Vogels kijken bij Westkapelle

Westkapelle is wel het meest westelijke puntje Zeeland. Kijk maar eens op de kaart. Je zult zien dat dit dorp zo ongeveer het einde van de bewoonde wereld betekent op het Zeeuwse eiland Walcheren. Verder kun je niet, of alleen per boot. Boten varen er trouwens ook veel langs en grote ook. Ze zijn op weg naar de haven van Vlissingen of die van Antwerpen. Ver in zee stekende locaties zijn altijd bijzonder voor zeevogels. En dat geldt ook voor Westkapelle. In dit artikel leg ik je uit waar en wanneer je het beste vogels kunt kijken bij Westkapelle.

Zeetelpost
Onder vogelaars geniet Westkapelle grote faam. Vooral vanwege de zeetelpost die er op de dijk staat. Vanaf deze post zijn al vele bijzondere waarnemingen gedaan. Vooral tijdens de voorjaars- en najaarstrek. In de trekperioden trekken allerlei zeevogels voorbij waaronder pijlstormvogels, Jan van Genten, grote jager, middelste jager, kleine jager, stormvogeltje, kuifaalscholver, zwarte zee-eend, grote zee-eend, roodkeelduiker, parelduiker, alk, kleine alk, zeekoet en vele andere. Deze vogels trekken allemaal op zee langs en dat betekent: meestal op behoorlijke afstand. Neem dus altijd een goede verrekijker en ook een telescoop mee. De telpost biedt enige beschutting tegen wind en regen, maar in najaar en winter is het hier echt koukleumen. Warme kleding, handschoenen en warme koffie of soep behoren echt tot de standaarduitrusting.

Zeedijk
Onder aan de zeetelpost strekt de zeedijk zich uit. Het brede talud loopt heel geleidelijk af. Het talud lijkt op de rotskusten uit het noorden en dan weet je: dat trekt in de winter allerlei soorten steltlopers aan. Paarse strandloper, steenloper, drieteenstrandloper en bonte strandloper. Tureluur, scholekster, wulp en zilverplevier mag je hier ook verwachten. De met wier en algen begroeide rotsblokken trekken in de winter ook rotganzen aan. Soms zitten er witbruikrotganzen en zwarte rotganzen tussen. Omdat het talud zo geleidelijk afloopt, kun je hier het beste vogels kijken combineren met een heerlijke wandeltocht langs de Noordzee. Zeker weten dat je hier ook de kop van een zeehond zult zien.

Noordervroon
Aan de andere kant van de zeedijk, aan de binnenzijde dus, ligt een natuurontwikkelingsgebied. Het heet het Noordervroon. De ondiepe waterplassen, slikranden en schelpeilandjes trekken ontzettend veel vogelsoorten aan. Eenden, steltlopers, meeuwen en reigerachtigen. Afhankelijk van het jaargetijde zie je hier eenden als smient, slobeend, bergeend, wintertaling en krakeend. Zwarte ruiter, tureluur, groenpootruiter, kemphaan, scholekster, kluut, wulp, zilverplevier, goudplevier, zilverplevier, bontbekplevier en rosse grutto kun je hier vanachter het vogelkijkscherm bekijken. Vogels als kluut, visdiefje, dwergstern en grote stern broeden in dit gebied. De lepelaar foerageert er. Een enkele lepelaar overwintert zelfs in het Noordervoorn. De kleine zilverreiger jaagt op garnaaltjes en andere waterdiertjes. Vanaf de Hogeweg kun je te voet, op de fiets of vanuit de auto het gebied naar twee kanten bekijken. Tuur tijdens het hoogtepunt van de najaarstrek ook over de kale plekken in het Noordervroon, de zanderige vlaktes en de plaatsen waar zeekraal groeit. Daar maak je dan kans op strandleeuweriken.

De vuurtoren
Een bijzondere locatie om vogels te kijken is de begraafplaats van Westkapelle die rond de vuurtoren ligt. Tijdens de najaarstrek komen hier vaak bijzondere zangvogels terecht. Zo filmde ik er de kleine vliegenvanger, terwijl op dat moment ook de Siberische tjiftjaf aanwezig was (die ik niet heb gezien trouwens). De bladkoning was er een dag eerder gemeld, en tegelijkertijd met de kleine vliegenvanger foerageerde er ook een bonte vliegenvanger in de bomen op de begraafplaats.

Praktische informatie

De drie vogelkijkgebieden die ik op deze pagina bespreek kun je bereiken via de Schelpweg. Via de Schelpweg sla je af richting de zeedijk. Neem op de Schelpweg de afslag Hogeweg om in het Noordervroon te komen.

Horecagelegenheden zijn in een toeristisch plaatsje als Westkapelle nooit ver weg. Een markant restaurant bevindt zich op de zeedijk, aan de zijde van de Noordzee: dijkpaviljoen De Westkaap. Na een paar uur koukleumen op de zeedijk kun je hier heerlijk opwarmen.

Je kunt het hele jaar door vogels kijken bij Westkapelle. Maar de zomermaanden zijn eerlijk gezegd niet ideaal. Dan nemen de badgasten dit deel van Walcheren in bezit. De zeedijk staat dan vol met campers en auto’s. Sportvissers staan om de paar meter te vissen op geep en zeebaars. Ook vanaf het strand wordt trouwens fanatiek op zeetong, schar en zeebaars gevist. De beste tijd om vogels te kijken bij Westkapelle begint in september met het Noordervroon. De zeetrek komt vanaf oktober echt goed op gang. Tot maart is de zeetelpost een ideale locatie om de zeetrek te volgen. Het talud van de zeedijk is van september tot april een goede locatie om vogels te kijken.

Hebben je metgezellen niet echt trek in vogels kijken, dan is Westkapelle een van de ideale vogelkijklocaties. Je kunt er een heerlijke wandeling maken waarbij jij ondertussen vogels kijkt. Even een heerlijke stop in het dijkpaviljoen zal ook je metgezellen blij maken. En gaan zij liever winkelen, dan zet je hen in het centrum van Middelburg uit de auto en rij jij door naar Westkapelle.

Lees hier mijn tips voor het boeken van een vogelreis naar Walcheren (en dat stel je zelf snel en eenvoudig zelf samen).

Bezienswaardigheden in Zeeland
In Zeeland ontmoeten geschiedenis, cultuur en natuur elkaar. Tussen het vogels kijken kun je de vele bezienswaardigheden in Zeeland bezoeken.

Actief in de Zeeuwse natuur
Wil je tijdens je vakantie eens lekker actief de Zeeuwse natuur in? Bijvoorbeeld eens heerlijk waterskiën of op zeehondensafari? Klik dan hier op het overzicht van de leukste natuurbelevenissen in Zeeland.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)