pijlstaart, slobeend, wintertaling, dodaars, rosse grutto, grutto, groenpootruiter, zwarte ruiter, watersnip, wulp en zilverplevier. Blauwe kiekendief, slechtvalk en smelleken kun je in het winterseizoen zien jagen. Mijn goeie vriend Sjaak herinnert zich een najaar dat er een groep velduilen in het gebied verbleef. Ik zag dat zelfs de ijsvogel in het gebied overwintert. Dat is geen wonder trouwens, want die brakke slootjes vriezen niet snel dicht. Ze zijn daarom ook geliefd onder dodaarzen die er elke winter verblijven. Je kunt ze vanaf de weg goed bekijken. Ook verblijven er natuurlijk grote groepen ganzen in de karrenvelden, althans in najaar en winter. Vooral rotganzen en brandganzen. Soms zit er een roodhalsgans tussen. Om dit gebied te bereiken toets je in je TomTom in: Levensstrijdweg, Zierikzee. Zet koers naar de Oosterscheldedijk.

Cauwers Inlaag

Wandel langs of over de zeedijk verder en je komt bij de Cauwers Inlaag. Deze inlaag is in de 18e eeuw ontstaan door de aanleg van een extra dijk. Ook hier kun je de vogelsoorten zien die ik hierboven noemde. Er schijnt een kolonie visdieven en kokmeeuwen in de Cauwers Inlaag te broeden. Eerlijk gezegd heb ik de inlaag nooit in mei bezocht, dus dat kan ik niet uit eigen ervaring bevestigen. Wat wel wordt bevestigd is dat er een kolonie zilvermeeuwen in de laag aanwezig is. Enkele kleine mantelmeeuwen hebben de inlaag ook ontdekt. De Cauwers Inlaag bereikt je door de Levensstrijdweg, Zierikzee te vervolgen. Deze weg gaat over in de Weldamseweg.

Zeedijk

De zeedijk langs de Oosterschelde is een attractie op zich. Hier geniet je allereerst van de vergezichten. Het zilte water klotst tegen de dijk en ruik je overal. De zeedijk biedt uitzicht over de gebieden die ik in dit artikel noem, maar in de winter kun je hier ook aardig zeevogels kijken. Middelste zaagbek, kuifduiker, soms een roodkeelduiker, eidereend, brilduiker, aalscholver, een enkele keer een kuifaalscholver en op het talud regenwulp, kleine zilverreiger en steenloper. De zeedijk is ook een van de beste locaties om de ijsvogel op het zoute water te zien jagen. Speur het water van de Oosterschelde af in de hoop een bruinvis of zeehond te zien.

Kisters of Suzanna’s Inlaag

De Kisters of Susanna’s Inlaag ontstond in de loop van de 17e eeuw. Ook in deze inlaag wemelt van de zoutminnende vogels die ik hierboven al noemde. Toch noem ik graag de rotgans en grote zilverreiger nog die je er in het winterseizoen kunt zien. Je bereikt het uitkijkpunt bij Borrendamme door in je TomTom in te toetsen: Boerenweg, Zierikzee. Rij deze weg uit in de richting van de Oosterscheldedijk. Je hebt al rijdend overigens uitzicht over de karrenvelden. Rij niet te hard en zitten de vogels dichtbij de weg, stap dan niet uit, maar kijk vanuit de auto. Vaak blijven de vogels gewoon zitten.

Praktische informatie over vogels kijken bij Zierikzee

Hoe je de verschillende locaties kunt bereiken heb ik hierboven in mijn artikel al vermeld. Wat ik nog niet heb vermeld is dat je misschien nog wel het beste met de fiets of zelfs te voet het gebied in kunt gaan. Dit zijn de beste manieren om dit deel van Zeeland te verkennen. Snuif de heerlijk zilte lucht in en je komt helemaal tot rust. Hou er wel rekening mee dat het ‘s winters altijd waait en het er erg guur kan zijn. Dat stelt eisen aan je kleding.

De natuurgebieden bij Zierikzee zijn uitgestrekt. Een verrekijker is natuurlijk onmisbaar, maar neem ook een telescoop mee als je er een hebt. En heb je geen telescoop en wil je er één aanschaffen, bekijk dan mijn overzicht van de beste telescopen.

Wil je vrouw winkelen en zie jij daar enigszins tegenop, dan is Zierikzee natuurlijk de ideale locatie. Vrouwlief trekt het centrum in en jij slaat af in de richting van de natuur. Tussen de middag lunch je op het gezellige Havenplein. In de zomer wemelt het van de gierzwaluwen boven Zierikzee, in de bebouwde kern gaat de blik dus ook omhoog.

Ben je op zoek naar meer vogelgebieden in Zeeland, bekijk dan mijn overzicht.

Actief in de Zeeuwse natuur
Wil je tijdens je vakantie eens lekker actief de Zeeuwse natuur in? Bijvoorbeeld eens heerlijk waterskiën of op zeehondensafari? Klik dan hier op het overzicht van de leukste natuurbelevenissen in Zeeland.

Natuurhuisjes in Zeeland

jako van gorsel met verrekijker

De provincie Zeeland leent zich natuurlijk uitstekend voor een vakantie in de natuur. Zon, zee en strand vind je hierin elk jaargetij. En in de buurt vind je tal van interessante vogelgebieden. Overweeg je een vakantie in Zeeland, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan meestal op een rustige locatie en vaak in of vlakbij de natuur.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!