Vogels kijken bij Werkendam

Werkendam is het laatste dorp voor de vermaarde Brabantse Biesbosch. Als vogelaar laat je dit rivierdorp meestal letterlijk rechts liggen en stoom je snel door naar de Bandijk en omstreken. Maar onder het motto ‘klein maar fijn’ breng ik toch ook graag een gebiedje pal voor Werkendam onder de aandacht: de uiterwaarden van de Merwede. Het is een klein natuurgebiedje dat wordt beheerd door Brabants Landschap. Het heeft zelfs een naam: de Cloppenwaard. Hier geniet je van het typische rivierenlandschap: stukken grasland, knotwilgen, hier en daar een waterpartij, kleine zandstrandjes aan de oever van de rivier en natuurlijk de brede rivier zelf waarop regelmatig binnenvaartschepen voorbij komen. De Cloppenwaard ligt ingeklemd tussen twee werkhavens. Jawel, Werkendam is een nijver dorp en de scheepvaart is van groot belang voor de lokale economie. Ondertussen biedt dit uiterwaard je een mooie gelegenheid om vogels te kijken in Werkendam.

Wat kun je zien in de Cloppenwaard?
In de Cloppenwaard komen verschillende vegetaties samen. Rietkragen, struweel, bosjes, zanderige oevers of juist slikoevers. Dit trekt natuurlijk vooral watervogels aan. De meest bijzondere is denk ik de ijsvogel die je aan de oever van de waterplas ziet jagen. Kan eigenlijk niet missen. In het riet huizen rietgors, cetti’s zanger en kleine karekiet. Op de oevers van de waterpartij kun je eenden zien als wintertaling, krakeend, tafeleend, slobeend, pijlstaart en bergeend. In de zomer kun je er zelfs lepelaars zien foerageren. Grauwe ganzen en brandganzen hoor en zie je overal. Verder maak je in het struweel natuurlijk kan op tal van zangvogels. Van koolmees tot sijsje. En dat allemaal afhankelijk van het jaargetij. Ergens langs de dijk woont een steenuil. Heb je geluk dan zit hij te zonnen. Vogels kijken in Werkendam: probeer het een keer!

Praktische informatie
Bij de Sasdijk moet je zijn. Sasdijk, Werkendam. Je parkeert voor Eetcafé Vrouwenhemel en loopt aan de andere kant van de dijk de uiterwaarden in.

Heeft het veel geregend, trek dan laarzen aan. De paden zijn onverhard. Met schoenen door de blubber is niet altijd even prettig.

Ik maak graag reclame voor goede vishandels. Dat heeft te maken met mijn voorliefde voor zeevissen. In Werkendam vind je in het midden van de winkelstraat, de Hoogstraat, een vishandel die in de AD Haringtest hoog scoorde. Ik heb de haring daarom maar eens beproefd en inderdaad: van uitstekende kwaliteit!

Op een mooie dag zet je je telescoop op de laagste stand voor je en klap je je vouwstoeltje uit. Is het mooier toeven dan aan de oever van een oer-Hollandse rivier? En ben je het beu daar in Werkendam, dan ligt er achter het dorp weet ik veel hoeveel vierkante kilometer natuurgebied: de Brabantse Biesbosch. Daar kun je wel een week rondstruinen!

Actief in de Brabantse natuur
Wil je tijdens je vakantie of een dagje weg eens lekker actief de Brabantse natuur in? Bijvoorbeeld paintballen of paragliden? Klik dan hier op de leukste belevenissen in de Brabantse natuur. Er zitten verrassende uitjes tussen hoor!

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)