vogels kijken tijdens de zomervakantie

Vogels kijken tijdens de zomervakantie
Vogels kijken kun je het hele jaar door. Maar de ene maand is de andere niet. De beste periode vind ik persoonlijk de maanden maart tot en met mei. Dan maak je kans op én trekvogels én broedvogels. En juist tijdens de trekperiode maak je kans op dwaalgasten die om een of andere reden in ons land zijn terecht gekomen. Ook de periode september tot en met maart mag er zijn hoor. In het najaar heb je immers ook weer een trekperiode. En arriveren de wintergasten die je dan maanden achtereen kunt zien. En de zomermaanden? Die zijn eerlijk gezegd iets minder interessant. De meeste zangvogels zijn dan in de rui en houden zich schuil. Of ze zijn al richting het zuiden vertrokken. En toch: ook in de zomermaanden kun je vogels kijken. En vandaar dit artikel met tips voor vogels kijken tijdens de zomervakantie.
Vogels kijken tijdens de zomervakantie
#1. Kies een interessant vogelgebied uit als vakantiebestemming

Vogels kijken in de zomervakantie kost vaak wat meer moeite. Maar kies je een goed vogelgebied uit, dan valt er nog veel moois te zien hoor. Ga je in Nederland op vakantie, dan raad ik je de kust aan. Steltlopers kunnen zich namelijk niet zo goed schuil houden. En ook meeuwen en sterns vliegen dan volop rond. De Zeeuwse kust, Texel of een van de andere Waddeneilanden dus. De hele familie kan er zijn ding doen en jij kunt er heerlijk vogels kijken.

In het buitenland geldt eigenlijk hetzelfde. Kustgebieden zijn ook daar het meest interessant. In Centraal-Europa zul je zien dat de zangvogels zich schuil houden of al zijn weggetrokken. En toch kun je ook daar nog vogels kijken en daarom: door naar de volgende tips:

#2. Ga vroeg op pad

Welke vogel het ook is, hij zal toch moeten eten. En dan is de vroege ochtend altijd de beste tijd om vogels te kijken. In eigen land en ook in het buitenland. Zo kun je in de Alpen in de vroege morgen altijd genieten van zangvogels als goudhaantje, vuurgoudhaantje, kuifmees, zwarte mees of geelgors. Rond stromend water kun je in berggebieden vogels zien als de waterspreeuw en grote gele kwikstaart.

#3. Stel je doelen bij

Ben je competitief ingesteld en wil je elke vogeldag zoveel mogelijk soorten scoren, stel dan in de zomervakantie je doelen bij. Niet het vele is goed, maar het goede is veel. Even geen scoringsdrang maar gewoon genieten van de paar soorten die je wel ziet. Zo was ik een paar jaar geleden op vakantie in het Pitztal in Oostenrijk en zag ik plots een goudvink schuw heen en weer vliegen. Bleek die toch nog een nest te hebben!

#4. Bereid je goed voor

Waar je ook naar toe gaan in de zomervakantie, overal zijn vogels. Alleen: ze houden zich misschien meer schuil. Het is dus zaak om je goed voor te bereiden. Probeer een beeld te krijgen welke vogels je er in de zomermaanden zoal kun zien. Vaak kun je via Google al een indruk krijgen. Beperk je zoekopdracht niet tot het Nederland, maar zoek ook eens in het Engels (of in een andere taal als je die machtig bent). Andere vogelaars zijn vaak de beste tipgevers. Soms geven ze zelfs aan op welke locatie ze welke vogels hebben gezien. En als ze aangeven dat ze een bergheggenmus hebben gezien, dan weet je dat je boven de boomgrens moet zijn.

#5. Stap over op insecten

Zelf behoor ik tot de groep vogelaars die in de zomermaanden niet veel moeite doet om vogels te ‘scoren’. Sterker nog: tijdens de zomervakantie stap ik tijdelijk over op insecten, en liefst dagvlinders. Die vliegen dan namelijk wel volop rond in de natuurgebieden van Centraal-Europa. En hoe zuidelijker je komt, hoe meer bijzondere dagvlinders je tegenkomt. Soorten die je in Nederland niet meer tegenkomt of hooguit zelden. Daar zoek ik dan onze vakantiebestemming op uit. Zo verbleven we vorig jaar aan het Ortameer in Noord-Italië. In de heuvels en bergen rondom dit meer wemelt het van de bijzondere dagvlinders en andere insecten.

#6. Ga op vogelreis

Dit is de meest rigoureuze tip die ik je kan geven: boek een vogelreis. Je gaat onder leiding van een gids op zoek naar de vogels in de buurt van je vakantiebestemming. Deze deskundigheid heeft een prijs, maar levert vaak ook veel op. Bekijk hier mijn overzicht van beste vogellanden.

