Vogels kijken tijdens Pasen 2021

Een dag extra vrij. Voor veel mensen reden om naar buiten te gaan, zeker in de huidige omstandigheden waarin veel andere opties uitgesloten zijn. Even naar buiten, een wandeling door de natuur. Met verrekijker of telescoop, waarom niet? De eerste zangvogels zijn weer terug uit het zuiden. En natuurlijk is de vogeltrek in volle gang. En daarom vraag ik mezelf in dit artikel af waar ik ga vogels kijken tijdens Pasen 2021 en ik neem gemakshalve de zaterdag ook maar mee.

Vogels kijken tijdens Pasen 2021

Eerst een vooruitblik naar iets heel belangrijkst: het weer. Ik ga af op wat de weerprofeten van Buienradar.nl voorspellen. Zaterdag en zondag zijn de omstandigheden om vogels te kijken redelijk tot goed. Voor zaterdag wordt nog wat zon beloofd, afgewisseld met wolken. De wind is heel matig. In De Bilt begint de dag met windkracht 2, later iets harder naar kracht 3. Dat lijkt een goede start van de dag om zangvogels te gaan beluisteren. Het is wel wat koud, maar daar kun je je op kleden.

Zondag lijkt een bewolkte dag te worden en staat er ook dan weinig wind en is het koud. Een aardige dag dus om erop uit te gaan.

Maandag daarentegen lijkt een regenachtige dag te worden. Zeker in de ochtend. Het waait iets steviger, met windkracht 3 in de ochtend en 4 in de middag. Let op: dit is De Bilt. Zoek op Buienradar je locatie op. Aan de kust zal het bijvoorbeeld iets harder waaien, verwacht ik.

Welke gebieden te bezoeken?

De maanden april en mei zijn voor mij de maanden waarin ik vooral moerasgebieden bezoek. Ik zoek naar zangvogels als blauwborst, rietzanger, snor, kleine karekiet, sprinkhaanrietzanger, cetti’s zanger en rietgors. Ook winterkoning en tjiftjaf mag je gerust moerasvogels noemen. En wie weet hoor de roerdomp ‘dompen’. Een paar suggesties? Ik tip de volgende gebieden:

Woon je in de buurt van een grote rivier, zoek dan naar een ander uiterwaardengebied in je buurt. Altijd mooi om te wandelen en vogels te kijken.

De zeetrek is ook op volle gang. Ik kijk vrijwel dagelijks naar de waarnemingen op de Zuidpier bij IJmuiden. Ik zie alweer behoorlijke groepen dwergmeeuwen voorbij komen. En allerhande andere trekvogels die naar het noorden vliegen. Even lekker uitwaaien aan zee en ondertussen een paar mooie soorten ‘meepikken’. Zaterdag en zondag lijken de beste papieren te hebben. Maandag wakkert hier de wind aan naar kracht 4 en regent het in de ochtend en is er zelfs kans op onweer. Dan moet je niet op de pier of het strand zijn. De Brouwersdam wil ik in dit verband ook noemen.

Natuurlijk zijn ook bos- en weidegebieden goed voor mooie wandelingen en waarnemingen.

Hou je zelf aan de regels

Altijd belangrijk en zeker in deze tijden waarin hele volksstammen de natuur opzoeken: hou je zelf aan de regels. Hou afstand met het oog op de gezondheid van jezelf en anderen. En verlaat de paden niet, ook als de verleiding groot is om even wat dichter bij een vogel te kunnen komen. Onderschat de factor verstoring niet. Vogels zijn bezig hun territorium af te bakenen. Het gaat sneller fout dan je denkt. En denk ook aan de zoogdieren die nu jongen krijgen. Als die verstoord raken, dan verlaten die hun jongen vaak met fatale gevolgen. Hou alsjeblieft ook je hond aan de lijn waar dat moet. Echt, ik heb al de nodige sterke staaltjes van verstoring door honden gezien in natuurgebieden.

Ik hoop dat ik je hiermee (enigszins) heb geholpen bij het kiezen van een gebied om te gaan vogels kijken tijdens Pasen 2021.