Vogels kijken tijdens de zomervakantie

Vogels kijken kun je het hele jaar door. Maar de ene maand is de andere niet. De beste periode vind ik persoonlijk de maanden maart tot en met mei. Dan maak je kans op én trekvogels én broedvogels. En juist tijdens de trekperiode maak je kans op dwaalgasten die om een of andere reden in ons land zijn terecht gekomen. Ook de periode september tot en met maart mag er zijn hoor. In het najaar heb je immers ook weer een trekperiode. En arriveren de wintergasten die je dan maanden achtereen kunt zien. En de zomermaanden? Die zijn eerlijk gezegd iets minder interessant. De meeste zangvogels zijn dan in de rui en houden zich schuil. Of ze zijn al richting het zuiden vertrokken. En toch: ook in de zomermaanden kun je vogels kijken. En vandaar dit artikel met tips voor vogels kijken tijdens de zomervakantie.

Vogels kijken tijdens de zomervakantie
#1. Kies een interessant vogelgebied uit als vakantiebestemming

Vogels kijken in de zomervakantie kost vaak wat meer moeite. Maar kies je een goed vogelgebied uit, dan valt er nog veel moois te zien hoor. Ga je in Nederland op vakantie, dan raad ik je de kust aan. Steltlopers kunnen zich namelijk niet zo goed schuil houden. En ook meeuwen en sterns vliegen dan volop rond. De Zeeuwse kust, Texel of een van de andere Waddeneilanden dus. De hele familie kan er zijn ding doen en jij kunt er heerlijk vogels kijken.

In het buitenland geldt eigenlijk hetzelfde. Kustgebieden zijn ook daar het meest interessant. In Centraal-Europa zul je zien dat de zangvogels zich schuil houden of al zijn weggetrokken. En toch kun je ook daar nog vogels kijken en daarom: door naar de volgende tips:

#2. Ga vroeg op pad

Welke vogel het ook is, hij zal toch moeten eten. En dan is de vroege ochtend altijd de beste tijd om vogels te kijken. In eigen land en ook in het buitenland. Zo kun je in de Alpen in de vroege morgen altijd genieten van zangvogels als goudhaantje, vuurgoudhaantje, kuifmees, zwarte mees of geelgors. Rond stromend water kun je in berggebieden vogels zien als de waterspreeuw en grote gele kwikstaart.

#3. Stel je doelen bij

Ben je competitief ingesteld en wil je elke vogeldag zoveel mogelijk soorten scoren, stel dan in de zomervakantie je doelen bij. Niet het vele is goed, maar het goede is veel. Even geen scoringsdrang maar gewoon genieten van de paar soorten die je wel ziet. Zo was ik een paar jaar geleden op vakantie in het Pitztal in Oostenrijk en zag ik plots een goudvink schuw heen en weer vliegen. Bleek die toch nog een nest te hebben!

#4. Bereid je goed voor

Waar je ook naar toe gaan in de zomervakantie, overal zijn vogels. Alleen: ze houden zich misschien meer schuil. Het is dus zaak om je goed voor te bereiden. Probeer een beeld te krijgen welke vogels je er in de zomermaanden zoal kun zien. Vaak kun je via Google al een indruk krijgen. Beperk je zoekopdracht niet tot het Nederland, maar zoek ook eens in het Engels (of in een andere taal als je die machtig bent). Andere vogelaars zijn vaak de beste tipgevers. Soms geven ze zelfs aan op welke locatie ze welke vogels hebben gezien. En als ze aangeven dat ze een bergheggenmus hebben gezien, dan weet je dat je boven de boomgrens moet zijn.

#5. Stap over op insecten

Zelf behoor ik tot de groep vogelaars die in de zomermaanden niet veel moeite doet om vogels te ‘scoren’. Sterker nog: tijdens de zomervakantie stap ik tijdelijk over op insecten, en liefst dagvlinders. Die vliegen dan namelijk wel volop rond in de natuurgebieden van Centraal-Europa. En hoe zuidelijker je komt, hoe meer bijzondere dagvlinders je tegenkomt. Soorten die je in Nederland niet meer tegenkomt of hooguit zelden. Daar zoek ik dan onze vakantiebestemming op uit. Zo verbleven we vorig jaar aan het Ortameer in Noord-Italië. In de heuvels en bergen rondom dit meer wemelt het van de bijzondere dagvlinders en andere insecten.

#6. Ga op vogelreis

Dit is de meest rigoureuze tip die ik je kan geven: boek een vogelreis. Je gaat onder leiding van een gids op zoek naar de vogels in de buurt van je vakantiebestemming. Deze deskundigheid heeft een prijs, maar levert vaak ook veel op. Bekijk hier mijn overzicht van beste vogellanden.

#7. Ga op excursie

Iets minder rigoureus dan de voorgaande tip: boek een excursie onder leiding van een lokale gids. Deze gids kent het gebied op zijn duimpje en weet waar je welke vogels kunt zien. Ben je in het buitenland en ben je de taal eigenlijk niet machtig, schaam jezelf dan niet. Gewoon boeken die gids en er met hem of haar op uit. Vaak kom je er met steenkolen Frans of Engels best uit en anders heb je je handen nog. Tenslotte gaat het uiteindelijk toch om om de vogels die je ziet.

#8. Bescherm jezelf

Vogels kijken tijdens de zomervakantie betekent vaak dat je buiten bent als de zon fel schijnt. Door schade en schande heb ik geleerd dat je je tegen die overdadige porties uva a en uva b moet beschermen. Smeer je daarom goed in met zonnebrandcrème en doe een pet of hoed op. Het klinkt een beetje truttig, maar wie de media een beetje volgt, weet dat er een ware epidemie van huidkanker wordt verwacht. Helaas ben ik al tot patiënt gedegradeerd, vandaar deze laatste tip.