#7. Ga op excursie

Iets minder rigoureus dan de voorgaande tip: boek een excursie onder leiding van een lokale gids. Deze gids kent het gebied op zijn duimpje en weet waar je welke vogels kunt zien. Ben je in het buitenland en ben je de taal eigenlijk niet machtig, schaam jezelf dan niet. Gewoon boeken die gids en er met hem of haar op uit. Vaak kom je er met steenkolen Frans of Engels best uit en anders heb je je handen nog. Tenslotte gaat het uiteindelijk toch om om de vogels die je ziet.

#8. Bescherm jezelf

Vogels kijken tijdens de zomervakantie betekent vaak dat je buiten bent als de zon fel schijnt. Door schade en schande heb ik geleerd dat je je tegen die overdadige porties uva a en uva b moet beschermen. Smeer je daarom goed in met zonnebrandcrème en doe een pet of hoed op. Het klinkt een beetje truttig, maar wie de media een beetje volgt, weet dat er een ware epidemie van huidkanker wordt verwacht. Helaas ben ik al tot patiënt gedegradeerd, vandaar deze laatste tip.

De beste reisgidsen voor vogelaars:

Geweldige natuurreisgids voor de Provence en de Camargue! Engelstalig.

Ontdek de beste vogelgebieden in Extremadura (en veel meer). Engelstalig.

Een geweldige natuurgids om het Waddengebied te ontdekken!

Nog zo'n geweldige natuurgids, nu om de Veluwe te ontdekken.

Per provincie de beste vogelgebieden met beschrijving.

Een reisgids naar een bijzonder gebied.

Nederlandstalige natuurreisgids naar één van de beste vogelgebieden in Europa.

Nederlandstalige natuurreisgids voor wie vogels wil kijken in Noordoost-Duitsland.

Costa Rica behoort tot de beste landen ter wereld om vogels te kijken!

Nederlandstalige vogelreisgids naar Extremadura, één van de beste gebieden in Europa om vogels te kijken.

Weer zo'n fijne natuurreisgids voor wie vogels wil kijken op dit bijzondere Griekse eiland.

Wist je dat je uitstekend kunt vogels kijken op Mallorca? Deze gids beschrijft de beste vogelgebieden.

Ontdek de mooiste natuurgebieden in België.

Helaas uitverkocht, maar deze gids koester ik. Beschrijft de beste vogelgebieden in Zuid-Frankrijk. Kun je hem bestellen, dan zeker doen (mits tegen een redelijke prijs uiteraard).

Beschrijft de beste vogelgebieden in Noord-Frankrijk. Helaas ook uitverkocht. Kun je hem tegen een redelijke prijs bestellen, dan zeker doen.

Een (natuur)reisgids naar een bijzondere vakantiebestemming.

De 50 spectaculairste wandelroutes ter wereld!

Deze geliefde vakantiestemming heeft je ook op het gebied van vogels kijken heel veel te bieden. Inclusief een beschrijving van De Brenne. Engelstalig.

De meest complete natuurreisgids naar de Dordogne. Engelstalig.

De meest complete natuurreisgids naar de Cévennes. Engelstalig.

Zuid-Portugal heeft spectaculaire natuur te bieden. Ontdek het in deze Engelstalige natuurreisgids.

Voor wie een rustige (natuur)camping zoekt in Centraal-Europa.

Voor wie een rustige (natuur)camping zoekt in Italië.

Bevat een overzicht van de beste vogelgebieden in Nederland en België.

Een leuk reisgidsje om de onderwaternatuur in de Middellandse Zee te ontdekken.

Wat mij betreft is Zeeland de mooiste provincie van Nederland. 

Voor wie een rustige camping zoekt in Polen, Tsjechië en Slowakije.

Piemonte in het noorden van Italië heeft alles wat een vakantieganger met liefde voor de natuur verlangt.

Ontdek de natuur in Drenthe te voet.

Orta San Guilio, een bijzonder stadje gelegen aan de voet van de Alpen.

Voor wie wandelen wil op IJsland.

Is er een betere manier om Schotland te verkennen dan te voet?

De mooiste wandelingen over de Utrechtse Heuvelrug.

Ontdek de mooiste plekjes in Italië.

De mooiste wandelroutes in Midden-Zweden.

Wandelingen voor beginners en gevorderden door één van de mooiste regio's in Frankrijk.

De mooiste wandeltochten door Bretagne.

De beste plaatsen om walvissen te kijken. Dat wordt een bijzondere vakantie!

Het langste natuurpad van Nederland is tevens het beste pad om vogels te kijken!

Uit in eigen land: maar liefst 80 natuurtochten in Nederland.