Vogels kijken in de Westbroekse Zodden

Dat de grens tussen de provincies Utrecht en Noord-Holland zo zuidelijk liep, dat wist ik niet. En precies op die grens ligt een prachtig oerhollands natuurgebied: de Westbroekse Zodden. Dit laagveengebied lijkt op het Nederland van eeuwen geleden. Rondom zie je al even oude gebouwen: kerkgebouwen en molens. Het enige ontsierende element is het vliegveld Hilversum. Ga je te laat vogels kijken in de Westbroekse Zodden, hoor je continu het gebrom van vliegtuigen boven je. Maar verder zal ik niet al te zwartgallig doen: in de Westbroekse Zodden kun je heerlijk wandelen en vogels kijken.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

In een laagveenmoeras als de Westbroekse Zodden verwacht je in de eerste plaats natuurlijk vogels van water, drassig weiland en moerasbosjes. Ik ging begin april vogels kijken in de Westbroekse Zodden en ik zag de volgende vogels: zomertaling, baltsende futen, kuifeend, knobbelzwaan, rietgors, rietzanger, graspieper, kneu, kleine plevier, kievit, tureluur, grote zilverreiger, ooievaar en buizerd. Andere vogelaars melden er ook waterral, witgatje, havik, raaf, sperwer, snor, roodborsttapuit, kemphaan, grutto, regenwulp en wulp. In de moerasbosjes hoorde ik fitis, tjiftjaf en zwartkop.

Een verblijf in de Westbroekse Zodden is erg aangenaam. Er loopt een prachtig wandelpad door het gebied (het ‘Bert Bospad’, vernoemd naar een geliefde boswachter die helaas is overleden). Het wandelpad voert je over trilveen en dan weet je het wel: de grond trilt met iedere stap onder je voeten. In het voorjaar is dit natuurgebied op zijn mooist. Dan is alles nog heerlijk fris en groen en zie je overal de gele dotterbloem bloeien. Heb je ook oog voor reptielen kijk dan uit naar de ringslang die hier ook leeft. Maar ook in de winter valt er voor vogelaars veel te genieten. Op de plassen maak je kans op nonnetje, slobeend, wintertaling en ijsvogel. Grote groepen ganzen zie ik niet gemeld worden. Vreemd eigenlijk, want in de weidegebieden rond de Westbroekse Zodden mag je kolgans, brandgans en grauwe gans verwachten.

Praktische informatie

De Westbroekse Zodden kun je op twee manieren bereiken. Ik reed over de Graaf Floris V Weg / Hollandsche Rading. Je rijdt dan pal op de grens tussen de provincies Noord-Holland en Utrecht. Aan je linkerhand kom je halverwege een parkeerplaats tegen. Let hier meteen op de kneutjes, putters en kleine plevieren die in het voorjaar rondhangen.

Je kunt de Westbroekse Zodden ook via het dorpje Westbroek bereiken. Je gaat via Utrecht naar Westbroek. Rij Westbroek in. Ongeveer 200 meter na de Gereformeerde Kerk begint het Bert Bospad.

Ik raad je aan om de fraaie wandelroute door en langs de Westbroekse Zodden te beproeven. Je kunt hier de wandelroute downloaden.

Moerasland heeft de eigenschap nat en drassig te zijn. Heeft het lange tijd niet geregend, dan volstaan waterdichte schoenen. Heeft het echter veel of langdurig geregend, doe dan laarzen aan.

Neem in alle gevallen een verrekijker mee en als je er niet tegenop ziet om met een telescoop te zeulen, dan ook je telescoop. Het gebied is zo plat, dat schuwe vogels als de zomertaling je al van ver zien komen en opvliegen. Bovendien beletten de vele slootjes je vaak om dicht bij de vogels te komen. Een telescoop is dan best handig.

Ik adviseer je om ‘s ochtens vroeg vogels te kijken in de Westbroekse Zodden. Op vliegveld Hilversum stijgt vanaf 10.00 uur het ene na het andere vliegtuigje op. Stil is het dan zelden meer.

Wil je meer vogelgebieden in de provincie Utrecht bezoeken, bekijk dan dit overzicht.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Utrecht?

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)