Vogels kijken in Witte Veen

Witte Veen is een redelijk uniek natuurgebied in Nederland. Je vindt er een combinatie van vennen, hoogveen (zeldzaam!), bossen en heide. Een oude molen zorgt voor cultuur en verder is de natuur hier volop aanwezig. Wil je in het voorjaar boomkikkers horen kwaken, dan naar Witte Veen. Pal op de grens met Duitsland trouwens. Het ene moment ben je in Duitsland, het andere moment ben je weer op Nederlandse bodem. Vogels kijken in Witte Veen kan ook prima. Leuk te combineren met een wandeling door bos en hei.

Vogels kijken in Witte Veen, welke soorten zie je dan? Laat ik het kort samenvatten met: vogels van bos, hei en vennen. Nachtzwaluw, wielewaal, koekoek, fluiter, geelgors, zwarte specht, middelste bonte specht, kruisbek, en de klapekster in de winter zijn wel de meest bijzondere soorten denk ik. Natuurlijk zie je er ook ‘gewonere’ soorten als gekraagde roodstaart, boompieper, roodborsttapuit, glanskop, bosrietzanger, blauwborst, goudvink, kneu, rietgors en groenling. In de winter vliegt soms een houtsnip voor je voeten op. En van de roofvogels zie je er boomvalk, torenvalk, buizerd, wespendief, sperwer, havik en soms een rode wouw. Op de vlakte vliegt soms een velduil rond. Staat er in het najaar een oostenwind kijk dan regelmatig omhoog voor overvliegende kraanvogels. In de vennetjes broedt de dodaars.

Volgens Natuurmonumenten leven in de vennetjes tal van amfibieën, waaronder de boomkikker, heikikker en kamsalamander.

Vogels in Witte Veen, een leuk uitje voor het hele gezin. Lekker even in de natuur, in het bos of op de hei en wie vogels wil kijken die neme zijn verrekijker mee.

Praktische informatie

Natuurmonumenten heeft een wandeling uitgezet in Witte Veen. De wandeling begint bij de oude watermolen, naast restaurant Haarmühle. Adres: Besslinghook 57, Ahaus-Alstätte, Duitsland. Er is trouwens ook een MTB-route in het gebied uitgezet.

In Witte Veen kun je vanuit een observatieschuur en vanachter een vogelkijkscherm vogels van dichtbij bekijken.

Bezoek je Witte Veen met kinderen, ga dan zeker even langs bij Erve de Hooge Esch, een leuke pannenboekenbakkerij met een kaaswinkeltje in het nabijgelegen Buurse.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op een fraai gelegen locatie? Midden in de Overijsselse natuur? Een ideale uitvalsbasis om de regio te verkennen?
Bekijk dan het ruime aanbod op Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)