Vogels kijken in Utrecht

Lees hier wat de beste vogelgebieden zijn in de provincie Utrecht. Onder de overzichtskaart vind je de beschrijvingen van mijn vogelgebieden in Utrecht.

Amerongse Berg, Amerongen
Wie over de Amerongse Berg wandelt, loopt 69 meter boven NAP. Bos wordt afgewisseld met open terreinen en daarom kun je op de Amerongse Berg veel vogelsoorten zien. Lees meer.

Amerongse Bovenpolder, Amerongen
Bij het lieflijke Kasteel Amerongen ligt een fraai natuurgebied waar je nader kennismaakt met het rivierenlandschap. De Amerongse Bovenpolder. Je ziet hier verrassend veel zangvogels, watervogels en roofvogels. Lees meer.

Arkemheen, Nijkerk
Of natuurgebied Arkemheen nu echt in de provincie Utrecht ligt, ik betwijfel het. Toch las ik het ergens. Het zal dan vast een heel klein deeltje zijn. Maar toch vermeld ik het gebied in dit overzicht omdat ik nog geen gebieden in Gelderland heb beschreven. Dit is echt een topgebied! Lees meer.

Bossenwaard
De Bossenwaard bij IJsselstein is een klein stukje uiteraard waar je even lekker kunt vogels kijken. Ga even van de snelweg af, stap uit je auto en geniet van de watervogels. Lees meer.

Blauwe Kamer, Rhenen
In natuurgebied de Blauwe Kamer bij Rhenen heeft de rivier de Nederrijn vrij spel. De afwisseling van nat en droog werkt als een magneet op vogels. En bijzonder: in de Blauwe Kamer broedt de lepelaar. Lees meer.

Eempolder, Eemnes
Bij Eemnes ligt een schitterend weidegebied waar je in de winter talloze wintergasten kunt zien in soms adembenemende aantallen. In het voorjaar broedt de grutto er, en zelfs de watersnip. Breng dan zeker een bezoek aan de Eempolder. Lees meer.

Elster Buitenwaard, Elst
Ga je vogels kijken in de Elster Buitenwaard, dan maak je kennis met de uiterwaarden van de Nederrijn. Je kunt er zangvogels, watervogels, steltlopers en ganzen zien. Wandel altijd even naar het vogelscherm. Lees meer.

Everdingen, uiterwaarden
De uiterwaarden bij Everdingen zijn een vermaard vogelgebied. Je kunt er heerlijk wandelen en je kunt er mooie soorten zien als roerdomp, baardmannetje, ijsvogel én de eerste grutto’s in het voorjaar! Lees meer.

Kaapse Bossen, Doorn
Lekker dwalen in een bos en ondertussen genieten van allerlei soorten vogels? Ga dan naar de Kaapse Bossen bij Doorn. Lees meer.

Leersumse Plassen, Leersum
De Leersumse Plassen liggen op de Utrechtse Heuvelrug. Je kunt er heerlijk vogels kijken en maakt dan kans op soorten als geelgors, boomleeuwerik, zwarte specht, kleine bonte specht en bosuil. Het is ook een ideale plek wanneer je even van de snelweg A12 wilt om te pauzeren. Lees meer.

Park Vliegbasis Soesterberg
Waar ooit militairen hun oefeningen verrichtten, kun je nu genieten van bijzondere natuur. Rond de landingsbanen zie je nu bijzondere vogels. Lees meer.

Plantage Willem III, Elst
Vogels kijken in de Plantage Willem III is vooral kijken naar vogels van het bos. In het voorjaar wemelt het er van de zangvogels als geelgors, roodborsttapuit en boomleeuwerik. Lees meer.

Steenwaard, Schalkwijk
In de uiterwaarden van de rivier de Lek ligt een uitgestrekt natuurgebied: de Steenwaard. Dit is een zeer vogelrijk gebied wat in het voorjaar een bezoek beslist waard is. Je kunt er heerlijk wandelen bovendien. Lees meer.

Westbroekse Zodden, Westbroek
Op de grens van de provincies Utrecht en Noord-Holland ligt een prachtig laagveenmoeras: de Westbroekse Zodden. Je kunt hier heerlijk vogels kijken. Lees meer.

Zeist
De omgeving van Zeist is totaal anders dan de weidegebieden en de uiterwaarden elders in de provincie. Bossen en zandverstuivingen bepalen hier het landschap. En dat trekt vogels van bos en park aan. Ransuilen bijvoorbeeld, en raaf of zwarte specht. Lees meer.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Utrecht?

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!