Vogels kijken in het Voorsterbos

Het Voorsterbos is een voormalig productiebos dat door Natuurmonumenten in rap tempo wordt omgevormd tot echte natuur. Natuur waar ook behoorlijk ruimte is voor de mens, want je kunt er wandelen, fietsen en mountainbiken. Er is een natuurkampeerterrein aangelegd en voor de kinderen is er een heerlijke natuurspeeltuin aangelegd. Er zijn allerlei soorten bomen aangeplant, loof- en naaldbomen. Het Voorsterbos dankt zijn faam aan de honderden soorten paddenstoelen die er voorkomen. Maar vogels kijken in het Voorsterbos is ook een leuke ervaring. Het hele jaar door, en in het voorjaar in het bijzonder. Vogels kijken in het Voorsterbos, welke soorten levert dat op?

Zangvogels in de eerste plaats. Dat verrast niet. Grauwe vliegenvanger, goudhaantje, vuurgoudhaantje, matkop, kuifmees, zwarte mees, tuinfluiter, zwartkop, boomklever en boomkruiper in het voorjaar. De grote bonte specht zie je het hele jaar door, een enkele keer de kleine bonte specht. In het Voorstelbos liggen ook waterpartijen en die zijn leuk in de winter. Grote zaagbek, waterral, grote zilverreiger, grote gele kwikstaart en heel soms zelfs een waterspreeuw (die er begin 2017 wekenlang bivakkeerde). In de winter zie je er ook vogels als sijs, keep, goudvink en appelvink. En in het bos maak je dan kans op de mysterieuze houtsnip. De ijsvogel vliegt het hele jaar door langs de oevers van de watertjes.

Vogels kijken in het Voorsterbos is vooral leuk wanneer je met kinderen de natuur in wil. De kinderen spelen lekker en jij kijkt vogels.

Praktische informatie

Het Voorsterbos bereik je door in je TomTom in te toetsen: Voorsterweg 36, Marknesse. Hier is het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten gelegen. Een ander goed startpunt is de Leemringweg 29, Kraggenburg. Hier vind je Restaurant De Voorst waar het met kinderen ook uitstekend uit te houden is. Je vindt ook hier een speeltuin en ander vertier.

Meer informatie over het Voorsterbos vind je op de website van Natuurmonumenten. Hier kun je onder andere een aantal wandelroutes downloaden.

Reken maar dat het in de weekenden erg druk kan zijn in het Voorsterbos. Zeker rond de speelterreinen kan het een flinke herrie zijn. Bezoek je het Voorsterbos puur voor het vogels kijken, dan kun je het beste door de week gaan en liefst vroeg in de ochtend.

Zoek je een vakantiehuisje midden in de natuur in de buurt van het Voorsterbos? Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)