Vogels kijken in de Vlietlanden

Zoek voor de grap eens Vlaardingen op via Google Maps. Dan zul je zien dat het geen grap is: natuurgroen is in deze regio van havens, asfalt, industrie en bebouwde kom een schaars goed. Als je goed kijkt zie je dat tussen Vlaardingen, Maassluis, Delft, Berkel en Rodenrijs en Naaldwijk nog een paar hectare groen op de kaart staat. In dit groen ligt natuurgebied de Vlietlanden. Zou je denken dat de mensen daar in het westen hun stukje groen koesteren, dan kom je bedrogen uit. Dit laatste stukje groen dreigt te moeten wijken voor de aanleg van de Blankenburgtunnel. Nog even en de mensen in het Westland hebben geld als water (hoewel, wat denk je, zullen de allerrijksten blijven wonen in zo’n onaangename betonnen jungle?), maar snakken ze naar schone lucht en een sprietje groen. Nu ja, hoe zelfdestructief de mensheid ook zijn mag, nu kun je nog genieten van de Vlietlanden. Ik zou zeggen, doe dit dan ook maar. Over een aantal jaar kan het wellicht niet meer.

Natuurmonumenten heeft natuurgebied de Vlietlanden in beheer en koestert dit laagveengebied. Zeldzame planten tref je er. En natuurlijk vogels. Vogels kijken in de Vlietlanden is een aangenaam uitstapje voor als je in de stad woont. Even uit de betonnen area en ervaren hoe het is om in de natuur te zijn. Het rumoer van auto’s en industrie kun je echter niet zomaar wegpoetsen. Dat is er altijd. Helemaal stil is het nooit in de Vlietlanden.

Vogels kijken in de Vlietlanden, wat levert dat op? Eerlijk gezegd niet heel veel spectaculaire soorten. Het is simpelweg een van de laatste vogelreservaten in de regio en dat betekent dat de meest kwetsbare vogels allang zijn weggetrokken of uitgestorven. Je merkt wel, ik ben geen al te grote fan van dit soort van stedelijke conglomeraten waar beetje bij beetje alle natuur verdwijnt. Maar goed, wat kun je er dan nog wel zien? In het voorjaar de lepelaar. Een mooie vogel om te zien. De koekoek hoor je vaker dan dat je hem ziet. In de Vlietlanden kan het nog. Rietzanger, kleine karekiet, sprinkhaanrietzanger, blauwborst, snor, cetti’s zanger, fitis, tuinfluiter, grasmus, spotvogel, rietgors, kneu en putter in rietkraag en struweel. De groene specht en de grote bonte specht in de bomen. En in de weilanden grutto, scholekster, tureluur en kievit. Visdiefjes foerageren boven de watergangen. In het voorjaar soms vergezeld van zwarte sterns. In de winter kun je behoorlijke groepen ganzen zien in de weilanden. Brandgans, grauwe gans en kolgans met grote groepen smienten. In het riet maak je kans op baardmannetje en waterral. Wil je roofvogels zien, dan kun je de Vlietlanden bezoeken voor bruine kiekendief, buizerd en torenvalk. En aan de oevers jaagt de ijsvogel.

Vogels kijken in de Vlietlanden. Ondanks de omsingeling door bewapend beton kun je er toch nog mooie soorten zien. Laten we dit natuurgebied koesteren!

Praktische informatie

De Vlietlanden kun je bereiken door in je TomTom in te toetsen: Vlaardingsekade 60, Schipluiden. Dit is het adres van Brasserie Vlietzicht waar je zelfs een vaartochtje door de Vlietlanden kunt boeken. Meer informatie hierover vind je op de website van Natuurmonumenten.

Je kunt de Vlietlanden ook per kano verkennen. Kano’s zijn te huur bij Watersportcentrum Vlietlanden of bij Het Jachthuis. Leuk om met kinderen te doen.

Ontdek meer interessante vogelgebieden in Zuid-Holland door dit overzicht te bekijken.

Actief in de natuur van Zuid-Holland

Wil je tijdens je vakantie of een dagje uit eens lekker actief de natuur in Zuid-Holland in? Bijvoorbeeld op beversafari of paintballen? Bekijk dan dit overzicht van de leukste belevenissen in de natuur van Zuid-Holland.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.